Δραματικές εξελίξεις στο μέτωπο με την Τουρκία

0

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις αφού μετά την υπογραφή της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου με οργισμένη δήλωση του ο πρόεδρος- σουλτάνος της αναθεωρητικής Τουρκίας δήλωσε ότι ξεκινά άμεσα τις έρευνες – γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο καθώς όπως υποστήριξε εξαπατήθηκε από τους Έλληνες αφού – καλή τη πίστη- είχε δεχτεί προσωρινά να διακόψει τις γεωτρήσεις που πρόσφατα είχε προγραμματίσει εντός ελληνικών υδάτων.
Έτσι με navtex που εκδόθηκε στις 10/8/2020 η Τουρκία δήλωσε ότι ξεκινά έρευνες μεταξύ Καστελόριζου Ρόδου Καρπάθου και ήδη το ερευνητικό σκάφος Uruts Reis με συνοδεία πολεμικών φτάνει στην συγκεκριμένη περιοχή.
Λίγο αργότερα ο υδρογραφικός σταθμός Ηρακλείου Κρήτης του πολεμικού ναυτικού εκδίδει antinavtex για την ίδια περιοχή.
Λίγο πριν το μεσημέρι συνεδρίασε το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών επιτελείων (ΣΑΓΕ) υπό την προεδρία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ενώ το μεσημέρι έληξε και η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την συμμετοχή των υπουργών εθνικής άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του υπουργού εξωτερικών Νίκου Δένδια του υπουργού ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, ο οποίος εξερχόμενος δήλωσε : “όλα καλά και θα πάνε πολύ καλά”.
Από το γραφείο του πρωθυπουργού εκδόθηκε ανακοίνωση που ανέφερε ότι εξετέθησαν τα δεδομένα της παρούσας κατάστασης και εξετάστηκαν τρόποι αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα.
Παράλληλα το ελληνικό ΥΠΕΞ έστειλε αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, δηλώνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα δεν θα δεχτεί κανέναν εκβιασμό και ότι θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Επίσης στις ένοπλες δυνάμεις έχουν ήδη ανακληθεί οι άδειες των στελεχών του στρατού και στα τρία σώματα ενώ ο στρατός βρίσκεται ήδη σε πλήρη ετοιμότητα.
Ο έλληνας πρωθυπουργός έχει επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ενώ φαίνεται πως έχει προγραμματιστεί επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Το Αθμόνιο Βήμα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα σας κρατά ενήμερους.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας