22 Ιουλίου: Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα Θύματα Εγκλημάτων Μίσους

0

Η 22η Ιουλίου έχει καθιερωθεί ως η «Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα Θύματα Εγκλημάτων Μίσους» (European Day for the Victims of Hate Crime). Η σχετική απόφαση λήφθηκε το 2014 από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, με στόχο να τιμηθεί η μνήμη των 77 θυμάτων του νεοναζιστή Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ. Ανάμεσά τους ήταν 66 νέοι, που βρίσκονταν σε κατασκήνωση στο νησί Ούτεγια της Νορβηγίας. Οι τραγικές επιθέσεις είχαν γίνει στις 22 Ιουλίου 2011.

Σκοπός της ημέρας αυτής είναι να αναγνωριστεί το πρόβλημα των εγκλημάτων μίσους στην Ευρώπη, να αποκτήσουν «φωνή» τα θύματα και τα στοχοποιημένα άτομα, να εκφρασθεί αλληλεγγύη και να επαναβεβαιωθεί η δέσμευση για περιορισμό του φαινομένου, επιβολή του νόμου και ευαισθητοποίηση του κοινού, ούτως ώστε τα εγκλήματα μίσους να είναι καταδικαστέα και να προλαμβάνονται.

Στην ανακοίνωση, που εξέδωσε τότε η Κοινοβουλευτική Συνέλευση, αναφέρονταν τα εξής: «Με το σημερινό Ψήφισμά της, η Συνέλευση καλεί πολιτικούς και βουλευτές να αντικρούσουν την άνοδο και τις πρακτικές του νεοναζισμού στην Ευρώπη, εκθέτοντας το πρόβλημα δημοσίως με σαφήνεια, απορρίπτοντας και καταδικάζοντας τη νεοναζιστική ιδεολογία και πρακτική. Οι δράσεις των νεοναζί δεν πρέπει να αγνοηθούν και οι ίδιοι δεν πρέπει να μετατραπούν σε “μάρτυρες”.»

Ως γνωστό, όπως ο ίδιος ο δράστης ομολόγησε, το κίνητρο ήταν το φυλετικό μίσος. Θεωρούσε όλα τα θύματά του προδότες, επειδή υποστήριζαν τη μετανάστευση και την πολυπολιτισμικότητα.

Τι θεωρείται έγκλημα μίσους
Ως έγκλημα μίσους νοείται η σωματική ή λεκτική επίθεση εις βάρος ενός ατόμου η οποία υποκινείται από προκαταλήψεις εναντίον του εν λόγω ατόμου, εξαιτίας συγκεκριμένου χαρακτηριστικού, κυρίως λόγω κοινωνικών προκαταλήψεων, οι οποίες υποκινούνται από τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, τη θρησκευτική μισαλλοδοξία και έχουν στόχο την αναπηρία ενός ατόμου, τον γενετήσιο προσανατολισμό ή την ταυτότητα του φύλου του. Ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Γιάννης Γιαννάκη αναφέρει, σε σχετική ανακοίνωσή του επί του θέματος, ότι «είναι σημαντικό να ληφθούν από την Πολιτεία, σε συνεργασία με εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, περαιτέρω μέτρα για καταπολέμηση του εν λόγω φαινομένου. Η κοινωνία δεν πρέπει να έχει τον ρόλο ενός απλού παρατηρητή», προσθέτει.

«Οι πολίτες οφείλουν να κινητοποιηθούν και να ευαισθητοποιηθούν, μιας και τίθεται θέμα καταπάτησης θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων», καταλήγει. Σύμφωνα με τον ίδιο, λίγα είναι τα κράτη που έχουν αναπτύξει κάποιου είδους στρατηγική για την εξάλειψη φαινομένων εγκλημάτων μίσους, και ακόμα λιγότερα αυτά που ασχολούνται με την ανάπτυξη υπηρεσιών στήριξης των θυμάτων και μεθόδων σωφρονισμού των θυτών.
Ο κ. Γιαννάκη αναφέρει, επίσης, πως στις 29 Σεπτεμβρίου 2014, η Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ενέκρινε την έκθεση της Σουηδής βουλευτού του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μαριέτα ντε Πουρμπάιχ-Λούντιν, για τον νεοναζισμό, και κάλεσε πολιτικούς και βουλευτές να αντικρούσουν την άνοδο και τις πρακτικές του νεοναζισμού στην Ευρώπη, εκθέτοντας το πρόβλημα δημοσίως, με σαφήνεια, απορρίπτοντας και καταδικάζοντας τη νεοναζιστική ιδεολογία και πρακτική.
«Εγκληματικός» αντίκτυπος
Σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πιο ευάλωτοι στόχοι είναι οι μειονοτικές ομάδες, οι μεταναστευτικές κοινότητες και οι ΛΟΑΤ κοινότητες. Παράλληλα, στην έκθεση αναφέρεται ότι εγκλήματα που υποκινούνται από το μίσος και την προκατάληψη συμβαίνουν σε κάθε χώρα της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και η Κύπρος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με αναφορές ερευνών που γίνονται μεταξύ των θυμάτων, πολλά από τα εγκλήματα μίσους που γίνονται δεν καταγγέλλονται, κυρίως επειδή φαίνεται να συμβαδίζουν με τα πρότυπα της κοινωνίας στην οποία συμβαίνουν. Είναι επιτακτική, επομένως, ανάγκη κάθε πολιτείας, να εφαρμόζει πρακτικές αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων, τα οποία έχουν σημαντικό αντίκτυπο και αποτελούν σοβαρή απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

 

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας