Χωρίς παρελάσεις ο φετινός εορτασμός -Με σημαίες υψωμένες παντού και μέτρα προστασίας κατά του covid-19

0

28η Οκτωβρίου 2020

Μέρα ιστορικής μνήμης και εθνικού φρονήματος για το Έπος του ‘40

Χωρίς στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις πραγματοποιήθηκε φέτος η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου. Οι εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες, δοξολογίες και καταθέσεις στεφάνων, είχαν οριστεί με περιορισμένο αριθμό ατόμων για λόγους δημόσιας υγείας και υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων. Σχετικά με τον φετινό ιδιαίτερο εορτασμό το Υπουργείο Εσωτερικών στη σχετική εγκύκλιό του αναφέρει πως «Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 έχει ιδιαίτερη αξία για τη χώρα μας, υπενθυμίζοντας την αντίσταση της πατρίδας μας ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό και τους αγώνες των λαών για τη δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η ματαίωση των παρελάσεων, ουδόλως απαξιώνει και μειώνει τις οφειλόμενες τιμές στους αγωνιστές, ήρωες της Εποποιίας του 1940. Ως ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής, καλούμε όλες τις κρατικές υπηρεσίες, τις περιφέρειες, τους δήμους και τους πολίτες, να αναρτήσουν την ελληνική σημαία στα καταστήματα των υπηρεσιών τους και τις οικίες τους, αντίστοιχα»

Όσο για το βράδυ της 27ης και 28ης Οκτωβρίου, πόλεις και χωριά φωταγωγήθηκαν. Επιπλέον, όπως δήλωσε πριν από λίγες μέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η δοξολογία ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και των υπόλοιπων μελών της κυβέρνησης.

Σχετικά με τις δοξολογίες που αφορούν σε εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου όπως και τις καταθέσεις στεφάνων σε όλη τη χώρα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της νόσου Covid-19 , ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, υπογράμμισε ότι θα πραγματοποιηθούν με αυστηρή τήρηση των μέτρων που προβλέπονται σε κάθε επίπεδο του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας.

Χωρίς στρατιωτική παρέλαση, αλλά με επιδείξεις μαχητικών αεροσκαφών εορτάστηκε η φετινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου. Λόγω της ημέρας, πέταξαν συνολικά 14 ελληνικά μαχητικά σε ηπειρωτική χώρα και νησιά. Τα μαχητικά πέταξαν πάνω από μεγάλες πόλεις, αλλά και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, μέχρι το Καστελόριζο. Παράλληλα, η  φρεγάτα «Ύδρα» έπλεε στον Θερμαϊκό.

Όσον αφορά τα σχολεία, οι εκδηλώσεις ενόψει του εορτασμού της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου έγιναν ανά τμήμα. Συγκεκριμένα, όπως αναφερόταν σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας λίγες ημέρες πριν την Εθνική Επέτειο:

«1. Σε όλες τις σχολικές μονάδες Δ.Ε. κατά την παραμονή της επετείου γίνονται εορταστικές εκδηλώσεις. Για το σχολικό έτος 2020-21 οι εν λόγω εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020 εντός του κάθε τμήματος. Η παράδοση της σημαίας από τον διευθυντή/ντρια κάθε σχολικής μονάδας στον/στη σημαιοφόρο θα πραγματοποιηθεί παρουσία εκπροσώπων των εκπαιδευτικών και των μαθητών/τριών τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας.

  1. Οι εν λόγω εκδηλώσεις θα έχουν διάρκεια τουλάχιστον δύο διδακτικών ωρών.
  2. Μετά το πέρας του επετειακού εορτασμού, σε κάθε τμήμα θα απονεμηθούν τα αριστεία-βραβεία- οι έπαινοι προσωπικής βελτίωσης και οι ειδικοί έπαινοι στους/στις μαθητές/τριες του σχολικού έτους 2019-20. Ο/Η Διευθυντής/ντρια της σχολικής μονάδας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων/ουσών, θα μεριμνήσει για τον καθορισμό του τρόπου απονομής των εν λόγω τιμητικών διακρίσεων στους αποφοίτους του σχολικού έτους 2019-20, ώστε να τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από τον covid – 19».

Το Έπος του ’40 – Ιστορική αναδρομή

«Και των Ελλήνων τα παιδιά

σαν αετοί ορμούν στη μάχη,

κάθε κορφή κι αετοράχη

φωτίζει τώρα η Λευτεριά.

Κι αστράφτει η λόγχη κι αντηχεί

μια τρομερή ιαχή “αέρα”

σαν τούτη τη μεγάλη μέρα

άλλη δε γνώρισε η ψυχή.

Τιμή σ’ αυτούς που βροντερά

είπανε το “ΟΧΙ” κάποια μέρα!

Τιμή σε εκείνους που “αέρα”

με στήθη φώναζαν γερά».

 

Βρισκόμαστε στα τέλη της δεκαετίας του 1930. Ο Χίτλερ έχει καταλάβει την εξουσία στη Γερμανία καθώς και ο Μουσολίνι στην Ιταλία. Ήδη τα σύννεφα του πολέμου σκεπάζουν τον ουρανό της Ευρώπης. Το Σεπτέμβριο του 1939 ο Χίτλερ επιτίθεται και σημαίνει η έναρξη του Β΄ παγκοσμίου πολέμου. Οι λαοί παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα καθώς η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης πέφτουν στα χέρια του Χίτλερ.

Ξημερώματα της 28 Οκτωβρίου 1940 οι σειρήνες του πολέμου ουρλιάζουν δαιμονισμένα. Οι καμπάνες ηχούν. Πόλεμος! Η Ιταλία κήρυξε τον πόλεμο στην Ελλάδα. Ένα ρίγος διαπερνά τη ραχοκοκαλιά της χώρας καθώς ακούγεται το πρώτο πολεμικό ανακοινωθέν: «Αι ιταλικαί στρατιωτικαί δυνάμεις προσβάλλουν από της 05.30 ώρας της σήμερον τα ημέτερα τμήματα προκαλύψεως της Ελληνοαλβανικής Μεθορίου. Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του Πατρίου εδάφους».

Στις 2:50 π.μ. της 28ης Οκτωβρίου ένα αυτοκίνητο του διπλωματικού σώματος σταμάτησε μπροστά από την πρωθυπουργική κατοικία του Ι. Μεταξά, στην Κηφισιά. Ο διερμηνέας ανέφερε στον φρουρό ότι ο πρεσβευτής της Ιταλίας ήθελε να επιδώσει στον πρόεδρο της κυβέρνησης μια επείγουσα ανακοίνωση. Ο Ιταλός πρέσβης Γκράτσι παρέδωσε στον πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά τελεσίγραφο, με το οποίο ζητούσε να καταλάβει ο ιταλικός στρατός στρατηγικές ελληνικές θέσεις. Ο Ι. Μεταξάς αφού διάβασε το τελεσίγραφο απάντησε συγκινημένος απάντησε χωρίς να συμβουλευτεί τον Βασιλιά, το Υπουργείο Εξωτερικών ή κάποιον από τους συμβούλους του με τη φράση στα γαλλικά «Alors, c’est la guerre» που σημαίνει «αυτό σημαίνει πόλεμος!»

Ακολούθησαν οι ηρωικές μάχες στα ελληνοαλβανικά βουνά, η αυτοθυσία και η λεβεντιά των Ελλήνων πολεμιστών. Απλοί άνθρωποι, χωρικοί, φοιτητές, οικογενειάρχες, στρατιώτες και ανθυπολοχαγοί άφησαν πίσω τα πάντα, ρίσκαραν και θυσίασαν τη ζωή τους προκειμένου να υπερασπιστούν το υπέρτατο αγαθό, την ελευθερία της πατρίδας. Εκεί, στα χινισμένα βουνά που ποτίστηκαν από ελληνικό αίμα γράφτηκε με ανεξίτηλα γράμματα το έπος του ’40! Ο φασισμός του Μουσολίνι τσακίστηκε και κουρελιάστηκε στις κορφές και τα φαράγγια της Πίνδου.

Νικημένος και ντροπιασμένος ο Μουσολίνι ζητάει τη βοήθεια του συμμάχου του, Χίτλερ. Ο φοβερός γερμανικός στρατός επιτίθεται από τα βόρεια σύνορα της πατρίδας μας. Ο Ελληνικός στρατός αντιστέκεται και πάλι γενναία, αλλά αποκαμωμένος και αποδυναμωμένος από τον πόλεμο κατά των Ιταλών αναγκάζεται να υποχωρήσει.

Το μέτωπο καταρρέει και η χώρα σκλαβώνεται στον γερμανικό ζυγό. Αρχίζει η μαύρη περίοδος της Κατοχής. Τέσσερα μαύρα χρόνια σκλαβιάς και μαρτυρίου. Πείνα, κακουχίες, βασανιστήρια κα εκτελέσεις μα και αντίσταση, με σθένος, με δύναμη, με πίστη. Μέχρι που να έρθει επιτέλους η πολυπόθητη η λευτεριά. Μέχρι που να σηκωθούν και πάλι οι γαλανόλευκες σημαίες στα μπαλκόνια και στους δρόμους. Μέχρι που οι θυσία και του τελευταίου μαχόμενου οπλίτη να δικαιωθεί. Έτσι γράφτηκε η ιστορία και το Έπος του σαράντα, μέσα από τον ηρωισμό και τη θυσία ενός ολόκληρου Έθνους που ακούραστα και ακατάπαυστα πάλεψε για τη λευτεριά και την ακεραιότητα της πατρίδας του.

Επιστολές ηρώων από το μέτωπο

Δεκάδες γράμματα και επιστολές από φαντάρους που ηρωϊκά πολέμησαν στο μέτωπο έχουν έρθει στο φώς της δημοσιότητας. Ακόμα και σήμερα, 80 χρόνια μετά τον αιματηρό πόλεμο του 1940, τα λόγια των αγωνιστών συνεχίζουν να προκαλούν τη συγκίνηση και το σεβασμό μας

Ο Σταύρος και ο Σπύρος ήταν δύο αδέλφια από την Αθήνα που ξεκίνησαν για το μέτωπο στις 28 Οκτωβρίου 1940. Τα γράμματά τους βρέθηκαν στο Μοναστηράκι, στο εσωτερικό ενός παλιού βιβλίου. Στο  πρώτο σημείωμα που έστειλαν στην οικογένειά τους από την Κόρινθο, την επομένη της κήρυξης του πολέμου τα δυο αδέλφια γράφουν στους δικούς τους και τους συμβουλεύουν να έχουν «θάρος και υπομονή».

Κόρινθος 2-11-40

«Εγώ και ο Σταύρος σας χαιρετάμε από την Κόρινθο όπου θα παραμείνουμε προς το παρόν. Εδώ ησυχία εξαιρέσει δύο βομβαρδισμών που έχουν γίνει κατά του Ισθμού ανεπιτυχώς».

ΤΤ. 912 3η Μάρτη 1941

«Χθες, όχι προχθές, είχαμε και στο δικό μας τομέα μια γιγαντιαία αερομαχία που Αγγλοέλληνες έριξαν πέντε αεροπλάνα φρατέλικα και απ’ ό,τι μάθαμε, εν συνόλω 35. Μεγάλη η κακοτυχία τους μα πρέπει να δείτε τους δικούς μας πώς τους επιτίθενται για να καταλάβετε. Υπήρξεν θεαματικό μα συγχρόνως συγκλονιστικό το κροτάλισμα των πολυβόλων και η δόνησις της ατμόσφαιρας… βλέποντας να πέφτουν αυτά τα ατσαλένια πουλιά και ανάμεσά τους τρία αλεξίπτωτα να αίρονται εις το κενόν».

Γράμματα στην οικογένειά του έστελνε και ο Ανθυπολοχαγός του Πυροβολικού Δημήτρης Κασσαπάκης, 33 ετών είχε ήδη επιστρατευτεί από το καλοκαίρι του 40.

«Τ.Τ. 866, 14/3/41

Αγαπητή μου Μητέρα,

Με μεγάλη χαρά πήρα σήμερα πάλι γράμμα σου, που είχα να λάβω τόσο καιρό τώρα. Επίσης με ανακούφισι έμαθα πως εγέννησε η γυναίκα μου. Φαντάζομαι τα βάσανά σου και τις φασαρίες σου. Τέλος πάντων. Όλα αυτά θα τα ξεχάσεις αφού τέλος πάντων τώρα έχομεν μαζί με τα τόσα άλλα παιδιά και το δικό μου.

Γνήσιο απόγονό σας. Θα ήθελα, μητέρα, να ήμουν αυτού για να δω την χαρά της Κωσταντίας, του πεθερού μου, κ.λπ. Ελπίζω στο Θεό πως κάποτε θα τελειώσωμεν απ’ εδώ και θα βρεθώ μαζί σας να συνεωρτάσωμεν το ευχάριστον γεγονός. Ο Μανώλης είναι καλά. Χαιρετισμούς εις όλους.

Σε φιλώ (σ.σ. ακολουθεί υπογραφή)».

 

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας