Γ. Κουμουτσάκος: “Δύσκολα τα επόμενα δύο χρόνια για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις”

0

Ο Βουλευτής Β1 του Βόρειου Τομέα Αθηνών κ. Γεώργιος Κουμουτσάκος συμμετείχε σήμερα, Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου, στην συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων όπου συζητήθηκαν δύο σχέδια νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη λειτουργία του Κέντρου Αριστείας για Ολοκληρωμένη Αντιαεροπορική και Αντιπυραυλική Άμυνα (IAMD COE).

Κατά την ομιλία του, ο κ. Κουμουτσάκος, αφού εξέφρασε την συμφωνία του για την κύρωση των δύο υπό συζήτηση Μνημονίων Κατανόησης, αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σημείωσε ότι μετά από ένα σχετικά ήπιο καλοκαίρι που ακολούθησε την συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, δυστυχώς η Άγκυρα επανέρχεται σταθερά σε πρακτικές και συμπεριφορές έντασης και προκλήσεων.

«Το είδαμε τις τελευταίες μέρες στο χώρο ανατολικά της Κρήτης με την παρενόχληση του ερευνητικού σκάφους Nautical Geo, με την αριθμητική και ποιοτική αναβάθμιση των τουρκικών παρενοχλήσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο και την παραβατική και άκρως προκλητική συμπεριφορά των Τούρκων ψαράδων στη Λέσβο», πρόσθεσε.

Ο κ. Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι γίνεται έτσι, για ακόμα μία φορά, σαφές ότι Αθήνα και Άγκυρα αντιλαμβάνονται με τελείως διαφορετικό τρόπο την έννοια της ύφεσης. Για την Ελλάδα η ύφεση και οι χωρίς εντάσεις γειτονικές σχέσεις είναι σταθερή στρατηγική επιλογή, ενώ για την Άγκυρα η ύφεση είναι τακτικός ελιγμός, για να κερδίζει χρόνο και να δημιουργεί εντυπώσεις. Την ίδια ώρα οι μακροπρόθεσμες στοχεύσεις της πολιτικής της παραμένουν σταθερές.

«Η δική μας απάντηση σε όλα αυτά είναι μια αποφασιστική πολιτική διπλωματικής και αμυντικής ανάσχεση. Ό,τι δηλαδή κάνει η κυβέρνηση. Αφενός ενισχύοντας και εμπλουτίζοντας τις αμυντικές και στρατιωτικές δυνατότητες της χώρας, αφετέρου πυκνώνοντας και ισχυροποιώντας το δίκτυο των περιφερειακών συμμαχιών της και βεβαίως προβάλλοντας αποφασιστικά τις θέσεις της σε όλα τα διεθνή φόρα», επισήμανε.

Αναφερόμενος στα επόμενα δύο χρόνια που χαρακτήρισε «δύσκολα» για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Κουμουτσάκος σχολίασε ότι ενόψει του 2023 και της επετείου των 100 χρόνων από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, η νέο-οθωμανική εξωτερική πολιτική του Ερντογάν όχι απλώς δεν θα αλλάξει, αλλά θα ενισχύεται. «Ο Ερντογάν θέλει να μείνει στην Ιστορία ως μεγαλύτερος ηγέτης από τον Κεμάλ Ατατούρκ. Πώς; Βελτιώνοντας προς όφελος της Τουρκίας την γεωπολιτική κληρονομιά που παρέλαβε από τον Κεμάλ. Δηλαδή, τη Συνθήκη της Λοζάνης που και αυτή το 2023 κλείνει 100 χρόνια από την συνομολόγηση της τη ρύθμιση των πραγμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Εάν η παραπάνω εκτίμηση είναι ορθή, που πιστεύω ότι είναι, «η αποφασιστικότητα πρέπει να είναι το κύριο χαρακτηριστικό της στάση  μας απέναντι στην Τουρκία. Άλλωστε οι ενέργειες των τελευταίων ημερών της Άγκυρας δικαιώνουν τους συνηγόρους της αποφασιστικότητας και όχι τους αιθεροβάμονες του κατευνασμού», είπε κλείνοντας την ομιλία του.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας