Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις- Τέλος στη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ Την Τετάρτη η ψηφοφορία στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης  

0

Μετά την ανακοίνωση της διάσπασης μεταξύ των δυο συγκυβερνόντων κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ η προσοχή όλων είναι στραμμένη τώρα στο κατά πόσο η κυβέρνηση θα καταφέρει να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 151 βουλευτών στην ψηφοφορία της Τετάρτης για την ψήφο εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν μάλλον οι έξι βουλευτές που λείπουν στην κυβέρνηση θα βρεθούν, σε αντίθετη περίπτωση η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.

Σε δήλωσή του ο κος Π. Καμμένος σημείωσε πως «Συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό, κάναμε μια αρκετά μεγάλη συζήτηση. Υπήρξε μια συνεργασία επί τέσσερα χρόνια, δύο κόμματα από διαφορετικούς χώρους σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Καταφέραμε να βγάλουμε την πατρίδα από τα μνημόνια. Ο πρώτος μας στόχος επετεύχθη. Στο θέμα της Μακεδονίας, του ονόματος για το οποίο έπεσαν χιλιάδες νεκροί, δε μου επιτρέπεται να μη θυσιάσω αυτήν την καρέκλα».

Ενω αντίστοιχα ο κος Α. Τσίπρας δήλωσε πως «Πάνω απ΄όλα, πετύχαμε να βγάλουμε τη χώρα από αυτή την πολύ δύσκολη περιπέτεια, των μνημονίων. Για όλα όσα πετύχα, θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για τη σημαντική συμβολή σε όλη αυτή την προσπάθεια» ενω όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κος Τσίπρας τόνισε πως «Έχω διαμηνύσει με απόλυτη σαφήνεια ότι μπροστά στο εθνικό συμφέρον, δεν πρόκειται να κάνω πίσω, να δειλιάσω. Καθείς μπροστά στις ιστορικές του ευθύνες». 

Ωστόσο στο ζήτημα της ψήφου εμπιστοσύνης, με δηλώσεις τους ξεκαθάρισαν πως θα στηρίξουν την κυβέρνηση η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, την οποία ήδη διέγραψε ο κος Καμμένοςο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης,  και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρις.

Ψήφο εμπιστοσύνης θα δώσει στον Αλέξη Τσίπρα και ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλης, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες είχε υπογραμμίσει ότι η στήριξή του στη Συμφωνία των Πρεσπών, συνεπάγεται και στήριξη στην κυβέρνηση. Εξάλλου, η παρουσία του στη χθεσινή πολιτική εκδήλωση για τη συμφωνία με τα Σκόπια, στην οποία μίλησε ο πρωθυπουργός, ήταν ξεκάθαρο σημάδι πως έχει έρθει κοντά με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η μία ψήφος που χρειάζεται ο κ. Τσίπρας για να πάρει τη «δεδηλωμένη» όλα δείχνουν πως θα είναι αυτή της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα.

Η κυρία Παπακώστα δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί δημόσια, μετά το διαζύγιο των κυβερνητικών εταίρων, ωστόσο οι πληροφορίες τη θέλουν να στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα, για να ολοκληρώσει τη θητεία της κυβέρνησης.

Πάντως, ο Πάνος Καμμένος, χθες, έστειλε μήνυμα στους υπουργούς των ΑΝΕΛ, ότι αν παραμείνουν υπουργοί και στηρίξουν την κυβέρνηση, θα διαγραφούν.
Τη στιγμή που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας θα είναι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Αποστολάκης ο κος Π. Καμμένος λέει «όχι» στην κυβέρνηση, «γιατί στην ψήφο εμπιστοσύνης υποκρύπτεται η ψήφος εμπιστοσύνης στη «Συμφωνία των Πρεσπών» και ζητά από τον πρωθυπουργό να κάνει δημοψήφισμα για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

 

Ν.Δ «Στην επικείμενη ψήφο εμπιστοσύνης όποιος βουλευτής στηρίξει τον κ. Τσίπρα, αναλαμβάνει την ευθύνη του απέναντι στην Ιστορία».

Για τις πολιτικές εξελίξεις το Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ΝΔ, δηλώνει με ανακοίνωση πως
«Το θλιβερό δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου παρουσίασε σήμερα, σε εθνική μετάδοση, το σκηνοθετημένο “διαζύγιό” του: Μία παράσταση που αποβλέπει στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και τη διατήρηση του κ. Καμμένου και των βουλευτών του για λίγο ακόμη στις καρέκλες τους. 
Γι’ αυτό, άλλωστε και ο κ. Καμμένος δανείζει δύο βουλευτές του στον κ. Τσίπρα, ώστε να του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, χωρίς να τους διαγράψει από την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ.
Η αυλαία αυτής της κακόγουστης και επιζήμιας παράστασης πρέπει να πέσει. Στην επικείμενη ψήφο εμπιστοσύνης όποιος βουλευτής στηρίξει τον κ. Τσίπρα, αναλαμβάνει την ευθύνη του απέναντι στην Ιστορία».

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας