Νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις Ευρωεκλογές με 33.26%- Πρόωρες εκλογές προκυρύσσει ο Αλέξης Τσίπρας

0

Μεγάλη νίκη του Κόμματος της Ν. Δ. στις Ευρωεκλογές καθώς το ποσοστό που συγκέντρωσε ανέρχεται στο 33,26%, με το ΣΥΡΙΖΑ να έρχεται δεύτερο με 9,5 μονάδες διαφορά και με ποσοστό μόλις στο 23,75%.

Τρίτο Κόμμα ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 7,55%, τέταρτο το ΚΚΕ με 5.51%, και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 4,86%, η Ελληνική Λύση με 4,12%, το ΜέΡΑ25 με 3,04% και τα υπόλοιπα μικρότερα κόμματα συγκεντρώνουν συνολικά 17,89%.

Όσο για τις έδρες που καταλαμβάνει το κάθε κόμμα, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Υπουργείο Εσωτερικών η  Ν.Δ. παίρνει 7 έδρες οι οποίες κατανέμονται στους κ.κ Σ. Κυμπουρόπουλο, Β. Μεϊμαράκη, Ελ. Βόζενμπεργκ, Μ. Σπυράκη, Εμ. Κεφαλογιάννη,  Ά. Μισέλ Ασημακοπούλου, Γ. Κύρτσο, ενώ ανοικτό είναι ακόμα το ενδεχόμενο για τους κ.κ  Γ. Αμυρά και  Δ. Καιρί. Το ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει 6 έδρες και εκλέγονται οι κ.κ Δ. Παπαδημούλης, Ελ. Κουντουρά, Κ. Αρβανίτης, Στ. Κούλογλου, Αλ. Γεωργούλης, Π. Κόκκαλης. Το ΚΙΝΑΛ καταλαμβάνει 2 έδρες για τους κ.κ Ν. Ανδρουλάκη και Εύα Καϊλή ενω το Κ.Κ.Ε. επίσης 2 έδρες που μοιράζονται οι κ.κ. Κ. Παπαδάκης και Λ. Νικολάου-Αλαβάνος, η Χρυσή Αυγή εκλέγει 2 ευρωβουλευτές τους κ.κ Ι. Λαγό και ο Θ. Κωνσταντίνου. Τέλος από 1 έδρα καταλαμβάνουν η Ελληνική Λύση με τον κο Κ. Βελόπουλο να εκλέγεται ευρωβουλευτής και το κόμμα ΜέΡΑ25 που εκλέγει επίσης έναν ευρωβουλευτή την κα Σ. Σακοράφα.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο πρωθυπουργός κος Αλ. Τσίπρας προέβη σε δηλώσεις στις οποίες σημείωσε πως το αποτέλεσμα των εκλογών δεν είναι αντάξιο των προσδοκιών του και δίνει τ δικαίωμα στην αντιπολίτευση να αμφισβητήσει το έργο που έχει γίνει για την έξοδο από την κρίση, γι΄αυτόκαι ανακοίνωσε πως αμέσως μετά τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρουτων αυτοδιοικητικών εκλογών θα προκυρύξει, άμεσα πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Πιο συγκεκριμένα ο κος πρωθυπουργός ανέφερε στις δηλώσεις του πως: «Η αφοσίωσή μας στο λαό, δεν είναι τακτική επιλογή. Είναι ηθική υποχρέωση. Είναι απαράβατος κανόνας. Είναι η ψυχή μας. Είναι η ψυχή μου. Το σημερινό αποτέλεσμα  δίνει στην αντιπολίτευση το δικαίωμα να αμφισβητήσει συνολικά την πορεία εξόδου από την κρίση αλλά και το σχέδιό μας για τη στήριξη των πολλών, να αμφισβητήσει συνολικά αυτό το ιστορικό εγχείρημα. Ήδη το κάνει. Όμως η τελική ετυμηγορία ανήκει πάντοτε στο λαό. Ανήκει σε σας. Δεν πρόκειται να αποδράσω, ούτε να το βάλω στα πόδια, ούτε να παραιτηθώ από τον αγώνα για την ισότητα, την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Αμέσως μετά το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα ζητήσω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών. Για να είναι τελικά ο ελληνικός λαός αυτός και μόνο αυτός που θα πάρει την οριστική απόφαση: Αν επιθυμεί να συνεχίσουμε με ένα σχέδιο για τη στήριξη των πολλών ή αν επιθυμεί την επιστροφή στα σκοτάδια της λιτότητας, του ΔΝΤ, στο χθες που όλοι και όλες ζήσαμε.

Ο λαός υπήρξε πάντοτε το μοναδικό μας στήριγμα και με ειλικρίνεια ζητάμε την καθαρή εντολή τους. Σε όλες τις κρίσιμες στιγμές της ελληνικής ιστορίας, την απάντηση την έδινε και θα την δίνει πάντα ο ελληνικός λαός, θα τη δώσετε όλοι και όλες εσείς.Το μέλλον είναι στα δικά σας χέρια και αυτό το μέλλον πιστεύουμε ότι ανήκει στους πολλούς και γι’ αυτό θα απευθυνθούμε σε αυτούς».

Αντίστοιχα και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κος Κ. Μητσοτάκης όταν το αποτελεσμα των εκλογών ήταν πλέον οριστικό προέβη σε δηλώσεις ζητώντας από τον κο πρωθυπουργό να παραιτηθεί και να προκυρύξει άμεσα εκλογές τονίζοντας πως: «Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας. Αντλώ δύναμη από όσους μας τίμησαν, αλλά σέβομαι απόλυτα τους συμπολίτες μας που έκαναν άλλες επιλογές. Θα εξακολουθώ να αγωνίζομαι για να κερδίσω την εμπιστοσύνη τους. Γιατί είμαι εδώ για να ενώσω όλους τους Έλληνες και να βάλουμε την πατρίδα μας σε μια νέα, πιο αισιόδοξη εποχή. Ταυτόχρονα, το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, όσο και των εκλογών στις περιφέρειες αλλά και τους μεγάλους δήμους, σηματοδοτεί μία ισχυρή αποδοκιμασία της σημερινής κυβέρνησης. 
Είναι φανερό ότι ο ελληνικός λαός έχει αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβερνητική πλειοψηφία. Ο χρόνος μέχρι την τυπική λήξη της θητείας της κυβέρνησης φαίνεται μικρός, αλλά είναι αρκετός για να γίνει ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στη χώρα. Ιδίως όταν διαγράφονται εθνικοί κίνδυνοι, αλλά και νέες απειλές στην οικονομία. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια νέα κυβέρνηση με νωπή την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Που να διασφαλίζει τη σταθερότητα, αλλά και την προοπτική της σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία. 
Ο Πρωθυπουργός  οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του. Για το καλό του τόπου πρέπει να παραιτηθεί και η χώρα να οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές το συντομότερο δυνατόν. Και αυτή είναι τελικά η μόνη καθαρή λύση. Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει άλλο, δεν μπορεί να υποχωρεί συνεχώς.  
Αγαπητοί μου συμπολίτες, το αποτέλεσμα ασφαλώς και γεννά αισθήματα χαράς στους φίλους της παράταξής μας. Ζητώ από όλα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να το αντιμετωπίσουν με αίσθημα ευθύνης, αλλά, πάνω απ’ όλα, με σεμνότητα. Η Ελλάδα έχει ταλαιπωρηθεί πολύ. Δεν περιμένει πανηγύρια, αλλά σκληρή δουλειά. Και κυρίως αποτελέσματα που θα κάνουν τη ζωή όλων των Ελλήνων καλύτερη».

 

Ρεπορτάζ Αρχοντούλα Αναστασοπούλου

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας