Καθολικό lockdown 2,5 εβδομάδων από σήμερα στην Αττική – Κλειστά σχολεία και καταστήματα έως τις 28 Φεβρουαρίου

0

 

 • Τα νέα μέτρα

Το τρίτο στη σειρά lockdown από το ξεκίνημα της πανδημίας ανακοινώθηκε δια στόματος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το απόγευμα της Τρίτης 9 Φεβρουαρίου κατά το έκτακτο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό. Το νέο lockdown θα ισχύσει μόνο για τον Νομό Αττικής και για διάστημα τουλάχιστον δυόμισι εβδομάδων, καθώς το τελευταίο διάστημα η αύξηση των κρουσμάτων όπως και η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία ήταν ανησυχητική. .

Τα νέα μέτρα έχουν ισχύ από την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου και περιλαμβάνουν κλειστά τα σχολεία όλων των βαθμίδων και η εκπαιδευτική διαδικασία συνεχίζεται με τηλεκπαίδευση. Τα γυμνάσια και τα λύκεια θα κάνουν πρωινά μαθήματα και τα δημοτικά το μεσημέρι. Από την Πέμπτη ξεκινά και η εκπαιδευτική τηλεόραση στην ΕΡΤ. Ανοιχτά παραμένουν τα σχολεία ειδικής αγωγής. Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα καταστήματα, τα κομμωτήρια και οι υπηρεσίες περιποίησης νυχιών, τα πρακτορεία ΟΠΑΠ και τα ΚΤΕΟ. Αυξάνεται, επίσης, το ποσοστό της τηλεργασίας στο δημόσιο που θα λειτουργεί πλέον με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό. Οι πολίτες θα εξυπηρετούνται μόνο σε επείγουσες περιστάσεις και μόνο κατόπιν ραντεβού. Οι εκκλησίες θα παραμείνουν ανοιχτές και θα λειτουργούν αυστηρά μόνο με παρουσία έως εννέα ατόμων. 

Μεγάλο θα είναι το πλήγμα και για τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, τα οποία κλείνουν ξανά, και όπως είχε δηλώσει και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου κος Γ. Νικολαράκος σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ΑΘΜΟΝΙΟΝ ΒΗΜΑ, οι έμποροι έχουν υποστεί πολλά όλο αυτό το διάστημα και δεν αντέχουν άλλο. Με τα νέα μέτρα σε ισχύ ανοιχτά θα είναι μόνο σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία, πρατήρια καυσίμων, συνεργεία αυτοκινήτων, περίπτερα, επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών, καταστήματα οπτικών/ακουστικών βαρηκοΐας, κατόπιν ραντεβού, καταστήματα πώλησης περουκών και ποστίς, κατόπιν ραντεβού, λιανικό εμπόριο πώλησης ανθέων (ειδικώς για 13-14/2/2021), κάθε επιχείρηση λιανικής πώλησης με την μέθοδο e-shop, καθαριστήρια, οι λαϊκές αγορές, με αυστηρά μέτρα λειτουργίας, ενώ θα συνεχίσουν να ισχύουν οι υπηρεσίες take away και delivery

Όσο για την απαγόρευση κυκλοφορίας συνεχίζει να ισχύει τις καθημερινές από τις 21:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί και τα Σαββατοκύριακα από τις 18:00 έως τις 05:00 το πρωί. 

1.526 νέα κρούσματα καταγράφηκαν την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου με τις 750 περιπτώσεις να εντοπίζονται ξανά στην Αττική. Εξ αυτών, οι 507 αφορούν στην Αθήνα. Πιο συγκεκριμένα όπως φαίνεται και από την παρακάτω λίστα ο Βόρειος τομέας ήταν στη δεύτερη θέση με τα υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων, και αναλυτικότερα

 • 84 από την Ανατολική Αττική
 • 109 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας 
 • 38 από τη Δυτική Αττική
 • 108 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας
 • 206 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας
 • 84 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας

 

Κλείνουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί

Πολλά κρούσματα είχαν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες και στη σχολική κοινότητα του Βόρειου Τομέα, με αρκετά σχολεία σε Μελίσσια, Πεύκη, Μαρούσι και Κηφισιά να αναστέλλουν τη λειτουργία μεμονωμένων τμημάτων ή και ολόκληρης της σχολικής μονάδας. Αυτό άλλωστε προκύπτει και από  την ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών η οποία αναφέρει  «Δεν πέρασε ούτε ένας μήνας μετά το άνοιγμα των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων στις 11 Ιανουαρίου 2021 και έγινε γνωστό ότι, δυστυχώς, υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, σε εκπαιδευτικό του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου με αποτέλεσμα να κλείσει ήδη ένα τμήμα της πρωινής ζώνης του σχολείου και ένα τμήμα του Ολοήμερου. Το ίδιο συμβαίνει με κρούσμα κορωνοϊού σε μαθητή του 3ου Δημ. Σχ. Μελισσίων με αποτέλεσμα να ανασταλεί η λειτουργία ενός τμήματος της πρωινής ζώνης. Τα συγκεκριμένα περιστατικά – κρούσματα έρχονται να προστεθούν στην αναστολή λειτουργίας του 10ου Δημ. Σχ. Αμαρουσίου για τον ίδιο λόγο, καθώς και στα κρούσματα σε συνάδελφο που έδινε μέρος του ωραρίου του στο 3ο & 11ο Δημ. Σχ. Αμαρουσίου με αποτέλεσμα να κλείσει ένα τμήμα του ολοήμερου των συγκεκριμένων σχολείων και σε μαθητή με συνέπεια να κλείσει και πρωινό τμήμα των συγκεκριμένων σχολείων, αλλά και σε κρούσμα στο 2ο Δημ. Σχ. Πεύκης με αποτέλεσμα να κλείσει ένα τμήμα της πρωινής ζώνης.

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής τεστ μέσω τους συγκεκριμένης πλατφόρμας έχουν γίνει σε ελάχιστους εκπαιδευτικούς, μιας και υπάρχουν χιλιάδες συνάδελφοί τους που ενώ έχουν κάνει σχετικά αιτήματα στην πλατφόρμα του ΥΠΑΙΘ από τους 10 – 1 – 2021 περιμένουν ακόμα να λάβουν απάντηση για να προσέλθουν τους υπηρεσίες του ΕΟΔΥ για να υποβληθούν σε τεστ ιχνηλάτησης.

Απαιτούμε, ΑΜΕΣΑ για όλα τα σχολεία και νηπιαγωγεία:

 • Να γίνει ιχνηλάτηση επαφών και δωρεάν διαγνωστικά τεστ από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Όχι φόρτωμα τους τους διαδικασίας τους εκπαιδευτικούς.
 • Να κλείσουν τα σχολεία που υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα  και να ανοίξουν μόνο όταν γίνουν τα διαγνωστικά τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και διαπιστωθεί ότι μπορεί να λειτουργήσουν  με ασφάλεια.
 • Να εξασφαλιστεί άδεια με πλήρεις αποδοχές σε εργαζόμενους γονείς, ώστε να μείνουν μαζί με τους μαθητές σε όλη την περίοδο που παραμένει κλειστό το τμήμα-σχολείο.
 • Να γίνει αναπροσαρμογή και αλλαγή των ωρολογίων προγραμμάτων με ευθύνη του συλλόγου διδασκόντων και των εκπαιδευτικών, οι οποίοι για μια ακόμα φορά  και χωρίς καμία στήριξη, θα σταθούν δίπλα τους μαθητές τους και θα κρατήσουν ανοιχτή την παιδαγωγική σχέση. Καμία διοικητική αυθαιρεσία δεν θα γίνει αποδεκτή. Να εξασφαλιστούν με ευθύνη του Κράτους τα τεχνικά μέσα για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. 

Λίγο πριν το νέο lockdown ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ζητούσε την άμεση αναστολή λειτουργίας του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου λόγω αυξημένων κρουσμάτων.

Όπως σημειώνεται «Από την Παρασκευή 5 – 2 – 2021 άρχισαν να σημειώνονται κρούσματα κορωνοϊού στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου, με αποτέλεσμα, μέχρι τώρα, να υπάρχουν μια εκπαιδευτικός του σχολείου στο νοσοκομείο, 3 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε μαθητές, 8 εκπαιδευτικοί του σχολείου σε καραντίνα, ως στενές επαφές,. Ήδη το σχολείο έχει δύο τμήματα του πρωινού και ένα του ολοήμερου σε αναστολή λειτουργίας.

Με βάση τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ δεν έχει γίνει ακόμα αναστολή λειτουργίας του σχολείου ενώ ουσιαστικά λόγω της επιβολής καραντίνας σε 8 εκπαιδευτικούς του σχολείου είναι αδύνατο να λειτουργήσει. Το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου πρέπει άμεσα να αναστείλει τη λειτουργία του για την προστασία της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών του. ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ».

 

Θ. Αμπατζόγλου: «Η ασφάλεια στην Εκπαιδευτική κοινότητα αποτελεί προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής»

Σε επικοινωνία που είχε το ΑΘΜΟΝΙΟΝ ΒΗΜΑ με τον Δήμο Αμαρουσίου ενημερωθήκαμε πως συνεχίζουν να τηρούνται αυστηρά όλα τα προληπτικά μέτρα. Πιο συγκεκριμένα έχουν πραγματοποιηθεί απολυμάνσεις κτιρίων παιδικών σταθμών και σχολείων, απολυμάνσεις κλιματιστικών, προμήθεια υλικών προστασίας (μάσκες, γάντια, μαντηλάκια, αντισηπτικά gel / επιφανειών, ανέπαφα θερμόμετρα), καθαριστικών υλικών, υπολογιστών (desktop / laptop), βίντεο προβολέων, ταχύτερων συνδέσεων στο Internet.

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου με αφορμή τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας που λαμβάνει ο Δήμος όσο αφορά τους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία Α’Βάθμιας και Β’Βάθμιας Εκπαίδευσης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η ανάγκη για υπενθύμιση αυτής της πληροφορίας προκύπτει και σε συνέχεια εμφάνισης μεμονωμένων κρουσμάτων covid-19 στη σχολική κοινότητα, οπότε και είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε για μία ακόμη φορά, εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς πως αφενός λαμβάνονται σε καθημερινή βάση όλα τα απαραίτητα μέτρα και αφετέρου τηρείται αυστηρά το υγειονομικό πρωτόκολλο για τα περιστατικά κορωνοϊού, βάσει οδηγιών των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας. Η ασφάλεια στην Εκπαιδευτική κοινότητα αποτελεί προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής και αυτό αποτυπώνεται σε όλες τις ενέργειές της».

              Όσο για το αίτημα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών για άμεση αναστολή λειτουργίας του 5ου Δημοτικού Σχολείου, όπως είναι άλλωστε γνωστό αλλά και μας διευκρινίστηκε κατά την επικοινωνία που είχαμε από πλευράς Δήμου Αμαρουσίου, αυτό εμπίπτει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας. Συγκεκριμένα και όπως ορίζει το πρωτόκολλο που έχει θεσπιστεί, οι Διευθυντές των σχολείων ενημερώνουν το Υπουργείο το οποίο σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ αποφασίζει για τις αναστολές τμημάτων ή και ολόκληρων σχολικών μονάδων κατά περίπτωση και ενημερώνει το εκάστοτε σχολείο προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίηση των αποφάσεων αυτών.

 

Μόλις 4 θετικά σε 688 δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης covid-19 από τον ΕΟΔΥ και τον Δήμο Αμαρουσίου στην Πλ. Ευτέρπης

 

Θ. Αμπατζόγλου: «Πρέπει όλοι να επιδείξουμε υπευθυνότητα και αυτοπειθαρχία»

 

Για δεύτερη φορά πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι στην Πλατεία Ευτέρπης στο Μαρούσι, με το αποτέλεσμα να δείχνει εξαιρετικά μικρό ποσοστό κρουσμάτων. Παρουσία του Δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου και σύσσωμης της Δημοτικής Αρχής πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη  9 Φεβρουαρίου 2021 από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, αποτελούμενα από Κινητές Ομάδες Υγείας, δωρεάν rapid τεστ σε εκατοντάδες πολίτες, στην πλατεία Ευτέρπης, στο Μαρούσι.

Ο κ. Θ. Αμπατζόγλου μετά το πέρας της διαδικασίας σημείωσε:  «Η ορθή τήρηση των υγειονομικών κανόνων από όλους είναι επιβεβλημένη συνθήκη. Εμείς, με τα μέτρα που λαμβάνουμε ως Δήμος προασπίζουμε τη Δημόσια Υγεία σε όλους του Δημοτικούς, κοινόχρηστους χώρους, Σχολεία και στα οχήματα δημοτικής συγκοινωνίας και παράλληλα με την συνδρομή του ΕΟΔΥ διεξάγουμε περιοδικά τα απαραίτητα τεστ. Είναι ώρες που όλοι πρέπει να επιδείξουμε υπευθυνότητα και αυτοπειθαρχία».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες πολύ μικρό είναι το ποσοστό των κρουσμάτων που ανιχνεύτηκαν. Τα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ δίνουν πως διενεργήθηκαν 668 τεστ από τα οποία βρέθηκαν μόνο 4 θετικά!

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας