Ανοίγει το λιανεμπόριο-καταργείται η απαγόρευση διαδημοτικών μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα

0

Tα πρώτα μέτρα χαλάρωσης του lockdown ανακοίνωσε η κυβέρνηση.  Στόχος είναι να λειτουργήσουν κάποιες δραστηριότητες περιορισμένα και με αυστηρή τήρηση των κανόνων χωρίς να επιβαρυνθεί επιδημιολογικά η χώρα. Γι΄αυτό και τα στάδια του ανοίγματος θα είναι προσεκτικά και συνεχώς θα αξιολογούνται, ενώ και οι αριθμοί κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων δεν επιτρέπουν ένα μεγαλύτερο άνοιγμα.

Έτσι, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν πλέον σταματά η απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων αν και μόνο για τα Σαββατοκύριακα ενώ με αυστηρά μέτρα και όλες τις προφυλάξεις θα ανοίξει και το λιανεμπόριο την Δευτέρα 5/4.

Τα σχολεία, και συγκεκριμένα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, όπως όλα δείχνουν θα επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα 12 Απριλίου με self tests σε μαθητές και καθηγητές.

Το μέτρο για τις διαδημοτικές μετακινήσεις θα ισχύει μόνο τα σαββατοκύριακα και όχι τις καθημερινές με τους παρακάτω κανόνες: Μετάβαση και με το αυτοκίνητο ή τη μηχανή και αποστολή sms στο 13033 με τον κωδικό «6».

Στα Ι.Χ. και τα ταξί επιτρέπεται να βρίσκονται μαζί ο οδηγός και 2 ακόμα επιβάτες. Το συγκεκριμένο όριο επιβαινόντων δεν ισχύει μόνο για τις περιπτώσεις που στο όχημα επιβαίνουν: ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.

Υπενθυμίζεται ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας τα σαββατοκύριακα ισχύει μετά τις 9 το βράδυ.

Παράλληλα τα καταστήματα ανοίξουν ξανά με χρήση ειδικού κωδικού με sms στο 13032, μόνο μία φορά την ημέρα και ως τρεις ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το σύστημα με το οποίο θα λειτουργήσουν είναι η πώληση εκτός καταστήματος με ραντεβού, με το λεγόμενο click away και η πώληση εντός καταστήματος πάλι με ραντεβού, click in shop.

Εντός του καταστήματος, θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά, με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση. Όσον αφορά τα ψώνια, θα μπορεί κάποιος να μετακινηθεί από δήμο σε δήμο εφόσον έχει κλείσει ραντεβού

Ωστόσο δεν θα ανοίξουν ακόμα τα μεγάλα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά που θα εξεταστεί προσεχώς το άνοιγμά τους.

Η υποχρεωτική τηλεργασία για τουλάχιστον το 50% των εργαζομένων σε επιχειρήσεις παρατείνεται έως και την 30η Απριλίου 2021, ενώ θα εξεταστεί τότε το εάν θα δοθεί και νέα παράταση στο μέτρο και αν θα διατηρηθεί το ίδιο ποσοστό, δηλαδή οι μισοί εργαζόμενοι. Όσον αφορά το ωράριο εργασίας, προβλέπεται ευελιξία, ώστε να μην προσέρχονται μαζικά στους χώρους εργασίας.

Τέλος αναμένεται εντός της ημέρας να γίνουν και ανακοινώσεις για την εστίαση καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σύσκεψη για τον κλάδο της εστίασης με τους υπουργούς Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα Ανάπτυξης ‘Αδωνι Γεωργιάδη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη, τους υφυπουργούς στον πρωθυπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο και ‘Ακη Σκέρτσο, τον γ.γ. του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, καθώς και τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργο Καββαθά και μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας