Δ. Καιρίδης “Η αντιπολίτευση ούτε επί της αρχής συμφωνεί στην απολιγνιτοποίηση!”

0

Ανακοίνωση του Δημήτρη Καιρίδη, εισηγητή του Σ/Ν «Δίκαιη Αναπτυξιακή μετάβαση και ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων απολιγνιτοποίησης»

Περίσσεψε η υποκρισία και η ψευδολογία στη συζήτηση για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου της απολιγνιτοποίησης. Η αντιπολίτευση δεν συναίνεσε ούτε επί της αρχής στην απολιγνιτοποίηση, την οποία υπαγορεύει τόσο η ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής κατάρρευσης όσο και η οικονομική λογική που καθιστά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από καύση λιγνίτη ασύμφορη.

Η αντιπολίτευση υποστήριξε ότι ο λιγνίτης δεν μολύνει (ΚΚΕ). Ότι ο λιγνίτης μπορεί να αποφέρει 300 δισ. (Ελληνική Λύση), όταν κάθε χρόνο ζημιώνει τη ΔΕΗ κατά μισό δισ. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να πουλήσει τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, δεν εμφανίστηκε κανένας αγοραστής! Επιπλέον, προτάθηκε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας (ΜΕΡΑ 25), η οποία, ωστόσο, απανθρακοποιεί το ηλεκτροπαραγωγικό της μείγμα πιο γρήγορα από την Ελλάδα, επανεισάγοντας την πυρηνική ενέργεια! Μάλιστα, στην επισήμανση ότι η Ε.Ε. δεν επιτρέπει μια σειρά δράσεις, προτάθηκε η ρήξη με την Ε.Ε.!

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι είναι υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αλλά άφησε τη ΔΕΗ επί μια πενταετία εκτός των ΑΠΕ ενώ οι τοπικές του οργανώσεις αντιδρούν σε κάθε επένδυση ΑΠΕ. Δηλώνει ότι τα 7 δισ. που προβλέπει το σχέδιο της ΝΔ και ήδη επενδύονται στις λιγνιτικές περιοχές δεν αρκούν ενώ ο ίδιος δεν είχε προβλέψει τίποτα. Μέμφεται για την καθυστέρηση στα Γενικά Περιφερειακά Χωροταξικά Σχέδια ενώ ήταν ο ίδιος που δεν τα υπέγραψε, κατ’ εξαίρεση, ειδικά για τις Περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου.

Απέναντι στην τοξικότητα, τη συνωμοσιολογία και την προσπάθεια της αντιπολίτευσης να εκμεταλλευτεί τις ανησυχίες των κατοίκων των λιγνιτικών περιοχών για να αποκομίσει κομματικά οφέλη, η ΝΔ προτάσσει ένα μεγάλο εθνικό σχέδιο για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση. Για τη ΝΔ η απολιγνιτοποίηση είναι εμβληματική και στρατηγική επιλογή και αποτελεί κεντρικό στοιχείο της ταυτότητάς της.

Μετά από χρόνια απολιγνιτοποίησης χωρίς σχέδιο και χρηματοδότηση για τη μετάβαση στη μετά-λιγνίτη εποχή, η ΝΔ προχωρά, μαζί με τις τοπικές κοινωνίες, τη χρηματοδότηση της Ε.Ε. και την κινητοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών κεφαλαίων, στον μετασχηματισμό της οικονομίας των λιγνιτικών περιοχών, με ασφάλεια και προοπτική για τους κατοίκους αυτών.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας