Παράταση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας έως 27 Απρίλη – 60 νέα κρούσματα

0

Η καθημερινή ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας του νέου κορονοϊού από τον εκπρόσωπο του υπ. Υγείας λοιμωξιολόγο Σ. Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά.

Yπήρξαν 60 νέα κρούσματα και 9 νέα θύματα. Το σύνολο των θανάτων φτάνει στους 68, με μέση ηλικία των θανόντων τα 74 έτη. Το 91% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 1673, το 55% είναι άνδρες.

Νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 92 ασθενείς με μέση ηλικία τα 66 έτη. 10 έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας «οι θάνατοι που σημειώνονται τώρα αντιπροσωπεύουν την εικόνα διασποράς της επιδημίας 2-3 εβδομάδες πριν» και δείχνουν επίσης ότι δυστυχώς κάποιοι που μπαίνουν σε ΜΕΘ δεν θα τα καταφέρουν.

Στα πλαίσια των δύσκολων στιγμών που ζούμε όλοι μας, το υπουργείο Υγείας και ΕΚΠΑ ανέλαβαν την πρωτοβουλία για την οργάνωση και δημιουργία προγράμματος βοήθειας συμβουλευτικής, κοινωνικής και ψυχολογικής στήριξης των συμπολιτών μας μέσω τηλεφώνου, σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται η τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής στήριξης 10306 με στόχο να προσφέρει ένα παράθυρο διαλόγου, συμβουλών και ελπίδας.

Μιλώντας ξανά για το θέμα της μάσκας, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι πολύ πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι μάλλον κάποιοι άνθρωποι χωρίς συμπτώματα μπορεί να συμμετέχουν άθελά τους στη μετάδοση της νόσου. Αυτός είναι ο λόγος που χθες, σε αντίθεση με αυτά που υποστηρίζει σήμερα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC) ανακοίνωσε την προαιρετική, εθελοντική δηλαδή χρήση ενός καλύμματος του προσώπου και της μύτης, ακόμη και μιας αυτοσχέδιας υφασμάτινης μάσκας σε δημόσιους χώρους όταν υπάρχει αυξημένη επαφή των ανθρώπων μεταξύ τους.

Την στενή επαφή έχουμε πει να την αποφεύγουμε ούτως ή άλλως, τόνισε ο κ. Τσιόδρας προσθέτοντας ότι αυτά τα καλύμματα που συνιστούν οι Αμερικανοί δεν είναι χειρουργικές ή ιατρικές μάσκες που τις θέλουμε για τα νοσοκομεία και τους υγειονομικούς. Δεν τονίζουν δε ότι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα με τέτοια καλύμματα (μαντήλια, κασκόλ και αυτοσχέδιες μάσκες). Στην περίπτωση που δεν είμαι μολυσμένος και φοράω ένα τέτοιο μαντήλι, εκτίθεμαι σε κάποιον που βγάζει με τον φτέρνισμά του τον ιό. 40 % – 90% του ιού παγιδεύονται στο ύφασμα ιδίως όταν αυτό έχει μαζέψει αρκετή υγρασία από την αναπνοή μας. Νομίζοντας ότι είμαι ασφαλής, βγάζω το μαντήλι με απρόσεκτες κινήσεις, δεν τηρώ την υγιεινή των χεριών και φυσικά μπορεί να μολυνθώ.

Άρα κάποιες από αυτές τις αυτοσχέδιες μάσκες, μπορεί ενώ προστατεύουν αυτούς που είναι υγιείς από την μετάδοση αυτών που δεν έχουν συμπτώματα και έχουν τον ιό, να δημιουργήσουν πρόβλημα από την αντίθετη μεριά. Αυτοί που είναι υγιείς και την φορούν να μην την χειριστούν σωστά και να μολυνθούν.

Και για αυτό δεν συστήνεται τέτοια λύση σε επαγγελματίες υγείας και φυσικά το να φοράς ένα τέτοιο κάλυμμα δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις.

Με βάση τα δικά μας δεδομένα, το όφελος αναμένεται να είναι μικρό.

Το όφελος μιας τέτοιας πρακτικής θα αυξηθεί, αν αυξηθεί περαιτέρω η μετάδοση τις επόμενες εβδομάδες.

Ο κ. Τσιόδρας υπενθύμισε ότι έχει ζητήσει από το ευρωπαϊκό CDC να τοποθετηθεί επίσημα επ’ αυτού του θέματος. Αυτήν τη στιγμή σε ανοιχτούς χώρους δεν χρειάζεται μάσκα. Σε κλειστούς, ενδεχομένως να δούμε μια τέτοια σύσταση στην Ευρώπη τις επόμενες μέρες αλλά πρέπει να γνωρίζουμε και τους περιορισμούς μιας τέτοιας στρατηγικής.

Σε άλλες εξελίξεις της ημέρας, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και εν γνώσει της Πολιτικής Προστασίας μετέβη στην Κέα όπου διέμεναν 176 μετανάστες που προορίζονται να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Επιπρόσθετα, εκ μέρους της επιτροπής εμπειρογνωμόνων αποφασίστηκε η τελική μορφή παράλληλα με τη χρήση των μέτρων προστασίας των υγειονομικών, του πρωτοκόλλου προληπτικής φαρμακευτικής αγωγής καθώς και μεταεκθεσιακής προφύλαξης σε υγειονομικούς που εργάζονται σε νοσοκομεία αναφοράς για το νέο ιό.

Την παράταση των μέτρων προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών ως τις 27 Απριλίου και ώρα 6 το πρωί, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς.

Η ενότητα, η αποφασιστικότητα και η πειθαρχία που έχει δείξει μέχρι σήμερα συντριπτικά η ελληνική κοινωνίας, μας έχει επιτρέψει να ακολουθήσουμε μια διαφορετική πορεία από τις περισσότερες άλλες χώρες, σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς. Το αποτέλεσμα όμως αυτό, επισήμανε περαιτέρω, μπορεί σε ελάχιστες ώρες αλλά και ημέρες να ανατραπεί και υπογράμμισε πως για να διασφαλιστεί χρειάζεται να εξακολουθούμε να τηρούμε τα μέτρα με την ίδια επιμονή και υπομονή.

Ο κ. Χαρδαλιάς, διευκρίνισε ότι καθ’όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας που προβλέφθηκαν για την αποτροπή της διάδοσης του κορονοϊού δεν διεκπεραιώνονται δηλώσεις αλλαγής διεύθυνσης κατοικίας από φυσικά πρόσωπα με ηλεκτρονικό τρόπο με απόφαση του ΓΓ Δημοσίων Εσόδων. Το ίδιο ισχύει και για τυχόν υποβληθείσες χειρόγραφες δηλώσεις στις ΔΟΥ.

Η απόφαση ισχύει από σήμερα για δηλώσεις μεταβολής κατοικίας που υποβάλλονται από σήμερα 4 Απριλίου και μέχρι τη λήξη των έκτακτων μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Ο κ. Χαρδαλιάς πρόσθεσε πως οι μέχρι σήμερα περιορισμοί, δεν αφορούν συμπολίτες με σοβαρά προβλήματα υγείας που έχουν ανάγκη είτε σωματικής άσκησης είτε άλλων θεραπευτικών πρακτικών όπως το κολύμπι, ή άλλους τρόπους αποκατάστασης. Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να συνοδεύει την άσκησή τους αυτή, τόσο το απαραίτητο πιστοποιητικό όσο και απαραίτητη γνωμοδότηση του γιατρού.

Θα γίνουν όσες προσλήψεις χρειαστούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί τη μάχη του κορονοϊού, ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Ήδη, όπως είπε, έχει ξεπεραστεί ο αρχικός στόχος των 2000 προσλήψεων, ενώ οι εγκρίσεις προσωπικού έχουν ξεπεράσει τις 4.000.

Αναφερόμενος στον ΠΦΥ ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι η ενδυνάμωσή της δεν αφορά μόνο τις προσλήψεις, αλλά την δραστηριοποίηση όλου του δικτύου των επαγγελματιών υγείας που απασχολούνται στην ΠΦΥ.

«Η τηλεφωνική υποστήριξη από τα Κέντρα Υγείας , η τηλεσυμβουλευτική, η αποκλειστική λειτουργία ΚΥ μόνο για τον κορονοϊό, η κατ οίκον επίσκεψη γιατρού, είναι δράσεις οι οποίες γίνονται σε πρωτοβάθμιο επίπεδο για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Γι αυτό είναι μια ευκαιρία να δείξουμε στον κόσμο το πόσο μπορούν να λυθούν τα προβλήματα υγείας σε πρωτοβάθμιο επίπεδο χωρίς να χρειάζεται να πηγαίνει στα νοσοκομεία».

Όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, το τελευταίο διάστημα η προσέλευση στα ΤΕΠ των νοσοκομείων έχει μειωθεί αισθητά και αυτό είναι ένα σημάδι ότι πολλά ζητήματα υγείας μπορούν να λυθούν σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. «Δραστηριοποιούμε όλο το πλέγμα των επαγγελματιών υγείας ώστε σε πρωτοβάθμια επίπεδο να προσφέρονται οι απαραίτητες υπηρεσίες υγείας», κατέληξε.

πηγή ΕΡΤ1

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας