Μήνυμα Προέδρου Δικτύου SDG17Greece Μαρίνας Πατούλη Σταυράκη, για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων

0

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων που θέσπισε το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Πρόεδρος του Δικτύου SDG 17 Greece για την προώθηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, Μαρίνα Πατούλη Σταυράκη, απευθύνει το ακόλουθο μήνυμα:

«Η προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Στις 26 Απριλίου 2006, το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφάσισε να ορίσει ως Ημέρα Προστασίας Δεδομένων την 28η Ιανουαρίου, την ημερομηνία κατά την οποία άνοιξε για υπογραφή η σύμβαση για την προστασία δεδομένων του Συμβουλίου της Ευρώπης, γνωστή ως “Σύμβαση 108”. Με την εφαρμογή από τον Μάιο του 2018 από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των Δεδομένων (ΓΚΠΔ), του γνωστού σε όλους μας GDPR, μπορούμε να υπερηφανευόμαστε ότι αποτελούμε το παγκόσμιο σημείο αναφοράς με τους πλέον ισχυρούς κανόνες προστασίας δεδομένων που επιτρέπουν στους Ευρωπαίους πολίτες να συνειδητοποιήσουν περισσότερο τα δικαιώματά τους και να έχουν αυξημένη δυνατότητα αυτοπροσδιορισμού. Ωστόσο, η παγκόσμια πανδημία του κορωναϊού έθεσε το κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό και νομικό “γίγνεσθαι” ενώπιον μίας ίσως από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, δημιουργώντας καταστάσεις πρωτόγνωρες που έχρηζαν άμεσου και ιδιαίτερου χειρισμού. Κυβερνήσεις, δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί σε όλη την Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως, αναγκάστηκαν να λάβουν άμεσα μέτρα για τον περιορισμό και τον μετριασμό της διάδοσης της νόσου COVID-19. Τα μέτρα αυτά παρ’ όλο που στοχεύουν στη προστασία της δημόσιας υγείας, ως υψίστης σημασίας έννομο αγαθό, πολλές φορές συνεπάγονται την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Η σημερινή 15η Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων μας επισημαίνει ότι κράτη και πολίτες είναι αναγκαίο να επαναδιαπραγματευτούν τα μέχρι πρότινος κεκτημένα δικαιώματα που πρεσβεύουν η δημοκρατία και οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου, όπως είναι αυτό του προσωπικού αυτοκαθορισμού και των προσωπικών δεδομένων».

 

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας