Στις 14 Σεπτεμβρίου το πρώτο κουδούνι στα σχολεία-Κυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση σε συνεργασία για την προετοιμασία των σχολείων

0

Με όλους τους μαθητές και αυξημένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης θα γίνει η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Το διδακτικό έτος θα ξεκινήσει στις 14 Σεπτεμβρίου, και όχι στις 7 όπως αρχικά αναμενόταν και τα σχολεία θα είναι έτοιμα να υποδεχτούν μικρούς και μεγαλύτερους μαθητές με όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, όπως αυτά ανακοινώθηκαν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου της Υπουργού κας Ν. Κεραμέως, του κυβερνητικού εκπροσώπου κου Σ. Πέτσα, του υπουργού Εσωτερικών κου Τ. Θεοδωρικάκου και του προέδρου της ΚΕΔΕ κου Δ. Παπαστεργίου. Πολύς λόγος έχει γίνει και για τη χρήση της μάσκας, με αρκετές αντιδράσεις και αμφισβητήσεις ωστόσο σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελεί ένα πολύ καλό «όπλο» στην προφύλαξη και τον περιορισμό της διασποράς του ιού και όπως ανακοινώθηκε κατά την συνέντευξη Τύπου τελικά η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους και θα διανεμηθεί δωρεάν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων.

Η Υπουργός κα Ν. Κεραμέως στάθηκε ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας, και στα μέτρα περιορισμού του συγχρωτισμού και διευκρίνισε πως η κατάσταση της πανδημίας δεν είναι στατική αλλά εξελίσσεται, οπότε ανάλογα με τα δεδομένα θα αναπροσαρμόζονται τα μέτρα «Δεν θα διστάσουμε να υιοθετήσουμε μέτρα πιο αυστηρά ή πιο επιεική με βάση την εξέλιξη της πανδημίας» και συνεχίζοντας τόνισε πως «Κατανοώ απόλυτα τις αγωνίες σας. Έχουμε χρέος τα παιδιά μας να βρεθούν στο φυσικό τους χώρο, στο σχολείο, με τα καλύτερα δυνατά μέτρα προστασίας. Τα παιδιά μας είναι πιο ασφαλή στο σχολείο, όπου λειτουργούν με κανόνες, με την καθοδήγηση των πολύτιμων εκπαιδευτικών τους, παρά στον δρόμο και στις πλατείες όπου παίζουν χωρίς κανόνες. Είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε και το αγαθό της Υγείας και το αγαθό της Εκπαίδευσης. Από αυτή την κρίση θα βγούμε πιο δυνατοί ».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κος Σ. Πέτσας κάλεσε τους γονείς να επιστρέψουν από τις διακοπές ώστε να μεσολαβήσει ένα διάστημα έως το άνοιγμα των σχολείων και δήλωσε πως «Χρειάζονται πρόσθετα μέτρα προστασίας, ώστε τα σχολεία μας να παραμείνουν κυψέλη γνώσης, όχι εστία διασποράς του κορονοϊού»

Παράλληλα γίνεται και η απαραίτητη προετοιμασία για να είναι τα σχολεία εξοπλισμένα ώστε να υποδεχτούν μαθητές και εκπαιδευτικούς. Με τη συνδρομή της πολιτείας, με χρηματοδότηση και στήριξη από το Υπουργείο Εσωτερικών και μέσα από τους Δήμους οι οποίοι έχουν την αρμοδιότητα, γίνονται οι απαραίτητες προσλήψεις καθαριστριών ώστε σ΄αυτήν την ιδιαίτερα απαιτητική υγειονομικά περίοδο να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε σχολαστική καθαριότητα και απολυμάνσεις των χώρων.

Ο  υπουργός Εσωτερικών κος Τ. Θεοδωρικάκος, δήλωσε πως «Με τη στενή συνεργασία, μαθητών, γονέων, καθηγητών, κράτους, τοπικής αυτοδιοίκηση, όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε τη νέα κατάσταση. Πρόκειται για μια ασυνήθιστη κατάσταση. Εάν συνεργαστούμε θα τα καταφέρουμε καλά». Ο κος Τ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ακόμα πως για την επαναλειτουργία των σχολείων, «γίνονται τα πάντα για να είναι απολύτως έτοιμα τα σχολεία στις 14 Σεπτέμβριου». Επιπρόσθετα σημείωσε πως «όταν οι λοιμωξιολόγοι είπαν ότι όλα τα παιδιά πρέπει να φορούν μάσκες στα σχολεία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε δωρεάν παροχή μασκών προς όλους. Μετά, το ΥΠΕΣ έδωσε πάνω από έξι εκατ. ευρώ στην ΚΕΔΕ για μάσκες. Ο διαγωνισμός για τις μάσκες γίνεται με απόλυτη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Όλα θα είναι στη θέση τους την πρώτη μέρα». Για το θέμα της καθαριότητας στα σχολεία, τόνισε ότι το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε φέτος παραπάνω από 28 εκατομμύρια ευρώ για να προσληφθούν 9.474 υπάλληλοι. «Οι 5.000 θα είναι πλήρους απασχόλησης και οι υπόλοιποι μερικής» και συνεχίζοντας την ενημέρωσή του υπογράμμισε πως «Κάναμε ότι χρειάζεται ώστε το σχολικό περιβάλλον να είναι υγιές, καθαρό και ασφαλές για τα παιδιά μας». Αξίζει να σημειωθεί πως ο κος Υπουργός ανακοίνωσε πως δόθηκε  η θεσμική δυνατότητα στους δημάρχους, αν χρειάζεται σε κάποιες περιπτώσεις, οι μερικής απασχόλησης εργαζόμενοι της καθαριότητας να γίνουν πλήρους, ή να γίνουν αυτοτελώς, μερικές σύντομες προσλήψεις.

 

Αναλυτικά τα μέτρα που θα ισχύσουν για το άνοιγμα των σχολείων:

  1. Χρήση μάσκας

Η χρήση της μάσκας καθίσταται υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός, καθώς και στα μέσα μεταφοράς μαθητών, ενώ δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από Νηπιαγωγείο έως και την τρίτη Δημοτικού.

  1. Ενημέρωση και οδηγίες

Είναι έτοιμες οι επικαιροποιημένες οδηγίες που θα σταλούν στα σχολεία, οι οποίες θα δημοσιευθούν επίσης στον ισότοπο του ΥΠΑΙΘ. Έχει δρομολογηθεί και η συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, στο πλαίσιο της οποίας γιατροί θα επισκέπτονται τα σχολεία για να εξηγήσουν τα μέτρα προστασίας και πρόληψης και βεβαίως την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.

  1. Αντισηπτικά στο σχολείο, σχολαστικός καθαρισμός, με μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  2. Ενίσχυση ολοήμερου σχολείου, με επιπλέον πιστώσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ, με στόχο την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, όπως οι παππούδες και οι γιαγιάδες.
  3. Δειγματοληπτικοί έλεγχοι ΕΟΔΥ στα σχολεία σε περιπτώσεις που χρήζουν επέμβασης.
  4. Διαφορετικά διαλείμματα με στόχο τον περιορισμό του συγχρωτισμού μεταξύ μαθητικών ομάδων.
  5. Προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων
  6. Σχολικοί εορτασμοί με μέτρα εντός κάθε σχολικού τμήματος.
  7. Μαθητικοί διαγωνισμοί με μέτρα, με υποχρεωτική μάσκα και τήρηση λοιπών μέτρων.
  8. Μη πραγματοποίηση εκδρομών και συνεδρίων
  9. Επισκέψεις και περίπατοι ανά τμήμα
  10. Αθλήματα

– Προβλέπονται μικρές, σταθερές ομάδες για τα ομαδικά παιχνίδια.

– Δεν θα πραγματοποιηθούν τα σχολικά πρωταθλήματα.

  1. Εργαστήρια με σταθερές ομάδες συνεργασίας και καθαρισμός υλικών / εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση.
  2. Αίθουσα πληροφορικής

Καθαρισμός πληκτρολογίου και ποντικιού.

  1. Μουσικά όργανα

– Καθαρισμός οργάνων μετά από κάθε χρήση

– Ειδικά σε περίπτωση πνευστών οργάνων συστήνεται να τηρείται απόσταση 3 μ.

  1. Ισχυρή σύσταση για ατομικό παγούρι/νερό.

Η υπουργός Παιδείας διευκρίνισε πως η απουσία μαθητών και εκπαιδευτικών δεν θα προσμετράται σε μια σειρά από περιπτώσεις, όπως εάν υπάρχει νόσηση από κορωνοϊό, εάν ο εκπαιδευτικός ή ο μαθητής ανήκει σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως αυτές έχουν οριστεί από τους ειδικούς.

Σε περίπτωση κρούσματος θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, θα κλείνει το τμήμα, και τότε θα υπάρχει η το μέτρο τηλε-εργασίας.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας