Έφυγε από τη ζωή η Βασίλισσα Ελισάβετ – σε 10ήμερο πένθος η Μ. Βρετανία

0

Η Βασίλισσα Ελισάβετ, η μακροβιότερη μονάρχης που πέρασε από το Μπάκιγχαμ και βρέθηκε στον θρόνο για 70 χρόνια, απεβίωσε σε ηλικία 96 ετών, ύστερα από προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τον τελευταίο καιρό. Σε μια δήλωση, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανέφεραν: «Η βασίλισσα πέθανε ειρηνικά στο Μπαλμόραλ σήμερα το απόγευμα».

Η σημαία κυματίζει μεσίστια στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες Λονδρέζοι και τουρίστες για να θρηνήσουν τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ. Πολλοί από τους συγκεντρωμένους ξέσπασαν σε λυγμούς ενώ στο πλήθος επικρατούσε σιγή. Την ίδια ώρα το BBC μετέδιδε τον εθνικό ύμνο της Βρετανίας

Με τις σημαίες και στα κτίρια των υπουργείων της Βρετανίας να κυματίζουν μεσίστιες, η βασιλική οικογένεια αναμένεται να δημοσιοποιήσει το πρόγραμμα της κηδείας της Ελισάβετ που θα γίνει σε 10 μέρες. 

Νέος Βασιλιάς είναι πλέον ο Κάρολος ο Γ , ο  οποίος στις πρώτες του δηλώσεις μετά τον θάνατο της βασίλισσας τόνισε πως «Ο θάνατος της πολυαγαπημένης μου μητέρας, της βασίλισσας, είναι μια στιγμή υπέρτατης θλίψης για εμένα» .

Με τον θάνατό της, ο μεγαλύτερος γιος της Κάρολος, ο πρώην πρίγκιπας της Ουαλίας, θα στεφτεί ο νέος βασιλιάς και αρχηγός κράτους για 14 βασίλεια από τα συνολικά 56 κράτη που απαρτίζουν τη βρετανική Κοινοπολιτεία.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας απέτισε φόρο τιμής στη βασίλισσα Ελισάβετ, δηλώνοντας ότι ήταν ο βράχος πάνω στον οποίο οικοδομήθηκε η σύγχρονη Βρετανία.

Παράλληλα οι ηγέτες, αρχηγοί κρατών, Πρόεδροι Κοινοβουλίων και παγκόσμιων θεσμών από χτες που έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου της Βασίλισσας στέλνουν τα συλλύπητήριά τους.

Όπως συμβαίνει σε κάθε εκδήλωση της Βασιλικής οικογένειας, θα τηρηθεί αυστηρά το πρωτόκολο για τις πένθιμες διαδικασίες. Ακόμα αναμένεται και η αλλαγή του εθνικού Ύμνου του Ηνωμένου Βασιλείου, το γνωστό στην υφήλιο «God Save The Queen» το οποίο πλέον θα γίνει «God Save the King».

.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας