Ο Γ. Κουμουτσάκος με Πρέσβεις της ΕΕ. Συζήτηση για τα μείζονα ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

0

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας και υποψήφιος Βουλευτής στον Β1 Βόρειο Τομέα Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος ήταν το πρωί προσκεκλημένος σε πρόγευμα εργασίας από τους 27 Πρέσβεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα.

Στο πρόγευμα  που διοργάνωσε η προεδρεύουσα του Συμβουλίου, Ρουμανία, καλύφθηκαν όλα τα ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Οι Ευρωπαίοι Πρέσβεις επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις θέσεις της ΝΔ και τους άξονές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής την επόμενη περίοδο.

Αναφορικά με την τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Κουμουτσάκος επανέλαβε τη θέση του Προέδρου του κόμματος κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η ΝΔ, ως αυριανή κυβέρνηση της χώρας, είναι διατεθειμένη να συζητήσει με την Τουρκία, όμως μόνον μέσα σε ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από εντάσεις. Προσέθεσε ακόμα ότι δε μπορεί να προστίθενται αενάως Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης χωρίς προηγουμένως να γίνει καταγραφή και απολογισμός των ήδη υπαρχόντων, τα οποία εξάλλου η Τουρκία είτε δεν εφαρμόζει είτε εφαρμόζει μερικώς. Ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να αναλογιστούν, κατά το σχεδιασμό της αντίδρασής τους απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα ότι α) η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας την οποία η Τουρκία παραβιάζει, είναι αναπόσπαστο τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου, β) η Κύπρος, την ύπαρξη της οποίας η Τουρκία δεν αναγνωρίζει, είναι κράτος μέλος και η ΕΕ οφείλει να επιδείξει αλληλεγγύη γ) η Τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο αντιβαίνει στον στρατηγικό στόχο της ΕΕ για διασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας.

Σε ερώτηση για την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι η ΝΔ τάσσεται σθεναρά υπέρ της Ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, με προϋπόθεση οι υποψήφιες για ένταξη στην Ε.Ε. χώρες να εκπληρώνουν τα προαπαιτούμενα που έχουν ορισθεί. Τόνισε ότι κάθε υποψηφιότητα κρίνεται στη βάση της δικής της προόδου στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών προαπαιτούμενων. Ως εκ τούτου οι υποψηφιότητες Τιράνων και Σκοπίων δεν μπορούν να συνδεθούν. Ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε με έμφαση ότι η ΝΔ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να προστατευθούν τα εθνικά συμφέροντα από τις αρνητικές επιπτώσεις της ήδη εφαρμοζόμενης Συμφωνίας των Πρεσπών, και επανέλαβε τη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η ΝΔ δεν απεμπολεί το δικαίωμα βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ.

Επιπλέον, ο κ. Κουμουτσάκος ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ πιστεύει ότι τα εθνικά θέματα δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο μικροκομματικής αντιπαράθεσης εντυπώσεων και ότι η κυβέρνηση ης ΝΔ θα ενημερώνει τις πολιτικές δυνάμεις, όπως έκανε πάντα, διαμορφώνοντας συνθήκες εθνικής ενότητας.

Τόνισε τη σημασία των διατλαντικών σχέσεων τονίζοντας, ότι πρέπει να στηρίζονται σε κοινές αρχές, αξίες και στρατηγικές προτεραιότητες και όχι τόσο σε παροδικές ανταποδώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε ότι για τη ΝΔ ξεχωριστή αξία έχει η ενδυνάμωση της συνεργασίας μας πρωτίστως με τις ΗΠΑ με τις οποίες διατηρούμε μια στέρεη στρατηγική σχέση,. Ταυτόχρονα η Ελλάδα οφείλει να διατηρεί λειτουργικές σχέσεις με όλες τις ισχυρές χώρες του κόσμου. Θεμελιώδους σημασίας για την εξωτερική πολιτική της χώρας είναι τρεις αμοιβαιότητες: Αμοιβαίος σεβασμός. Αμοιβαία κατανόηση Αμοιβαία οφέλη.

Για τις σχέσεις Ελλάδας – Κίνας, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι το Πεκίνο επένδυσε στο λιμενικό σύστημα της χώρας σε μια στιγμή που κανένας από τους Δυτικούς εταίρους της Ελλάδας δεν το έπραξε. Ξεκαθάρισε όμως παράλληλα ότι η Ελλάδα παραμένει αγκυροβολημένη στις Ευρωπαϊκές δημοκρατικές αρχές και αξίες, γεγονός που είναι γνωστό και στην Κίνα.

Τέλος, σε ερώτηση που δέχθηκε για τη στάση της ΝΔ  στο ζήτημα της Βενεζουέλας, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι η ΝΔ συμφωνεί και θα εφαρμόσει τη γραμμή της δημοκρατικής Δύσης.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας