Έξαρση εγκληματικότητας ανηλίκων εντός και εκτός Σχολείου Συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του Γ. Κουμουτσάκου στον αρμόδιο Υπουργό

0

 

Η έξαρση της εγκληματικότητας των ανηλίκων, εντός και εκτός Σχολείου ήταν το θέμα της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών κ. Γ. Κουμουτσάκος προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Π. Θεοδωρικάκο.

Η Επίκαιρη Ερώτηση αφορούσε τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας για το εύρος και το βάθος του εξαιρετικά ανησυχητικού φαινομένου καθώς και τον σχεδιασμό και τα μέτρα που το Υπουργείο προτίθεται να εφαρμόσει για την αντιμετώπιση του φαινομένου των συμμοριών και της εγκληματικότητας των ανηλίκων.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η επικαιρότητα έχει κατακλυστεί από περιστατικά εγκληματικότητας ανηλίκων. Οι συχνές συλλήψεις μαθητών για συμμετοχή σε συμμορίες, σε βίαιες συμπλοκές, σε ληστείες, ακόμα και σε διακίνηση ναρκωτικών, επιβεβαιώνουν την έξαρση του φαινομένου, που εύλογα δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στους γονείς και σε ολόκληρη την κοινωνία. Ο κ. Γ. Κουμουτσάκος τόνισε πως εκτός της ανησυχίας του ως Βουλευτής, ανησυχεί και ως πατέρας δύο αγοριών στην εφηβεία.

Στις πρόσφατες επισκέψεις του σε Αστυνομικά Τμήματα του βόρειου τομέα της Αθήνας, ο κ. Γ. Κουμουτσάκος συζήτησε αναλυτικά το ζήτημα της εγκληματικότητας των ανηλίκων με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ και τα συμπεράσματα είναι πολύ δυσάρεστα και δυσοίωνα. Ενδεικτικά, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας, κατά το διάστημα Ιανουάριος-Αύγουστος 2021, ξυλοκοπήθηκαν 218 ανήλικοι και ληστεύτηκαν 211 από μέλη συμμοριών ανηλίκων. Τουλάχιστον 25 συμμορίες ανηλίκων δρουν σήμερα στην Αττική. Μάλιστα στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές, παρατηρείται αύξηση των μελών τους και επέκταση της δράσης τους, κάποιες φορές ακόμα και μέσα στα σχολεία. Κατά τη διάρκεια του 2020, το διάστημα δηλαδή που η ελληνική κοινωνία βρίσκονταν σε ‘’καραντίνα’’ λόγω της πανδημίας, σημειώθηκε αύξηση 10% σε βίαιες συμπεριφορές σε βάρος παιδιών του δημοτικού και 30% της εφηβικής παραβατικότητας, σε σύγκρισή με το 2019.

Οι ‘’συμμορίες’’ φαίνεται ότι αποτελούν μια νέα πραγματικότητα σε πολλές περιοχές και γειτονιές της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας. Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι πρόκειται για ζήτημα εξαιρετικά ευαίσθητο και πως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα από την Πολιτεία για την αποτελεσματική καταπολέμησή του.

Από την πλευρά του ο κ. Π. Θεοδωρικάκος σημείωσε πως το ζήτημα της εγκληματικότητας των ανηλίκων είναι σύνθετο και περίπλοκο. Τόνισε, πως η παραβατικότητα συνδέεται με το οικογενειακό και το φιλικό περιβάλλον των ανηλίκων, καθώς και με την εκπαιδευτική κοινότητα και τη σχέση των μαθητών με τους δασκάλους τους. Ενώ, στην έξαρση του φαινομένου, καθοριστικό ρόλο παίζει και η ανάπτυξη του διαδικτύου.

Ο κ. Π. Θεοδωρικάκος σημείωσε πως το συγκεκριμένο ζήτημα, αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ενημέρωσε τον κ. Γ. Κουμουτσάκο πως γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες από τις αρμόδιες Διευθύνσεις της ΕΛ.ΑΣ και συμφώνησε μαζί του πως το ζήτημα είναι λεπτό καθώς αφορά ανήλικα παιδιά.

Ο κ. Π. Θεοδωρικάκος τόνισε πως η Ελληνική Αστυνομία συνεργάζεται στενά με τις Περιφέρειες και τους Δήμους σε όλη την επικράτεια της Χώρας για την καταπολέμηση του φαινομένου και χαιρέτισε την πρωτοβουλία και πρόθεση του κ. Γ. Κουμουτσάκου να αναδειχθεί το ζήτημα και να γίνει μια μεγάλη δημόσια συζήτηση, που θα συμβάλλει στην καταπολέμηση του φαινομένου.

 

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας