1η Οκτωβρίου-Παγκόσμια Ημέρα για την 3η Ηλικία

0

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας έχουν την τιμητική τους ημέρα. Χρόνια πολλά!

Σήμερα παγκόσμια ημέρα για την 3η ηλικία σκεφτόμαστε τους ανθρώπους που μας μεγάλωσαν, τους ηλικιωμένους μας, φίλους και συγγενείς και τις αυξημένες λόγω ηλικίας ανάγκες τους.

Ιδιαίτερα τις ημέρες αυτές τις δύσκολες που βιώνουμε, τις ημέρες της πανδημίας του κορωνοϊού, οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι από ποτέ όπως και από ψυχολογικής απόψεως νιώθουν την ανασφάλεια και το φόβο περισσότερο από όλους.

Είναι σίγουρο πως χρειάζονται τη φροντίδα μας, όσο κι αν πολλές φορές δεν το παραδέχονται όμως ακόμα περισσότερο έχουν ανάγκη την αγάπη και το ενδιαφέρον μας. Ας τους τα δείξουμε λοιπόν, όχι μόνο σήμερα αλλά ανελειπώς κάθε ημέρα του χρόνου.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τους ηλικιωμένους, το 2000 ζούσαν σε όλο τον πλανήτη 600 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025, ο αριθμός αυτός θα έχει φτάσει το 1,2 δισεκατομμύρια, ενώ το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια.
Στην χώρα μας, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει ότι ο πληθυσμός ηλικίας άνω των 60 ετών ξεπερνούσε το 2004 τα 2.547.000 άτομα, με τις γυναίκες να είναι περισσότερες από τους άνδρες. Το 17,1% του πληθυσμού της χώρας μας ανήκει στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών, ενώ η πρόβλεψη για το άμεσο μέλλον είναι το 2020 να πλησιάζει το 24%. Με τα δημογραφικά δεδομένα, λοιπόν, που έχουμε, σε λίγα χρόνια, το ¼ των κατοίκων αυτής της χώρας θα ανήκει στην ευαίσθητη αυτή ομάδα!

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, οι ηλικιωμένοι γονείς και συγγενείς μας, αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της Ελληνικής Κοινωνίας. Παρά το ότι συνηθίζουμε να αναφερόμαστε σε αυτούς με τον όρο: «οι απόμαχοι της ζωής», οι ηλικιωμένοι σήμερα συμβάλλουν αποφασιστικά στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, αφού στην  εποχή μας παίζουν έναν ολοένα σημαντικότερο ρόλο, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους, της βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους αναλαμβάνοντας να φροντίζουν τα εγγόνια τους.

Το καλύτερο δώρο για την προσφορά και την ψυχολογική υποστήριξη που προσφέρουν γιαγιάδες και παππούδες στα παιδιά και τα εγγόνια τους, είναι η αγάπη και η ευγνωμοσύνη για το άγγιγμα ψυχής, που τόσο απλόχερα τους χαρίζουν.
Να τους νοιαζόμαστε, να τους χαμογελάμε, να τους κρατάμε το χέρι, και να τους το δείχνουμε όσο περισσότερο μπορούμε.

Χρόνια Πολλά, με υγεία!

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας