“Δουλειές Ξανά” για άνεργους και μακροχρόνια άνεργους με το νέο Νομοσχέδιο που παρουσίασε ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης

0

To νέο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση των πολιτικών απασχόλησης και την αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης παρουσίασε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Με στοχευμένες αλλαγές και ρυθμίσεις το νέο νομοσχέδιο που θα τεθεί από αύριο σε διαβούλευση στη Βουλή φιλοδοξεί να αυξήσει την στήριξη στους ανέργους και κυρίως στους μακροχρόνια. Παράλληλα, όπως επεσήμανε ο Υπουργός κος Κ. Χατζηδάκης στόχος είναι να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα απάτης ώστε να απολαμβάνουν τις παροχές του ΟΑΕΔ όσοι πραγματικά έχουν ανάγκη στήριξης. Επιπλέον βάρος δίνεται στην ανάπτυξη της κατάρτισης και για αυτό θεσπίζεται για πρώτη φορά ο “Ατομικός Λογαριαμός Δεξιοτήτων” με στόχο την ενθάρρυνση της κατάρτισης αλλά και τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των δεξιοτήτων και προσόντων των εργαζομένων.

Οι μεγάλες αλλαγές στα επιδόματα του ΟΑΕΔ είναι τα εισοδηματικά όρια, που θα μπουν, αλλά και η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα… εργασίας ήταν ανάμεσα σε ὀσα ανακοινώθηκαν κατά την διαδικκτυακή συνέντευξη.

Τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι ίδια με αυτά του επιδόματος θέρμανσης για την λήψη επιδομάτων και ειδικών παροχών από τον ΟΑΕΔ, προκειμένου να παταχθούν φαινόμενα κατάχρησης και απάτης όπως υπογράμμισε ο κος Υπουργός.

Όσον αφορά το επίδομα ανεργίας, όσοι άνεργοι βρουν δουλειά κατά τη διάρκεια της επιδότησης, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το 50% της επιδότησης μαζί το μηνιαίο μισθό τους, ως μπόνους απασχόλησης.

Τέλος σημειώνεται πως ο ΟΑΕΔ μετονομάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και εκσυγχρονίζεται με στόχο την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των ανέργων.

Όπως σημείωσε ο κος Κ. Χατζηδάκης “Περισσότεροι από 50.000 συμπολίτες μας είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για πάνω από 10 χρόνια. Την ίδια στιγμή το 72% των εργοδοτών δηλώνει ότι αναζητεί εργαζόμενους και δεν μπορεί να βρει αυτούς που θέλει. Και παράλληλα 40.000 άτομα είναι στο μητρώο του ΟΑΕΔ, ενώ έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ! Δεν μπορούσαμε να μείνουμε αδρανείς απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα. Αντιμετωπίζουμε λοιπόν αυτά τα προβλήματα με το νομοσχέδιο «Δουλειές ξανά». “
Κλείνοντας ο κος Υπουργός επεσήμανε πως “Είναι ρυθμίσεις δίκαιες, διότι προσπαθούν να ξεχωρίσουν τους πραγματικούς ανέργους από όσους έχουν ροπή στην απάτη και τη «μαύρη» εργασία. Και από την άλλη πλευρά είναι ρυθμίσεις που επιδιώκουν να ενθαρρυνθούν τους ανέργους να συνεργαστούν με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και να βρουν δουλειά. Γιατί ο στόχος δεν είναι απλώς και μόνο να δίνουμε επιδόματα ανεργίας – όσο αναγκαία κι αν είναι φυσικά – όσο το να μετατρέψουμε τους ανέργους σε εργαζομένους. Να τους βρούμε δουλειές αντίστοιχες με τη διαδρομή τους και τις επιθυμίες τους.”

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας