Η οριοθέτηση ΑΟΖ με Κύπρο διμερώς δεν είναι πλέον δυνατότητα- Στ. Φενέκος

0

Γράφει ο Στέλιος Φενέκος, υποναύαρχος ε.α.

Επειδή ακούω πολιτικούς και μη να λένε ότι επίκειται οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου ( ή γιατί δεν το κάνουμε), επισημαίνω ότι πλέον έχει αποδυναμωθεί μία τέτοια προοπτική, με βάση την συμφωνία μας με την Αίγυπτο.
Κι αυτό γιατί εκεί προβλέπεται (άρθρο 1 παρ. ε) ότι εάν κάνουμε οιαδήποτε οριοθέτηση με τρίτο κράτος προς τα ανατολικά και πέραν του σημείου Α (προς την Κύπρο δηλαδή) θα πρέπει η να διαβουλευθούμε με την Αίγυπτο (και αντίστοιχα αυτή θα πρέπει να διαβουλευθεί με μας, εάν πάει να κάνει οριοθέτηση με την Τουρκία).
Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό η παράγραφος αυτή μας δένει τα χέρια και καθιστά πλέον την Αίγυπτο (και την Τουρκία όπως εξελίσσεται) ρυθμιστές στην οριοθέτηση της ΑΟΖ πέραν του 28ου μεσημβρινού.
Ενώ εάν η παράγραφος αυτή έγραφε: “Σε περίπτωση που οι διαβουλεύσεις δεν επιτύχουν, τότε αρμόδιο για την επίλυση της διαφοράς θα μπορεί να είναι το ΔΔΧ (ή του Αμβούργου) όπου η κάθεμία από τις δύο χώρες θα μπορεί να προσφύγει για την επίλυση της διαφοράς”, τότε θα μπορούσαμε να προσφύγουμε ακόμη και μονομερώς.
Δεν γνωρίζω εάν το διεκδικήσαμε στην πράξη και με εμμονή. Θα έπρεπε όμως.
Δυστυχώς, η δυνατότητα πλέον για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κύπρο πέραν του 28ου Μεσημβρινού (όπου περιλαμβάνεται μία περιοχή Νότια από την Ρόδο μέχρι και Νότια από το Καστελλόριζο) δεν υπάρχει, και η οιαδήποτε οριοθέτηση ελέγχεται πλέον καθοριστικά από άλλους (τρίτους).

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας