30 Ιανουαρίου-Οι τρείς Ιεράρχες προστάτες των Γραμμάτων

0

Οι Τρεις Ιεράρχες

Κάθε χρόνο στις 30 Ιανουαρίου, τιμούμε τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών, προστατών των Γραμμάτων. Ο Μέγας Βασίλειος, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο  Γρηγόριος ο Θεολόγος (Ναζιανζηνός) διακρίθηκαν τόσο για το έργο τους όσο και για τα ιδεώδη που πρέσβευαν, κι η Ορθόδοξη Εκκλησία τους ανακήρυξε Αγίους.

Ο Μέγας Βασίλειος

Ο Μέγας Βασίλειος ή Βασίλειος Καισαρείας ήταν επίσκοπος από την Καισάρεια της Καππαδοκίας. Σπούδασε στην Αθήνα φιλοσοφία, ρητορική, αστρονομία και φυσική. Κατά τη  διάρκεια των σπουδών του γνώρισε και συνδέθηκε με βαθιά φιλά με το Γρηγόριο Ναζιανζηνό. Επιστρέφοντας στην Καισάρεια, εργάστηκε ως δικηγόρος αλλά σύντομα γοητεύθηκε από τον ασκητικό τρόπο ζωής κι αποσύρθηκε στην έρημο να μονάσει. Με το θάνατο του επισκόπου Καισαρείας Ευσέβιου, επέστρεψε στα εγκόσμια και χειροτονήθηκε. Η δράση του κατά την παραμονή του στο αξίωμα ήταν μεγάλη: πέρα από το πνευματικό και συγγραφικό έργο που παρήγαγε ο ίδιος, ίδρυσε φιλανθρωπικά ιδρύματα γνωστά ως «Βασιλειάδα», μέσω των οποίων συνέδραμε τους φτωχούς και τους αδύναμους. Αντιστάθηκε στην αίρεση του Αρειανισμού κι αντιπαρατέθηκε προσωπικά με τον αυτοκράτορα Ουάλη, ο οποίος μέσω του αντιπροσώπου του Μόδεστου απείλησε το Βασίλειο με εξορία και δήμευση της περιουσίας του. Ο ιεράρχης όμως δεν υπέκυψε στον εκβιασμό του. Για όλα αυτά, καθώς και για τη συμβολή του στην παγίωση του δόγματος της Αγίας Τριάδας, ανακηρύχθηκε Άγιος και Μέγας.

Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Τα προσωνύμια «Χρυσόστομος» και «μελίρρυτος» αποδόθηκαν στον Ιωάννη λόγω του πηγαίου χαρίσματος του λόγου που διέθετε. Γεννήθηκε στην Αντιόχεια και σπούδασε ρητορική δίπλα στο Λιβάνιο. Εργάστηκε ως ρήτορας στην Αντιόχεια, η εργασία του όμως δεν τον κέρδισε και σύντομα αποσύρθηκε στην έρημο ως ασκητής. Επιστρέφοντας στην Αντιόχεια κάποια χρόνια αργότερα, χειροτονήθηκε αρχικά διάκονος και στη συνέχεια πρεσβύτερος, φτάνοντας να διεκδικήσει τον αρχιεπισκοπικο θρόνο στην Κωνσταντινούπολη. Μετά την ενθρόνισή του προσπάθησε να αναδιαρθρώσει την Εκκλησία, ώστε να δίνει το παράδειγμα του λιτού βίου στο ποίμνιο,  και τάχθηκε ανοιχτά εναντίον της επίδειξης πλούτου επιφανών κληρικών κι αρχόντων. Δεν άργησε να συγκρουστεί και με την αυτοκράτειρα Ευδοξία, η οποία εκδικητικά τον εξόρισε δύο φορές. Το έργο του, το οποίο άφησε παρακαταθήκη στους νεότερους, ήταν εκτενέστατο, ενώ έγραψε τη Θεία Λειτουργία που τελείται τις Κυριακές.

Γρηγόριος ο Θεολόγος

Γεννήθηκε στην πόλη Αριανζό της Καππαδοκίας και σπούδασε σε μεγάλα πνευματικά κέντρα της εποχής, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας όπου γνωρίστηκε με το Μέγα Βασίλειο. Τελειώνοντας τις σπουδές του, βρέθηκε πίσω στην Αριανζό όπου βαπτίστηκε και στη συνέχεια έφυγε να μονάσει στην έρημο. Δέχτηκε την πρόσκληση του πατέρα του να τον βοηθήσει στο ποιμαντικό του έργο και επέστρεψε στη γενέτειρά του για να χειροτονηθεί. Η φήμη του εξαπλώθηκε στην αυτοκρατορία και σύντομα κλήθηκε στην Κωνσταντινούπολη ώστε να συμμετάσχει στην πνευματική μάχη κατά του Αρειανισμού. Μετά τη Β’ Οικουμενική Σύνοδο της Κων/πολης εξελέγη πατριάρχης αλλά δεν παρέμεινε στο αξίωμα για πολύ.  Παραιτήθηκε κι επέστρεψε στην έρημο, όπου πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του. Από τα έργα που έμειναν πίσω, ξεχωρίζουν οι Λόγοι, οι Επιστολές και τα Ποιήματα.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας