Απάντηση Υφ. Χωροταξίας Και Αστικού Περιβάλλοντος Στην Ερώτηση Του Βουλευτή Γ. Κουμουτσάκου

0

Σήμερα συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Β1 του Βόρειου Τομέα Αθηνών κ. Γεώργιου Κουμουτσάκου που αφορά στη διευθέτηση του ρέματος Ποδονίφτη. Η Επίκαιρη Ερώτηση απαντήθηκε από τον Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Νικόλαο Ταγαρά.

Στην πρωτολογία του ο κ. Κουμουτσάκος αφού σημείωσε τη διττή πρόκληση διευθέτησης και ορθής διαχείρισης του ρέματος Ποδονίφτη -τόσο την περιβαλλοντική πρόκληση διατήρησης της υπάρχουσας βιοποικιλότητας, όσο και την αποφυγή επανάληψης σοβαρών πλημμυρικών φαινομένων που θέτουν σε κίνδυνο τους πολίτες- ρώτησε:

α) Αναφορικά με τα σχέδια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διευθέτηση και αντιμετώπιση των πλημμυρικών παροχών του ρέματος Ποδονίφτη, καθώς και ποια μέτρα και ποιες ενέργειες έχουν ληφθεί σε συνέχεια πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ για ακύρωση παλαιότερης μελέτης διευθέτησης της Περιφέρειας.

β) Εάν έχει προβλεφθεί η χρηματοδότηση των απαραίτητων έργων διευθέτησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ 2021-2027 ή από δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), καθώς και ποιος φορέας θα είναι υπεύθυνος για την κατασκευή του έργου, όταν αυτό μελετηθεί και αδειοδοτηθεί στο σύνολο του.

Ο Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Νίκος Ταγαράς υπογράμμισε την ευαισθησία και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του κ. Κουμουτσάκου για τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Απαντώντας, σημείωσε πως το θέμα των επιδράσεων και της αποτελεσματικής διαχείρισης του ρέματος Ποδονίφτη είναι ψηλά στις προτεραιότητες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αναφέρθηκε στις οριζόντιες πολιτικές του Υπουργείου που αφορούν στα σχέδια λεκανών απορροής και στα σχέδια πλημμυρών λεκανών απορροής τα οποία υπεγράφησαν και συντάχθηκαν το 2014, καθώς και στο νόμο 4258/14, βάσει του οποίου εξελίσσονται οι οριοθετήσεις ρεμάτων.

Στη δευτερολογία του, ο κ. Γ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον πολλών δήμων του Βόρειου Τομέα των Αθηνών για τη άμεση διευθέτηση της εκκρεμότητας του ρέματος Ποδονίφτη και παρότρυνε το Υπουργείο να συνεργαστεί στενά με την Περιφέρεια Αττικής και τους δήμους που το ρέμα διατρέχει.

Στη δευτερολογία του, ο κ. Ταγαράς, αναφέρθηκε στο πρόβλημα που προέκυψε από την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του ΣτΕ, με αποτέλεσμα να σταματήσει η διαγωνιστική διαδικασία εξέλιξης της μελέτης διευθέτησης του ρέματος. Ενημέρωσε τον κ. Κουμουτσάκο για την τρέχουσα εξέλιξη της υπόθεσης, όπου η διαγωνιστική διαδικασία για τη μελέτη του έργου θα προχωρήσει από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με εκτιμώμενο χρόνο το 3ο τρίμηνο του 2021.

Ο κ. Ταγαράς διευκρίνισε πως σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων έχουν προβλεφθεί 110 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καθώς και κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Ο κ. Ταγαράς, ενημέρωσε τον κ. Γ. Κουμουτσάκο πως το συγκεκριμένο έργο είναι πρώτης προτεραιότητας για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ακριβώς επειδή αφορά το μεγαλύτερο οικιστικό ιστό της Αττικής και σημείωσε πως εργάζεται στενά και από κοινού με την Περιφέρεια Αττικής και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με σκοπό την εξασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών της περιοχής.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας