Πρωταπριλιά-Γιατί λέμε ψέματα; Πως ξεκίνησε το έθιμο

0

 

H 1η του Απρίλη ή αλλιώς Πρωταπριλιά έχει καθιερωθεί να λέμε μικρά αθώα ψεματάκια, ή να στήνουμε καλοπροαίρετες φάρσες. Το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του στα βάθη των αιώνων και τι πιθανότερο είναι πως εκτός από το να χαρίζει γέλιο και μια ευκαιρία διασκέδασης και αλλαγής μέσα στην καθημερινότητα, παλαιότερα πιστευόταν πως έφερνε καλοτυχία ή ακόμα πως ξόρκιζε και το κακό.

Ωστόσο για την προέλευση του εθίμου της Πρωταπριλιάς υπάρχουν δύο εκδοχές. Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που έχει έρθει από τους Κέλτες. Στη βορειοδυτική Ευρώπη οι Κέλτες φημίζονταν για τις ικανότητές τους στο ψάρεμα, όμως η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου, και καθώς ο καιρός δεν βοηθούσε το ψάρεμα ήταν δύσκολο και η ψαριά συχνά ανύπαρκτη. Έτσι, οι ψαράδες επινοούσαν ψέματα σχετικά με το πόσα ψάρια έπιαναν, συνήθεια που με τα χρόνια μετατράπηκε σε έθιμο.

Η δεύτερη εκδοχή του εθίμου τοποθετείται στην Γαλλία του 16ου αιώνα. Οι Γάλλοι του Μεσαίωνα γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου, λόγω του Πάσχα. Το 1560 ή το 1564 ο βασιλιάς Κάρολος Θ’ μετέθεσε την αρχή του έτους από την 1η Απριλίου στην 1η Ιανουαρίου για να συμβαδίζει η χώρα του ημερολογιακά με τις άλλες χώρες.

Η αλλαγή αυτή δημιούργησε προβλήματα στο λαό και κάποιοι συνέχιζαν να γιορτάζουν την πρωτοχρονιά στην παλιά της ημερομηνία. Όσοι, λοιπόν, από τους υπηκόους του βασιλιά αποδέχτηκαν την ημερολογιακή αλλαγή πείραζαν εκείνους που συνέχιζαν να τηρούν την παλιά πρωτοχρονιά (1η Απριλίου), λέγοντάς τους περιπαικτικά ψέματα ή κάνοντάς τους ψεύτικα πρωτοχρονιάτικα δώρα.

Το έθιμο αυτό ήρθε και στην Ελλάδα και διαφοροποιήθηκε αποκτώντας μια ελληνική χροιά. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά ενώ σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του.

Σήμερα το έθιμο έχει εξαπλωθεί και συνεχίζει να τηρείται και έχει αρκετούς που το ακολουθούν. Με την ευρεία χρήση δε των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα τελευταία χρόνια οι αθώες φάρσες της Πρωταπριλιάς είναι πια διαδικτυακές αλλά το ίδιο ευφάνταστες και αστείες.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας