2 Φεβρουαρίου -Η γιορτή της Υπαπαντής

0

Στις 2 Φεβρουαρίου, η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει την Υπαπαντή, την προσαγωγή του Ιησού ως βρέφος στο ναό των Ιεροσολύμων, από τους γονείς του, και την υποδοχή του από το γέροντα Συμεών.

Το γεγονός, όπως εξιστορείται από τον Ευαγγελιστή Λουκά (β, 22-40), συνέβη 40 μέρες μετά τη γέννηση του Χριστού. Κατά το νόμο, το πρωτότοκο αγόρι της οικογένειας έπρεπε να αφιερωθεί στο Θεό και οι γονείς να προσφέρουν θυσία σε Αυτόν δύο περιστέρια. Τον Ιωσήφ και τη Μαρία προϋπάντησε στο ναό ο υπερήλικας Συμεών, ο οποίος είχε λάβει υπόσχεση από το Θεό ότι δε θα πεθάνει αν δε δει το Μεσσία. Παίρνοντας στην αγκαλιά του το μικρό Ιησού, φωτίστηκε από το Άγιο Πνεύμα.

Στο πρόσωπό του, τόσο ο Συμεών όσο και η γερόντισσα Άννα, αναγνώρισαν το Μεσσία και προφήτευσαν σχετικά με το έργο του προσαγόμενου βρέφους ενώ ευλόγησαν τους γονείς του.

Στα Βυζαντινά χρόνια η Υπαπαντή αποτελούσε μικρή θρησκευτική εορτή και γιορταζόταν στις 14 Φεβρουαρίου. Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός τη μετέτρεψε σε δεσποτική το 542 και καθιέρωσε τη 2η Φεβρουαρίου για τον εορτασμό της, ώστε να ζητήσει τη βοήθεια του Θεού για ένα λοιμό που έπληττε την επικράτειά του.

Σήμερα, μόνο η Αρμενική Εκκλησία τιμά την Υπαπαντή στις 14 Φεβρουαρίου. Οι Χριστιανοί που ακολουθούν το Ιουλιανό Ημερολόγιο (παλαιοημερολογίτες) γιορτάζουν την Υπαπαντή την επόμενη μέρα, στις 15 Φεβρουαρίου.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας