Το Άγιο Πάσχα! Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν, θανάτῳ θάνατον πατήσας καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος

0

«Πάσχα» στα Εβραϊκά σημαίνει: διάβαση, πέρασμα. Είναι εβραϊκή γιορτή εις ανάμνηση της Εξόδου των Εβραίων από την Αίγυπτο, της θαυματουργού διαβάσεως της Ερυθράς Θάλασσας υπό τον Μωυσή και της σωτηρίας τους από τη δουλεία του Φαραώ. Για τους Χριστιανούς σημαίνει τη λύτρωση από την αμαρτία και το πέρασμα από τον θάνατο στη ζωή.

Την πρώτη ημέρα της εβδομάδας, Κυριακή, πολύ νωρίς το πρωί, ενώ ήταν ακόμα σκοτάδι, η Μαρία η Μαγδαληνή, η Μαρία η μητέρα του Ιακώβου και η Σαλώμη ήρθαν στον τάφο φέρνοντας αρώματα που είχαν αγοράσει για να αλείψουν το σώμα του Χριστού.

Έγινε ένας μεγάλος σεισμός. Οι φρουροί κατελήφθησαν από φόβο και ήταν σαν νεκροί.

Βρήκαν τον λίθο κυλισμένο μακριά από τον τάφο. Στη συνέχεια, πήγαν μέσα και δεν βρήκαν το σώμα του Κυρίου Ιησού Χριστού.

Ήταν πολύ μπερδεμένοι για το τι συνέβη.

Δύο άνδρες εμφανίσθηκαν με λαμπερά ενδύματα. Αυτοί οι δύο άγγελοι έσκυψαν τα πρόσωπά τους στη γη και είπαν: “Γιατί ζητάτε τον ζωντανό ανάμεσα στους νεκρούς, δεν είναι εδώ, αλλά αναστήθηκε θυμηθείτε που μίλησε σε σας όταν ήταν ακόμα στη Γαλιλαία, λέγοντας: ‘ο Υιός του ανθρώπου πρέπει να παραδοθεί στα χέρια αμαρτωλών ανθρώπων, και να σταυρωθεί, και την τρίτη ημέρα να αναστηθεί.'” και θυμήθηκαν τα λόγια του.

Και όπως πήγαν για να πουν στους μαθητές Του, ιδού, ο Χριστός τις συνάντησε, λέγοντας: “Χαίρε!” Αυτές ήρθαν και έπιασαν τα πόδια Του και τον προσκυνούσαν. Τότε ο Χριστός τους είπε, “Μη φοβάστε. Πηγαίνετε και πείτε στους αδελφούς μου να πάνε στη Γαλιλαία, και θα με δείτε εκεί.”

Στη συνέχεια αυτές είπαν όλα αυτά στους έντεκα και σε όλους τους υπόλοιπους.

Τα πρώτα λεπτά της Κυριακής του Πάσχα στις εκκλησίες, αμέσως μόλις ο ιερέας εκφωνήσει το «Χριστός Ανέστη!», ο τόπος σείεται από τα βεγγαλικά, τις κροτίδες. Νωρίτερα, οι πιστοί ανάβουν τις λαμπάδες τους με το Άγιο Φως, μετά την πρόσκληση του ιερέα «Δεύτε λάβετε φως». Τα δύο αυτά εκκλησιαστιά γεγονότα συγκροτούν την «Τελετή της Αναστάσεως». Διαβάζεται περικοπή απο το Ευαγγέλιο του Μάρκου (ιστ’ 1-8), που αναφέρεται στην Ανάσταση του Κυρίου.

Το απόγευμα της Κυριακής τελείται στις εκκλησίες ο «Εσπερινός της Αγάπης».

Μετά τη Λειτουργία, οι πιστοί μεταφέρουν το Άγιο Φως στο σπίτι τους. Στην εξώθυρα κάνουν το σημάδι του σταυρού με τον καπνό του κεριού στο πάνω μέρος της πόρτας και μετά ανάβουν το καντήλι που έχουν στα εικονίσματα του σπιτιού και φροντίζουν να το κρατούν αναμμένο όλο το χρόνο για να το ανανεώσουν και πάλι την επόμενη Ανάσταση.

 

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας