23 Ιουλίου 2018- Τρία χρόνια από τη φονική πυρκαγιά με τους 103 νεκρούς στο Μάτι

0

Οι μνήμες παραμένουν ακόμα νωπές από την πιο τραγική στιγμή των τελευταίων ετών, την 2η πιο φονική πυρκαγιά του 21ου αιώνα. Ήταν 23 Ιουλίου 2018, όταν μια φωτιά που ξεκίνησε από το Νταού της Πεντέλης έμελλε να κατακάψει την Ανατολική Αττική αφαιρώντας τη ζωή σε 103 συνανθρώπους μας. Οι συγκλονιστικές, ανατριχιαστικές μαρτυρίες όσων έζησαν την φρίκη της πυρκαγιάς και κατάφεραν να σωθούν δεν έχουν προηγούμενο. Άνθρωποι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, στις αυλές τους, οικογένειες που χωρίστηκαν και αναζητούσαν ο ένας τον άλλο, πυροσβέστες να δίνουν μια άνιση μάχη με ένα ακραίο φαινόμενο, άνθρωποι παγιδευμένοι στις ακτές με το νερό της θάλασσας να έχει πυρακτωθεί και να μην έχουν καμία άλλη διέξοδο, να τρέχουν στους δρόμους και η φωτιά να τους κυκλώνει, ζώα, αυτοκίνητα, σπίτια, περιουσίες  απανθρακωμένα, δασικές εκτάσεις που χάθηκαν. Οι ανθρώπινες ιστορίες αμέτρητες, οικογένειες ξεκληρίστηκαν, παππούδες με τα εγγόνια, μικρά παιδιά. Τραγικότερη στιγμή όλης της τραγωδίας, όταν την επόμενη ημέρα με το πρώτο φως οι πυροσβέστες  σε ένα οικόπεδο δίπλα στη θάλασσα ανακαλύπτουν  26 νεκρούς, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να βρουν την έξοδο για τη θάλασσα και εγκλωβίστηκαν εκεί, πολλοί βρέθηκαν αγκαλιασμένοι. Επίσης υπήρξαν 9 άνθρωποι που πνίγηκαν στην θάλασσα στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από την πύρινη λαίλαπα ενώ αρκετούς ανθρώπους περισυνέλλεξαν οι ψαράδες της περιοχής με τα καΐκια τους.

Η χώρα παρακολουθεί συγκλονισμένη την ανείπωτη τραγωδία και οι εικόνες του χάους και των απανθρακωμένων εκτάσεων κάνουν το γύρω του κόσμου.

Η φωτιά κινούνταν με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς -έφτασε και τα 124 χλμ την ώρα- και σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων κρινόταν αρκετά δύσκολο. Μέσα σε λίγη ώρα η πυρκαγιά κατέκαψε τη βόρεια πλευρά του χωριού του Νταού και κινήθηκε δια μέσου της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος, προς την ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας, στους οικισμούς Νέος Βουτζάς αρχικά και Κόκκινο Λιμανάκι και Μάτι μετέπειτα. Γύρω στις 18:15 η φωτιά έφτασε στη θάλασσα.

Από το πύρινο μέτωπο στο Μάτι κάηκαν χιλιάδες σπίτια και οχήματα, ενώ λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της πυρκαγιάς πολλοί μόνιμοι κάτοικοι και παραθεριστές δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν, ελλείψει ενός οργανωμένου κρατικού σχεδίου για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα είτε πολλοί να χάσουν τη ζωή εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, είτε προσπαθώντας να βρουν μια διέξοδο διαφυγής με τα πόδια ή το αυτοκίνητο, αφού η φωτιά κινούνταν με ταχύτατους ρυθμούς.

Πλέον έχει αποδειχθεί ότι ο κακός συντονισμός από την πλευρά των αρμόδιων φορέων αποδείχθηκε εγκληματικός. Εντολές που καθυστέρησαν να δοθούν, εκκενώσεις που δεν έγιναν, λανθασμένες τακτικές στην καθοδήγηση των πολιτών εγκλώβισαν δεκάδες πολίτες οδηγώντας 103 άτομα στον θάνατο. Η κοινή γνώμη εξοργισμένη ζητά να αποδοθούν ευθύνες ενώ οι συγγενείς των θυμάτων δικαίωση.

Τρία χρόνια μετά μελετώντας όλα τα στοιχεία η επιχειρησιακή μονάδα ΜΕΤΕΟ (meteo.gr) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) τονίζει πως «Η πυρκαγιά στο Μάτι εκδηλώθηκε κάτω από ακραίες πυρο – μετεωρολογικές συνθήκες και παρουσίασε ακραία συμπεριφορά πυρός, καθιστώντας αναποτελεσματική την προσπάθεια που κατεβλήθη για τον περιορισμό και τον έλεγχο της. Περιβαλλοντικές συνθήκες παρόμοιες με αυτές που καθοδήγησαν τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι δε θα πρέπει να αποκλειστούν στο εγγύς μέλλον, καθώς η κλιματική αλλαγή μας φέρνει αντιμέτωπους με μία νέα πραγματικότητα ακραίων δασικών πυρκαγιών, οι οποίες εύκολα μπορούν να ξεπεράσουν τις δυνατότητες καταστολής, ανεξάρτητα από την αφθονία και την τεχνολογία των διαθέσιμων μέσων δασοπυρόσβεσης».

Σήμερα η κυβέρνηση επισπεύδει τις διαδικασίες για την αποκατάσταση της καταστροφής του τοπίου και των οικισμών. Μέσα σε δύο χρόνια, με τη συνεργασία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και του ΥΠΕΝ, έχει ήδη ολοκληρωθεί το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) για περιοχές που συνολικά καλύπτουν έκταση 7.935 στρεμμάτων στις δημοτικές ενότητες Νέας Μάκρης και Ραφήνας: Μάτι, Κόκκινο Λιμανάκι, Αγία Μαρίνα, Σκουφέικα, και Πευκώνας.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας: «Σε καμία περιοχή, ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε σε τέτοιο χρόνο, ολοκλήρωση του σχεδιασμού. Η ολοκλήρωση του πολεοδομικού, χωροταξικού και ρυμοτομικού σχεδιασμού στις περιοχές που υπέστησαν τεράστιο πλήγμα από την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου το 2018 αποτελεί βασική προτεραιότητα και δέσμευση της κυβέρνησης».

Ειδικότερα, με το ΕΠΣ, το οποίο προωθείται στο ΣτΕ, μπαίνει τάξη στις χρήσεις γης στην περιοχή και ξεκινά η διαδικασία εφαρμογής προγράμματος αστικής ανάπλασης, περιβαλλοντικής προστασίας και αντιμετώπισης των συνεπειών από τη μεγάλη φυσική καταστροφή ώστε το Μάτι να αποτελέσει οδηγό και για άλλες περιοχές.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας