Μεγάλη απώλεια για τη χώρα ο θάνατος του Σαράντου Καργάκου

0

 

Ένας σπουδαίος άνθρωπος των γραμμάτων, ένας γνήσιος πνευματικός άνθρωπος με τεράστια προσφορά στους νέους, στην εκπαίδευση, στη λογοτεχνία και στην αρθρογραφία «έφυγε» από τη ζωή.

Ο Σαράντος Καργάκος σε ηλικία 82 ετών,  ιστορικός, φιλόλογος και δοκιμιογράφος έφυγε από τη ζωή την Δευτέρα 14 Ιανουαρίου. Ο Σαράντος Καργάκος γεννήθηκε το 1937 στο Γύθειο Λακωνίας. Έχει δημοσιεύσει 75 βιβλία με περιεχόμενο κυρίως ιστορικό αλλά και γλωσσικές μελέτες. Έχει γράψει εκατοντάδες άρθρα σε διάφορα περιοδικά.

Ο εκλιπών σπούδασε, εργαζόμενος από μαθητής, Κλασσική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρωταγωνίστησε στο φοιτητικό κίνημα των ετών 1961-1963 και υπήρξε  εισηγητής του 15% για την  παιδεία. Εργάστηκε επί 35 έτη στα μεγαλύτερα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια των Αθηνών και στους μεγαλύτερους φροντιστηριακούς οργανισμούς.

Δήλωση του Δημάρχου Λυκόβρυσης-Πεύκης κου Τ. Μαυρίδη

Για τη μεγάλη αυτή απώλεια έκανε δήλωση ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης-Πεύκης κος Τ. Μαυρίδης σημειώνοντας τα εξής «Χάσαμε σήμερα έναν σπουδαίο συμπολίτη μας, έναν κορυφαίο ιστορικό, συγγραφέα και Δάσκαλο όλων μας. Είχαμε την τιμή να διοργανώσουμε μια εκδήλωση προς τιμήν του στο Δημοτικό μας Θέατρο τον Μάιου του 2015, όταν είχε δώσει διάλεξη για τον Αλέξανδρο και για την Αμφίπολη. Αλλά, προσωπικά είχα πολλές άλλες φορές την ευκαιρία να συμμετέχω σε διαλέξεις του και να συζητήσω μαζί του, αποκομίζοντας πολύτιμα διδάγματα. Ο Σαράντος Καργάκος ήταν Δάσκαλος και εκφραστής μιας βαθύτατα ελληνικής κουλτούρας που απηχεί στις χορδές κάθε Έλληνα και Ελληνίδας. Αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό για την πατρίδα μας. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Δήλωση του Προέδρου της ΚΕΔΕ και Δημάρχου Αμαρουσίου Γ. Πατούλη με αφορμή το θάνατο του ιστορικού Σαράντου Καργάκου

Γ. Πατούλης “Ένας πραγματικός  Έλληνας, έφυγε σήμερα από κοντά μας”.

 

O  κος Γ. Πατούλης δήλωσε για τη μεγάλη απώλεια τα εξής “Ο δάσκαλος Σαράντος Καργάκος, ένας πραγματικός  Έλληνας, έφυγε σήμερα από κοντά μας.

Ο μεγάλος ιστορικός, φιλόλογος άλλα και δοκιμιογράφος , που ταξιδεύει τώρα για την “γειτονιά των αγγέλων”, άφησε σε όλους εμάς μια μεγάλη παρακαταθήκη.

Τα δεκάδες βιβλία του, τις χιλιάδες επιφυλλίδες του καθώς και τις ομιλίες του, που θυμίζουν σε όλους, τόσο την ελληνική ιστορία – για την οποία πρέπει να είμαστε περήφανοι – άλλα και αναδεικνύουν με ανάγλυφο τρόπο, τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας.

Ο Σ. Καργάκος, που είχα την τιμή να γνωρίζω προσωπικά και να με τιμά με την φιλία του, υπήρξε σταθερός αγωνιστής για τα ζητήματα της Ελλάδας και τα βιβλία του αποτελούν για όλους μας πολύτιμους  βοηθούς στον αγώνα για διατήρηση της ελληνικής ιστορίας, της γλώσσας και του πολιτισμού μας.

Για την απώλεια του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στη σύζυγο του, Ιωάννα  και τα δυο παιδιά του, Γιάννη και  Ρωξάνη”.

 

Δήλωση της ανεξάρτητης Δημοτικής Συμβούλου και Προέδρου του Ομίλου UNESCO κας Μ. Σταυράκη-Πατούλη

Παράλληλα η ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος και Πρόεδρος του Ομίλου UNESCO κα Μ. Σταυράκη-Πατούλη έκανε την παρακάτω δήλωση «Όλοι οι Έλληνες αποχαιρετούμε σήμερα έναν πνευματικό άνθρωπο, έναν σπουδαίο εκπρόσωπο της ιστορικής γνώσης και διανόησης. Συγγραφέας, δοκιμιογράφος αλλά και φιλόλογος – δάσκαλος αφοσιώθηκε στη μετάδοση της γνώσης στις νεότερες γενεές μέσα από τη γραφή αλλά και την πολυετή εκπαιδευτική του διαδρομή. Μέχρι το τέλος στις επάλξεις, ο ιστορικός Σαράντος Καργάκος υπήρξε φωνή λαϊκής αφύπνισης σε ζητήματα καίριας ιστορικής αλλά και εθνικής σημασίας για την πατρίδα μας όπως η ελληνικότητα της Μακεδονίας. Μέσα από τη βαθιά έρευνα και γνώση της ιστορίας μας αναδείκνυε την ιστορική αλήθεια και την αποτύπωσε στην πολυπληθέστατη συγγραφή και αρθρογραφία του που μας αφήνει σήμερα ως σημαντική παρακαταθήκη. Υπόδειγμα πνευματικού ανθρώπου, διάγοντας με ήθος και σεμνότητα τον προσωπικό του βίο και αφοσίωση στην επιστήμη του, ουδέποτε διεκδίκησε αξιώματα και τιμές.

Ως Όμιλος που υπηρετούμε τις αξίες του πολιτισμού, της παιδείας και του πνεύματος, τιμούμε τους ανθρώπους εκείνους που μέσα από το έργο και το ανάστημά τους έχουν κάνει την πατρίδα μας πλουσιότερη, και υποκλινόμαστε στο μεγαλείο τους. Είναι λυπηρό γιατί οι πνευματικοί άνθρωποι του τόπου μας γίνονται όλο και λιγότεροι. Ως ελάχιστο ηθικό χρέος απέναντί τους, όλοι εμείς οι νεότεροι, οι σύγχρονοι, οφείλουμε να φανούμε αντάξιοί τους ακολουθώντας το παράδειγμα του βίου και του έργου τους, του πάθους και της αγάπης τους για την ιστορία και την πατρίδα μας».

 

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας