Αναδρομή – Σαν σήμερα το 1977 έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος συγγραφέας Μενέλαος Λουντέμης

0
  • 22 Ιανουαρίου 1788 στο Λονδίνο γεννήθηκε ο Άγγλος ποιητής, Λόρδος Βύρων, εμβληματικός εκπρόσωπος του ρομαντισμού κι ένας από τους πιο ένθερμους φιλέλληνες.

Το 1824 έφθασε στο Μεσολόγγι, όπου οι αγωνιζόμενοι Έλληνες τον υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό καθώς με δικά του έξοδα οργάνωσε το στρατό και φρόντισε για την οχύρωση του Μεσολογγίου. Στις 25 Ιανουαρίου η κυβέρνηση τον αναγνώρισε αρχιστράτηγο. Σύντομα όμως ο αγώνας για την ελευθερία και οι κακουχίες του στέρησαν την υγεία του και λίγο αργότερα, τα χαράματα της 19ης Απριλίου 1824, Δευτέρα του Πάσχα, άφησε την τελευταία του πνοή στο Μεσολόγγι, σε ηλικία 36 χρονών. Αφιέρωσε το τέλος της σύντομης ζωής του προσπαθώντας να μονιάσει τους Έλληνες για να πετύχουν το πολυπόθητο αποτέλεσμα, να αποτινάξουν τον τούρκικο ζυγό.

  • 22 Ιανουαρίου 1870 ιδρύθηκε στη Γερμανία η Ντόιτσε Μπανκ, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου.

 

  • 22 Ιανουαρίου 1972 τα σύνορα της ΕΟΚ διευρύνονται, με την ένταξη της Βρετανίας, της Ιρλανδίας, της Δανίας και της Νορβηγίας
  • Στις 22 Ιανουαρίου 1977 φεύγει από τη ζωή ο μεγάλος συγγραφέας Μενέλαος Λουντέμης, λίγο μετά την μεταπολίτευση και ενώ είχε μόλις επανακτήσει την ελληνική ιθαγένεια, καθώς επί της Δικτατορίας του Παπαδόπουλου την είχε χάσει εκπατρισμένος στο Βουκουρέστι.

Ο Μενέλαος Λουντέμης ανήκει στους έλληνες λογοτέχνες του μεσοπολέμου που στράφηκαν προς τον κοινωνικό ρεαλισμό. Έγραφε με έναν «ερασιτεχνικό» τρόπο γραφής, και όπως ο  ίδιος υποστήριζε δε τον ενδιέφερε η Τέχνη, αλλά η καταγραφή της πραγματικότητας και η κατάδειξη της κοινωνικής ανισότητας.

 

  • Στις 22 Ιανουαρίου 1982 έφυγε από τη ζωή ο αξιόλογος ηθοποιός Παντελής Ζερβός.

Σημαντικές συνεργασίες του όπως με τη Μαρίκα Κοτοπούλη, το Θέατρο Τέχνης, το Κρατικό Θεσσαλονίκης, την Ελληνική Σκηνή, η συμμετοχή του σε περισσότερες από 70 ταινίες ανάμεσα στις οποίες Πικρό ψωμί (1951), Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας (1955), Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες (1960), Ζητείται Ψεύτης (1961), Ο Ατσίδας (1962), Λόλα (1964), Ο μεθύστακας του λιμανιού (1967), Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά (1969), Η Μαρία της σιωπής (1973) συνθέτουν την πορεία και τη διαδρομή 40 ετών στον ελληνικό κινηματογράφο και το θέατρο. Για τη θεατρική του προσφορά τιμήθηκε με το Χρυσό Σταυρό του Γεωργίου Α’, ενώ το 1960, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, πήρε το Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία “Μανταλένα” του Ντίνου Δημόπουλου.

 

 

.

 

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας