Επιτάχθηκαν οι υπηρεσίες 206 ιδιωτών ιατρών στη μάχη με την πανδημία

0

Μετά την μειωμένη ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών στο κάλεσμα του Υπουργείου Υγείας, τελικά σήμερα το πρωί ανακοινώθηκε η επίταξη 206 ιατρών για την ενίσχυση των νοσοκομείων στο μέτωπο της πανδημίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «Το Υπουργείο Υγείας απηύθυνε επί εβδομάδες πρόσκληση – έκκληση προς τους ιδιώτες ιατρούς, για την ενίσχυση των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. στο τρίτο σφοδρό κύμα της πανδημίας COVID-19.

Δυστυχώς, πολύ μικρός αριθμός ιδιωτών ιατρών προσήλθε. Τους ευχαριστούμε.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις έκτακτες συνθήκες και την επιτακτική ανάγκη περίθαλψης των συνανθρώπων μας, το Υπουργείο Υγείας προβαίνει σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών των ειδικοτήτων Παθολόγων, Πνευμονολόγων και Γενικών Ιατρών στην Αττική”, καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Καθώς μέχρι και το βράδυ της Κυριακής μόλις 61 ιδιώτες γιατροί μέλη του ΙΣΑ είχαν ανταποκριθεί στην έκκληση του υπουργείου Υγείας να ενισχύσουν τις δημόσιες δομές τα φύλλα πορείας για την επίταξη ήταν ήδη έτοιμα από το Σαββατοκύριακο.

Σημειώνεται πως η επίταξη αφορά 206 ιατρούς, με κριτήρια να είναι κάτω των 60 ετών καθώς και να είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ στις ειδικότητες της Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής στην Περιφέρεια Αττικής. Η διάρκεια της επίταξης είναι για χρονικό διάστημα ενός μήνα, και θα κληθούν να αναλάβουν καθήκοντα βαθμίδας Επιμελητή Β’, σε νοσοκομεία της 1ης και 2ης ΥΠΕ.

Ο  Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος στηρίζοντας τις προσπάθειες του Υπουργείου δήλωσε: «Τις δύσκολες αυτές ώρες που διανύει η χώρα μας λόγω της πανδημίας, πρέπει όλοι  μας να πράξουμε το καθήκον μας χωρίς δεύτερη σκέψη και να συνδράμουμε με  όποιο τρόπο μπορούμε στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης». Ωστόσο σημειώνει πως παρά τις προτάσεις που έκανε εδώ και καιρό ο ΠΙΣ και θα έδιναν λύσεις, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας κατέληξε τελικά  στο πρωτοφανές για σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης. Στις προτάσεις του ΠΙΣ περιλαμβανόταν μεταξύ άλλων: Άμεση πρόσληψη όλων των ειδικευμένων ιατρών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουν υποβάλλει δικαιολογητικά για ένταξη στο ΕΣΥ σε όλες τις προκηρύξεις που εκκρεμούν από παλιά αλλά και σε αυτές που είναι σε εξέλιξη, με τριετή σύμβαση ως επικουρικοί. Ακόμα η άμεση πρόσληψη όλων των ιατρών που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για έναρξη ή συνέχιση της ειδικότητας μέχρι να την ολοκληρώσουν, όπως και όλων των ιατρών που έχουν ολοκληρώσει την άσκησή τους στην ειδικότητα και δεν έχουν δώσει εξετάσεις για να λάβουν τον τίτλο της ειδικότητας λόγω μη εκπλήρωσης της υπηρεσίας υπαίθρου. Πλήρης κάλυψη της αστικής ευθύνης των ιατρών του Ε.Σ.Υ., όχι μόνο για τον COVID-19 αλλά για όλα και ενεργοποίηση σύμβασης εθελοντικής εργασίας ΟΛΩΝ των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών της χώρας στο ΕΣΥ χωρίς αμοιβή.

Από την άλλη πλευρά σημειώνεται πως το Υπουργείο Υγείας έχει προβεί σε μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών με σκοπό να δώσει κίνητρα και  διευκολύνσεις στους ιατρούς, ώστε να ενταχθούν και να ενισχύσουν το Ε.Σ.Υ., όπως και οικονομικά κίνητρα.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών  και Περιφερειάρχης κος Γ. Πατούλης δήλωσε για το θέμα πως “τώρα είναι ώρα ευθύνης και συστράτευσης, για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης που αντιμετώπισε η χώρα μας. Οι ιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του δημόσιου συστήματος υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της εθνικής προσπάθειας εδώ και μήνες. Και τους αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλους και κυρίως, από την Πολιτεία. Ένας εξίσου μεγάλος αριθμός ιδιωτών ιατρών, δίνει τη μάχη για την αναχαίτιση της πανδημίας, σηκώνοντας το κύριο βάρος της λειτουργίας του συστήματος της πρωτοβάθμιας υγείας.

Προτεραιότητα όλων μας τις επόμενες μέρες είναι να σώσουμε τις ζωές των ασθενών από covid-19, που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και απλές κλίνες, χωρίς ταυτόχρονα να υποβαθμίσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας στο υπόλοιπο σύστημα υγείας, δημόσιο και ιδιωτικό. Για το λόγο αυτό θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας, υπό την καθοδήγηση κι ευθύνη της Πολιτείας και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, για να κερδίσουμε τη μάχη ζωής.

Σε αυτό το εθνικό κάλεσμα δε θα λείψει κανείς ιατρός. Είμαστε στο πλευρό των συνανθρώπων μας.

Η Πατρίδα μας βέβαια θα ήταν ακόμη πιο ισχυρή σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια, αν είχαμε καταφέρει τα προηγούμενα χρόνια να αποτρέψουμε τη φυγή 18.000 ιατρών υψηλού επιστημονικού επιπέδου κι εξειδίκευσης, που αναζήτησαν στο εξωτερικό μια καλύτερη επαγγελματική προοπτική, καθώς κι αν είχαμε στελεχώσει επαρκώς το δημόσιο σύστημα υγείας, τα δημόσια νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια υγεία. Αυτή η ώρα όμως δεν προσφέρεται ούτε για κριτική, ούτε για οποιαδήποτε μορφής εκμετάλλευση.

Όταν αναχαιτίσουμε την πανδημία και η μάχη θα έχει κερδηθεί, οφείλουμε όλοι να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι, ισότιμα και υπεύθυνα. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τις εμπειρίες που αποκτήσαμε από τη διαχείριση της κρίσης. Να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε καταρχήν ότι θα επενδύσουμε στην υγεία, γιατί αποδείχθηκε στην πρόσφατη κρίση ότι κάθε ευρώ που δίνουμε για την υγεία, επιστρέφει πίσω και πολλαπλάσια στην οικονομία και τους πολίτες. Για να μη ζήσουμε ξανά ανάλογες καταστάσεις, έχουμε μια επιλογή, να ενισχύσουμε άμεσα και μακροπρόθεσμα το σύστημα υγείας της χώρας , καθώς και να αποτρέψουμε μια νέα αιμορραγία του άξιου ιατρικού επιστημονικού προσωπικού μας προς το εξωτερικό».

Με τις  πληρότητες και σε ΜΕΘ Covid αλλά και σε απλές κλίνες να φτάνουν ακόμη και το 100% η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας είναι ασφυκτική και αναμένεται σύμφωνα με τους ειδικούς η εικόνα αυτή να συνεχιστεί για τουλάχιστον δύο με τρεις εβδομάδες ακόμη.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας  στη μάχη αυτή με το τρίτο κύμα της πανδημίας η οποία θυμίζει πόλεμο έχουν ριχθεί Νοσοκομεία του ΕΣΥ, στρατιωτικά νοσοκομεία ιδιωτικές κλινικές, νέες πολυδύναμες ΜΕΘ. Τα νοσοκομεία της Αττικής έχουν ενισχυθεί με 900 αναπνευστικές συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου (high flow therapy) και όταν χρειαστεί γίνονται διακομιδές ή και αεροδιακομιδές στην Περιφέρεια με μέριμνα του ΕΚΑΒ. Παράλληλα έχει προσληφθεί ως επικουρικό προσωπικό περισσότεροι από 10.000 υγειονομικοί εκ των οποίων οι 4.000 θα μονιμοποιηθούν μέσω ΑΣΕΠ. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν πραγματοποιηθεί επιπλέον πάνω από 1.200 προσλήψεις μονίμων ιατρών. Οι κλίνες ΜΕΘ-Covid στην Αττική είναι σήμερα 389, από 229 πριν από ένα μήνα, ενώ οι απλές κλίνες Covid είναι σήμερα 3.000 από 1600 πριν από ένα μήνα.

Πολύ σημαντική είναι και η συμβολή των ιδιωτικών νοσοκομείων σε αυτή την πρωτόγνωρη μάχη, με την δωρεά κλινών για νοσηλεία ασθενών εκτός κορωνοϊού, τη στιγμή που σχεδόν όλα τα δημόσια θεραπευτήρια έχουν μετατραπεί σχεδόν αποκλειστικά σε covid.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας