30 Ιουλίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων

0

Η 30η Ιουλίου έχει καθιερωθεί από το 2013 ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων («World Day against Trafficking in Persons»), με πρωτοβουλία της ΟΗΕ, για να αναδείξει την ανάγκη για πιο αποτελεσματικά μέτρα στην πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, ενός από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η εμπορία ανθρώπων, γνωστή και με τον αγγλικό όρο trafficking, έχει ως αντικείμενα κυρίως την εξαναγκαστική εργασία στην ιδιωτική οικονομία, τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την αφαίρεση οργάνων και ιστών του σώματος. Είναι μια διεθνοποιημένη επικερδής επιχείρηση, με τζίρο 24 δισεκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο. Έχει υπολογισθεί ότι κάθε χρόνο 21 εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν θύματα του trafficking, οι 800.000 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ τα περισσότερα θύματα διακινούνται για σεξουαλική εκμετάλλευση, καταναγκαστική εργασία, καταναγκαστική επαιτεία, καταναγκαστικό γάμο, πώληση παιδιών, εξαναγκασμό στη συμμετοχή τους στο στρατό, ακόμη και αφαίρεση οργάνων. Η σεξουαλική εκμετάλλευση είναι η πιο κοινή μορφή εκμετάλλευσης, ακολουθούμενη από την καταναγκαστική εργασία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΜΑ- Εθνικού Μηχανισμού Αναφοράς για την Προστασία των Θυμάτων Εμπορίας – που συντονίζεται από το ΕΚΚΑ και στη δημιουργία του οποίου έχει συμβάλει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» – για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2019 που ξεκίνησε η λειτουργία του ως την 31η Ιανουαρίου 2020, υποβλήθηκαν αναφορές για 154 θύματα εμπορίας στην Ελλάδα. Η πλειοψηφία των ενήλικων θυμάτων είναι άτομα κάτω των 35 ετών. Τα 49 από τα 154 αναφερόμενα θύματα εμπορίας είναι παιδιά, εκ των οποίων τα 11 ασυνόδευτα ανήλικα.

Τα δεδομένα αυτά είναι ακόμη ανεπαρκή για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει επανειλημμένα επισημάνει οτι η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών δεν καταγγέλλονται με αποτέλεσμα να μην αξιοποιούνται οι μηχανισμοί αναζήτησης και εντοπισμού των θυμάτων. Όλοι πρέπει να συμμετέχουμε στην προσπάθεια για την ταχύτερη δυνατή ενεργοποίηση των μηχανισμών έρευνας.

O οργανισμός έχει θέσει στη διάθεση του κοινού τρόπους επικοινωνίας με δωρεάν πρόσβαση, όλο το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο:

«Εθνική Γραμμή SOS 1056» που είναι χαρακτηρισμένη ως Εθνική Γραμμή Έκτακτης Ανάγκης και είναι διασυνδεδεμένη με τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.

«Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000»
«Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης για Παιδιά & Εφήβους 116111»
Missing Alert App – Google Play εδώ – για Αpp Store εδώ
Σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε για «Το Χαμόγελο του Παιδιού» από την COSMOTE. Η προηγμένη εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να συμβάλλουν σε πραγματικό χρόνo στις έρευνες εντοπισμού αγνοουμένων μέσω της εφαρμογής στο κινητό τους, αλλά και για να προστατεύσουν προληπτικά αγαπημένα τους πρόσωπα – παιδιά καθώς και ενήλικες με υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης.
ChildRescue App https://www.childrescue.eu/download_app/
Το ChildRescue είναι ένα πολλά υποσχόμενο έργο καινοτομίας που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και στοχεύει στην παροχή βοήθειας των ερευνών εξαφανισμένων παιδιών και τον εντοπισμό και ταυτοποίηση ασυνόδευτων ανηλίκων. Οι εταίροι του προγράμματος είναι οι: Missing Children Europe, Child Focus, Το Χαμόγελο του Παιδιού, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (DSSLab,συντονιστής), Frankfurt University of Applied Sciences, Singular Logic, UBITECH, MADE Group, Suite5 Data intelligence solutions.

Μετά από ενημέρωση με οποιονδήποτε από τους ανωτέρω τρόπους, και αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις, μπορεί να κινητοποιηθεί ο μηχανισμός του Amber Alert Hellas που ενεργοποιείται από «Το Χαμόγελο Του Παιδιού» με την έγκριση της Ελληνικής Αστυνομίας. Το Amber Alert Hellas είναι το Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης/απαγωγής ανηλίκων. Συνίσταται στην άμεση, έγκυρη και λεπτομερή ενημέρωση των πολιτών σχετικά με περιστατικό εξαφάνισης ανηλίκου μόλις λίγα λεπτά μετά την ειδοποίηση των Αρχών ή του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σχετικά με αυτό. Στο Πρόγραμμα συμμετέχει πλήθος κρατικών, ιδιωτικών, εθελοντικών φορέων. Κάθε φορέας επικοινωνεί τα στοιχεία του αγνοούμενου παιδιού και βασικές πληροφορίες μέσα από τα μέσα που διαθέτει, όπως τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά spots, αναρτήσεις στο Facebook, αποστολή SMS, ανακοινώσεις στις οθόνες αεροδρομίων, και προσφάτως και οθόνες ΑΤΜ.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας