Ανοιχτά με ελεύθερη είσοδο σήμερα τα Μουσεία για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείου

0

Mε στόχο την ανάδειξη του ρόλου των Μουσείων στη ζωή, τη διαπαιδαγώγηση και την προσωπικότητα του σύγχρονου ανθρώπου, το 1977 θεσπίστηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) η 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Κάθε χρόνο, η ημέρα των μουσείων εορτάζεται με ομιλίες, εκθέσεις, συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις, όπως κι ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και το ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία. Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς».

Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM διοργανώνει κατά τον μήνα Μάιο ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Επίσης τιμά κάθε χρόνο ένα ή περισσότερα ελληνικά μουσεία, όπου πραγματοποιείται η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού.

Καθώς η πανδημία έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και τον πολιτισμό, ειδικά τα μουσεία που το μεγαλύτερο διάστημα ήταν κλειστά, για τον φετινό εορτασμό έχουν σχεδιαστεί διαδικτυακές ξεναγήσεις, ομιλίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις από πολλά μουσεία της χώρας. Ωστόσο, τα μουσεία στη χώρα μας είναι πλέον ανοικτά, μετά την πρόσφατη άρση των περιοριστικών μέτρων και σήμερα, περιμένουν τους επισκέπτες να τους ξεναγήσουν και δια ζώσης. Η είσοδος παντού για την ημέρα του εορτασμού είναι ελεύθερη.

Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το θέμα του φετινού εορτασμού (2021) είναι: «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση». Με την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, το Δ.Σ. του Ελληνικού Τμήματος του ICOM επέλεξε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ως τιμώμενο μουσείο για το 2021.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας