ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κου Γιώργου Κουμουτσάκου στο «ΑΘΜΟΝΙΟΝ ΒΗΜΑ»

0

Γ. Κουμουτσάκος : «Οι εταίροι μας και οι σύμμαχοί μας οφείλουν να κατανοήσουν ότι η ασφάλειά μας είναι και ασφάλειά τους». 

1. Παρακολουθώντας τις τρέχουσες εθνικές εξελίξεις διαπιστώνουμε πως οι δηλώσεις της γειτονικής σε εμάς Τουρκίας, με αφορμή τα γεγονότα στο Ιντλίμπ της Συρίας, για άνοιγμα των μεταναστευτικών πυλών αποτελεί και μια άμεση απειλή για τη χώρα μας. Καθώς οι αντιδράσεις σας είναι πάντα άμεσες στις εθνικές προκλήσεις θα θέλαμε να μας πείτε ποιές πρωτοβουλίες έχετε ήδη πάρει και με ποιούς περαιτέρω χειρισμούς σκοπεύει η χώρα μας να αντιμετωπίσει αυτό το κρίσιμο ζήτημα.

Η Τουρκία ακολουθεί μια συνεχώς αυξανόμενη ρητορική περί «ανοίγματος των πυλών». Σωρεύει δηλώσεις απειλών και προκλητικών ενεργειών εδώ και αρκετό καιρό, ενσωματώνοντας το μεταναστευτικό στη «φαρέτρα» των μεθόδων προώθησης των προτεραιοτήτων της στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι απειλές αυτές αποτελούν παράγοντα προσέλκυσης προσφύγων και μεταναστών στα παράλια της Τουρκίας, καθώς η συνεχής επανάληψη ότι «οι πύλες θα ανοίξουν» ισοδυναμεί με ανοικτή πρόσκληση που δημιουργεί προσδοκίες στους μετανάστες και κινητικότητα στα δίκτυα των διακινητών. Η Κυβέρνηση από την ανάληψη των καθηκόντων της έως σήμερα έχει επιδοθεί σε μια συνεχή προσπάθεια διεθνοποίησης του μεταναστευτικού ζητήματος σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Έχουμε ισχυρή παρουσία με πρωτοβουλίες και προτάσεις στη διαμόρφωση της μεταναστευτικής πολιτικής της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η πρωτοβουλία που καταθέσαμε από κοινού με την Κύπρο και τη Βουλγαρία, με στόχο την ευαισθητοποίηση της ευρωπαϊκής οικογένειας για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, την περισσότερο πληττόμενη περιοχή της Μεσογείου. Σημαντική, επίσης, είναι η πιο πρόσφατη πρότασή μας  για έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών-επαναπατρισμών στις χώρες προέλευσης των μεταναστών. Αυτός ο μηχανισμός θα στηρίζεται ανταποδοτικά μέτρα προς τις χώρες προέλευσης. Παράλληλα, επεξεργαζόμαστε μια ακόμη πρόταση που θα κατατεθεί σύντομα σχετικά με την αντιμετώπιση των δικτύων των διακινητών, που με την παράνομη και απάνθρωπη δράση τους ενισχύουν το μεταναστευτικό φαινόμενο.

2. Πρόσφατα εκπροσωπήσατε την χώρα μας στην 1η Παγκόσμια Σύνοδο για τους Πρόσφυγες που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη. Ποιά τα αποτελέσματα αυτής της Συνόδου και ποιές ενέργειες πιστεύτε ότι θα συμβάλλουν στον περιορισμό των παράνομων μεταναστευτικών ροών.

Η 1η Παγκόσμια Σύνοδος για τους Πρόσφυγες είναι ένα ιδιαίτερης σημασίας γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία και την επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης μιας ολοένα αυξανόμενης και πολυδιάστατης πρόκλησης. Μιας πρόκλησης που απασχολεί τη διεθνή κοινότητα συνολικά. Το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα θα είναι ψηλά στη διεθνή ατζέντα για πολλά ακόμη χρόνια. Το βασικό και αισιόδοξο συμπέρασμα της Συνόδου είναι πως η διεθνής κοινότητα δεσμεύεται να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό αποφασιστικά και με συγκεκριμένες ενέργειες. Είναι σημαντικό ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έφερε με αυτήν την πρωτοβουλία κοντά όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Με την ευκαιρία αυτή, στο περιθώριο της Συνόδου, είχα σειρά διμερών συναντήσεων με αξιωματούχους, καθώς και κυβερνητικούς παράγοντες χωρών ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα, όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας και των επιστροφών στις χώρες αυτές.

3. Σ’ αυτά τα κρίσιμα ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής ποιά η στήριξη που αναμένει η χώρα μας από την Ε. Ε. και από τα κράτη μέλη της;

Η Ελλάδα, όπως προείπα, έχει μια συνεχή και έντονη παρουσία στη διαδικασία της διαμόρφωσης της κοινής μεταναστευτικής πολιτικής, που προωθεί η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Πρωθυπουργός ενέταξε το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα στην ατζέντα ήδη από τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου. Οι επαφές οι δικές μου ως αρμόδιου για τη διεθνή εκπροσώπηση της χώρας είναι συνεχείς, με στόχο τη δημιουργία όσο το δυνατόν περισσότερων συμμαχιών. Άλλωστε, αυτό το οποίο εξηγούμε στους εταίρους μας είναι πως πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό και όχι αμιγώς ελληνικό ζήτημα, εφόσον πλήττει τα σύνορα της ίδιας της Ένωσης. Οι εταίροι μας και οι σύμμαχοί μας οφείλουν να κατανοήσουν ότι η ασφάλειά μας είναι και ασφάλειά τους. Η νέα χρονιά φέρνει εξελίξεις και προκλήσεις για την ευρωπαϊκή οικογένεια συνολικά και είμαι αισιόδοξος ότι ένα από τα ζητήματα που θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά θα είναι το μεταναστευτικό/προσφυγικό.

4. Παρότι τα εθνικά αυτά ζητήματα θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται από όλους με ενότητα, παρατηρούμε πως έχουν αποτελέσει αντικείμενο εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης, πως το σχολιάζετε;

Ο Πρωθυπουργός έχει θέσει ως προτεραιότητα τη διασφάλιση κοινού μετώπου στα εθνικά θέματα. Αυτό έγινε και γίνεται κατανοητό από τη στάση απέναντι στην Τουρκία και τις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο. Η εθνική ενότητα είναι το πιο σημαντικό εφόδιο για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Και το μεταναστευτικό/προσφυγικό, ως εθνικό θέμα, απαιτεί συνεργασία και ομοψυχία, ακριβώς λόγω της πολυπλοκότητάς του. Αυτό το αναγνωρίζουν όλοι. Πρόκειται για ένα ζήτημα που δεν παράγει σχεδόν ποτέ αυτό που ονομάζεται «καλές ειδήσεις». Αυτό είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, όχι μονάχα ελληνικό. Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν υπάρχει χώρος για  υπεραπλουστεύσεις και μικροπολιτικές αντιλήψεις.

5.Τις τελευταίες ημέρες η πόλη του Αμαρουσίου βιώνει πρωτόγνωρα, για την ιστορία της, επεισόδια, με συμπλοκές αντιεξουσιαστών και αστυνομίας και βανδαλισμούς περιουσιών και καταστημάτων.Με την τοπική κοινωνία ανήσυχη να αναρωτιέται γιατί δεν έγιναν συλλήψεις θα μπορούσατε να μας πείτε πως κατά τη γνώμη σας θα εκτονωθεί αυτή η ένταση και θα διασφαλιστεί η ομαλότητα;

Η κυβέρνηση ακολουθεί μια νέα, στιβαρή πολιτική ασφάλειας, αποδεικνύοντας ότι δεν μένει στα λόγια και τις προεκλογικές υποσχέσεις, αλλά αντίθετα πραγματοποιεί έργα. Ένα από αυτά είναι η προ ημερών υποδοχή από τον Πρωθυπουργό 1.500 νέων ειδικών φρουρών, οι οποίοι θα ενισχύσουν τις περιπολίες στις γειτονιές και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Η Κυβέρνηση προχωρά με σθένος προς τη διασφάλιση του αγαθού της ασφάλειας και της προστασίας των πολιτών. Χωρίς εκπτώσεις και ανοχή σε έκνομες ενέργειες, ενεργώντας πάντα εντός του πλαισίου του σεβασμού των συνταγματικών κανόνων και των νόμων που διέπουν τη λειτουργία της Δημοκρατίας μας.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας