Ένταση Εκκλησίας-Κυβέρνησης για τα Θεοφάνεια

0

Τα νέα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν από την Κυριακή 3 Ιανουαρίου και για 10 ημέρες έχουν φέρει ένταση και διαφωνία ανάμεσα στους εκπροσώπους της Εκκλησίας και της Κυβέρνησης, η οποία αποφάσισε οι Ιεροί Ναοί να παραμείνουν κλειστοί κατά τον εορτασμό των Θεοφανείων. Η απόφαση αυτή δυσαρέστησε τον Κλήρο που θεώρησε πως δεν γίνεται σεβαστή η άποψή τους ενώ ακούστηκε ακόμα και η άποψη πως η Εκκλησία θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να προστατεύσει το αυτοδιοίκητο. Ωστόσο σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου σημείωσε πως η Εκκλησία περιμένει μια επικοινωνία από την πλευρά της κυβέρνησης προκειμένου να επιλυθεί το θέμα.

Όπως αναφέρει η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας, η οποία συνεδρίασε τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν στο άνοιγμα των ναών με βάση τα μέτρα που είχαν αναγγελθεί πριν τις γιορτές. Συγκεκριμένα:

  • Παρουσία πιστών εντός των εκκλησιών και την εορτή των Θεοφανείων θα είναι με αναλογία ένας ανά 15 τ.μ., με ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων και μέγιστο αριθμό πιστών εντός των ναών (έως 375 τμ) τους 25.
  • Σε μητροπολιτικούς ναούς οι πιστοί θα φτάνουν τους 50 εντός των εκκλησιών

Η Ιερά Σύνοδος στην ανακοίνωσή της μετά την έκτακτη συνεδρίαση ζήτησε να «γίνει σεβαστή η ΚΥΑ» που προβλέπει οι ιεροί ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για τη συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των υδάτων εντός των ιερών ναών κατά την εορτή των Θεοφανείων «χωρίς περαιτέρω προβλήματα» και τόνισε πως «μοναδικός τρόπος επίλυσης των ζητημάτων της πολιτείας με τις θρησκευτικές κοινότητες» είναι να γίνει διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών.

Ταυτόχρονα, οι 82 μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισαν να προχωρήσουν σε προσφυγή στο ΣτΕ, διαφωνώντας με την απόφαση των περιοριστικών μέτρων της κυβέρνησης. Ωστόσο, μέχρι να κατατεθεί, να συζητηθεί και να δημοσιευθεί η όποια απόφαση, ο εορτασμός των Θεοφανείων θα έχει παρέλθει, όμως αυτή θεωρείται μια κίνηση συμβολισμού για την Εκκλησία.

Από την πλευρά της κυβέρνησης όμως σχολιάζοντας τη διαφωνία της Εκκλησίας, τονίζεται για μια ακόμη φορά η προστασία της δημόσιας υγείας και δηλώνεται πως «Όμως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί. Ευελπιστούμε ότι η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε. Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων μας».

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας