Δήλωση του Υπ. Εξωτερικών, Ν. Δένδια μετά το πέρας της Συνόδου των Υπ. Εξωτερικών της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και των Ην. Αρ. Εμιράτων

0

“Αγαπητοί μου συνάδελφοι,
Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα εδώ με αφορμή την πρώτη μας τετραμερή συνάντηση. Όπως έχω δηλώσει επανειλημμένως, είναι πάντα χαρά μου να βρίσκομαι στην Κύπρο. Και βέβαια, είναι μεγάλη η ευχαρίστησή μου να συναντώ και να ανταλλάσσω απόψεις με στενούς φίλους και έμπιστους εταίρους, όπως η Κύπρος, το Ισραήλ και τα ΗΑΕ.
Μια εταιρική σχέση στην οποία μετέχουν και το Ισραήλ και τα ΗΑΕ είναι πολύ σημαντική για την περιφερειακή σταθερότητα. Χαιρετίζουμε επίσης και άλλες περιφερειακές πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην εδραίωση της περιφερειακής ειρήνης. Όπως η συμφωνία της Αλ Ούλα καθώς και η πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Υεμένη.
Αλλά αυτό που μας ενώνει επίσης είναι η κοινή μας προσήλωση σε θεμελιώδεις αρχές και αξίες, όπως η προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών επί τη βάσει των αρχών του διεθνούς δικαίου, όπως η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Σήμερα συζητήσαμε για τις σημαντικές προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας μας σε μεγάλο αριθμό τομέων, ξεκινώντας από τον ενεργειακό τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίσαμε τη σημασία του αγωγού φυσικού αερίου EastMed και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Διερευνήσαμε επίσης τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε τις ανταλλαγές μας σε ζητήματα όπως η ψηφιακή καινοτομία, ο τουρισμός, το κλίμα, η άμυνα και η αντιμετώπιση της πανδημίας. Καθώς και για την προετοιμασία μας για την μετά την πανδημία εποχή.
Όπως έχω πει επανειλημμένως, τα σχήματα συνεργασίας είναι ανοιχτά σε όλους. Υπό την προϋπόθεση ότι εκείνοι σέβονται τις αξίες και τις αρχές που μόλις υπογράμμισα.
Σήμερα είχαμε επίσης την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, όπως οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και την Υεμένη.
Σε αυτό το πλαίσιο, μου δόθηκε η ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψή μου στη Λιβύη τις τελευταίες ημέρες. Εν όψει των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί να λάβουν χώρα τον Δεκέμβριο, μια θεμελιώδης προϋπόθεση είναι η αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων που είναι παρούσες επί τόπου στη Λιβύη. Μια θέση που όλοι μας συμμεριζόμαστε και στηρίζουμε πλήρως. Υπογραμμίστηκε επίσης ότι κάθε συμφωνία αντίθετη προς τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου είναι άκυρη.
Συζήτησα επίσης για τις συναντήσεις που είχα εχθές στην Άγκυρα. Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβα ότι κάθε πλευρά έχει τις δικές της απόψεις οι οποίες εκφράστηκαν με σαφήνεια κατά τη συνέντευξη τύπου, που ενδεχομένως παρακολούθησαν πολλοί από εσάς. Ωστόσο, θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, υπέρ μιας θετικής ατζέντας στις διμερείς μας σχέσεις με την Τουρκία, αρχίζοντας από τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις. Η ελληνική πλευρά υπέβαλε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Άγκυρας, σειρά προτάσεων σχετικά με αυτό το ζήτημα και στο ίδιο προέβη και η τουρκική πλευρά. Επίσης, απηύθυνα πρόσκληση στον Τούρκο ομόλογό μου, Mevlüt Çavuşoğlu, να επισκεφθεί την Αθήνα.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Η Ελλάδα επιδιώκει να οικοδομήσει σχέσεις καλής γειτονίας με όλες τις χώρες της περιοχής χωρίς καμία εξαίρεση. Η σημερινή μας συνάντηση δίνει μια επιπλέον δυναμική προς αυτή την κατεύθυνση.
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ολόψυχα αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι για την παραγωγική συζήτηση που είχαμε. Και θα ήθελα ιδιαιτέρως να ευχαριστήσω τον αγαπητό μου φίλο Νίκο για την εξαιρετική φιλοξενία που μου επιφύλαξε εδώ στην όμορφη πόλη της Πάφου. Νίκο σε ευχαριστώ θερμά για αυτή την ευκαιρία που μου έδωσες να βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σου.”

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας