Το βιβλίο «ΙΣΤΟΡΙΚΑ» του Καπετάν Νικόλαου Κωστάρα μια ξεχωριστή έκδοση του ΑΘΜΟΝΙΟY ΒΗΜΑΤΟΣ

0

Η Εφημερίδα «ΑΘΜΟΝΙΟΝ ΒΗΜΑ» παρουσιάζει την έκδοση του υψηλής πνευματικής και συγγραφικής αξίας βιβλίου «ΙΣΤΟΡΙΚΑ» του Καπετάν Νικόλαου Κωστάρα. Το βιβλίο αυτό επιμελήθηκαν με αγάπη οι γιοί του αείμνηστου Μαρουσιώτη Καπετάνιου, βραβευμένου συγγραφέα από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών και εμπιστεύτηκαν την έκδοσή του στην ΑΘΜΟΝΙΟΝ ΕΚΔΟΤΙΚΗ.

Οκτώ περίπου χρόνια μετά τον θάνατο του καπετάνιου, που αγαπήθηκε και τιμήθηκε από τη Μαρουσιώτικη κοινωνία για το συγγραφικό και λογοτεχνικό έργο του, αλλά και για την ξεχωριστή προσωπικότητα και το σπάνιο ήθος του, με αυτό το βιβλίο αναβιώνουν τα πολύτιμα κείμενα του, η σοφία, η πείρα του και οι γνώσεις του για την ιστορία και τον Ελληνικό πολιτισμό. Κείμενα στα οποία πραγματεύεται την πορεία των Ελλήνων στις θάλασσες, την παρουσία της Ελληνικής ναυτοσύνης μέσα στο χρόνο από την μυθολογία, την αρχαιότητα, το Βυζάντιο, την Τουρκοκρατία και τα νεότερα χρόνια.

Όπως πάντα τα κείμενα του Καπετάν Νικόλα Κωστάρα, έτσι και σε αυτό το βιβλίο, αποκαλύπτουν την αγάπη του για την πατρίδα του, την περηφάνεια του για τους ήρωες και τα κατορθώματά τους αλλά και διορατικός, πιο σύγχρονος από ποτέ καταφέρνει να μας δίνει τα διδάγματά του που βρίσκουν τέλεια εφαρμογή σε κάθε εποχή.

Όπως αναφέρεται και στον πρόλογο του Βιβλίου «ΙΣΤΟΡΙΚΑ» «Πέντε και πλέον συναρπαστικές χιλιετίες βιούμε και βιώνουμε τη θάλασσα οι Έλληνες για να υψώσουμε στη διαδρομή των αιώνων έναν ανεπανάληπτο πολιτισμό που σφράγισε μ’ αυτόν όλες τις εξελίξεις του κόσμου. Αυτόν τον ανεπανάληπτο πολιτισμό με ναυτική παράδοση οφείλουμε να διατηρήσουμε. «Δεν είναι μικρό πράγμα να έχεις τους αιώνες με το μέρος σου», τονίζει ο νομπελίστας Οδυσσέας Ελύτης. Με τη ναυτική μας παράδοση η γενιά μας συνδέεται με τις προηγούμενες γενεές αλλά και εκείνες που θα ‘ρθουν και εξασφαλίζει τη συνοχή των γενεών με την έννοια της συνέχειας και παραμένει σαν αιώνια αποθήκη και προσφορά προς την ανθρωπότητα».

Μέσα από τα κεφάλαια με τίτλους «Διαχρονικοί κυματισμοί»,  «Η Θαλάσσια προστασία στην αρχαιότητα», «Αρκαδικός Οδυσσέας», «Ναυτική Γορτυνία», «Ολυμπιονίκης Δαμάρετος: Η Δόξα Της Ηραίας», ο συγγραφέας προσκαλεί τους αναγνώστες όπως αναφέρει και ο ίδιος «να συνταξιδέψουν με την Αργώ, τις Αθηναϊκές τριήρεις, τους βυζαντινούς δρόμωνες, με το υγρό πυρ, με τους μπουρλοτιέρηδες και να είναι υπερήφανοι για τις ρίζες της φυλής μας με τη διαχρονική ναυτική παράδοση, αποκτώντας ιστορική συνείδηση και διατηρώντας την Ελληνική ταυτότητα και αναζητώντας τ’ αχνάρια του χθες για να είναι δυνατή η ιστορική μας επιβίωση, καθότι η θάλασσα για μας τους Έλληνες είναι πηγή ισχύος, νόμος δόξας και ζωής». Η Αργοναυτική εκστρατεία, η Ελληνική μυθολογία, η αρχαία Ελλάδα και οι ιστορικές ναυμαχίες, η θαλάσσια δύναμη της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, οι ναυτικές εκστρατείες που σημάδεψαν την ιστορία, τα πυρπολικά και το ελληνικό ναυτικό κατά την Επανάσταση του 21,  οι νικηφόροι αγώνες των Βαλκανικών πολέμων με το θρυλικό θωρηκτό Γ.Αβέρωφ, και η πρόσφατη λαμπρή δράση στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και η προσφορά του Εμπορικού μας Ναυτικού αναλύονται με ιστορική γνώση και επιμέλεια στο σπουδαίο αυτό πόνημα. Ακόμα η σύνδεση της Αρκαδίας, ιδιαίτερης πατρίδας του συγγραφέα, με τον Οδυσσέα, η ναυτική Γορτυνία αλλά και η σπουδαία μορφή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και ιστορικές προσωπικότητες της επανάστασης συνδεδεμένες με τη θάλασσα έχουν επίσης μεγάλο ενδιαφέρον στο βιβλίο. Τέλος ο συγγραφέας αφιερώνει και ένα κεφάλαιο στη σύγχρονη Γορτυνιακή ναυτιλία συνδέοντας άριστα το παρελθόν με το παρόν.

Η μεγάλη αγάπη του καπετάνιου για τη θάλασσα και τον Ελληνισμό, η βαθιά γνώση της Ελληνικής ιστορίας και η αφοσίωσή του στην ιδιαίτερη πατρίδα του την τιμημένη Αρκαδία συνθέτουν τα στοιχεία αυτού του ξεχωριστού βιβλίου, του οποίου την έκδοση ανέλαβε το ΑΘΜΟΝΙΟΝ ΒΗΜΑ, βιβλίο που αποτελεί ιστορική, πνευματική και συγγραφική παρακαταθήκη για τη νέα γενιά.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο εμποροπλοίαρχος συγγραφέας Νίκος Ι. Κωστάρας, ιστορικός ερευνητής, δοκιμιογράφος, γεννήθηκε το 1929 στα Κακουραίϊκα Αρκαδίας. Ταξίδεψε με ποντοπόρα πλοία σε όλο τον κόσμο και από το 1975 υπηρέτησε ως αρχιπλοίαρχος. Συνεργάστηκε με πλήθος περιοδικά και εφημερίδες, όπου δημοσίευσε πολυάριθμα κείμενά του αφιερωμένα στη θάλασσα, στην ιστορία, στον τόπο καταγωγής του, στα Εθνικά προβλήματα, στο περιβάλλον. Ήταν μέλος της «Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών», της «Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών», του «Δ.Σ. του Κέντρου Αρκαδικών Μελετών», της «Εταιρείας Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών», της Λέσχης Αρχιπλοιάρχων, του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων, του Ναυτικού Μουσείου Πειραιώς, της HELMEPA κ.ά. και τιμήθηκε με το Α’ Βραβείο Δοκιμίου στον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών στο δοκίμιο «Διαχρονικοί Ελληνικοί Κυματισμοί». Αρθρογραφούσε σε πολλά έντυπα και για πολλά χρόνια έγραφε την επιφυλλίδα στην Εφημερίδα ΑΘΜΟΝΙΟΝ ΒΗΜΑ, στήλη η οποία είχε αγαπηθεί ιδιαίτερα από τους αναγνώστες

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας