Ομιλία με θέμα θέμα: « Το σπήλαιο Λεοντάρι Υμηττού και η σπηλαιοκατοίκηση στην Αττική κατά την Αρχαιότητα» απο το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Κηφισιάς

0

Η Λίλιαν Καραλή, Ομότ. Καθηγήτρια Προϊστορ. / Περιβαλλοντ. Αρχαιολογίας  ΕΚΠΑ, παρουσιάζει στο ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ του Δήμου Κηφισιάς το θέμα:

« Το σπήλαιο Λεοντάρι Υμηττού και η σπηλαιοκατοίκηση στην Αττική κατά την Αρχαιότητα»

Από τον Κύκλο Μαθημάτων «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ, ΤΕΧΝΗ & ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΡΕΥΝΑ» τον οποίο επιμελείται η Ειρ.Πέππα-Παπαϊωάννου, Ομ. Καθηγήτρια Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ.

Λίγα λόγια από την ομιλήτρια σχετικά με το θέμα:

«Η αρχαιολογική επιστήμη, από τα μέσα του 20ού  αιώνα και ιδιαίτερα μετά από την σημαντική ανακάλυψη της δυνατότητας απόλυτης χρονολόγησης παρελθοντικών καταλοίπων, στράφηκε στην όσο το δυνατόν στενότερη διεπιστημονική συνεργασία με μεγάλο αριθμό διαφορετικών επιστημονικών πεδίων και κλάδων. Ένας από αυτούς είναι η μελέτη των σπηλαίων, η σπηλαιολογία, την οποία προσεγγίζει από διεπιστημονικής ανθρωποκεντρικής άποψης η σπηλαιοαρχαιολογία.

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά σπήλαια, τα περισσότερα με εντυπωσιακή εσωτερική διαμόρφωση από σταλακτίτες, σταλαγμίτες, εσωτερικές λίμνες κλπ. Από τους προϊστορικούς χρόνους αυτά υπήρξαν τόποι προσωρινής, ημιμόνιμης και κάποτε μόνιμης κατοίκησης.

Στην Αττική ανάμεσα στα σπήλαια, όπου έχουν εντοπισθεί κατάλοιπα κατοίκησης είναι και το Σπήλαιο Λεοντάρι Υμηττού, όπου έγιναν ανασκαφές του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με την Εφορεία Σπηλαιολογίας Ν. Ελλάδος υπό την διεύθυνση της καθ. Λ. Καραλή. Ο χώρος κατοικήθηκε από  βοσκούς κατά μικρής χρονικής διάρκειας περιόδους από την νεολιθική περίοδο(+/- 4000 π.Χ.), την Εποχή του Χαλκού, την Γεωμετρική, Αρχαϊκή, Κλασσική …. μέχρι σήμερα. Το σπήλαιο χρησίμευσε επίσης ως ιερό από τα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ. Ορισμένα ανδρικά ειδώλια και πολλά γυναικεία είναι ενδεικτικά της λατρείας διαφορετικών θεοτήτων και ταυτίζουν το σπήλαιο ως ιερό του Πανός και των Νυμφών.

Ένας σημαντικός αριθμός ευρημάτων, λίθινα, μεταλλικά αντικείμενα, νομίσματα, κεραμικά και πήλινα ειδώλια έδωσαν αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με τις λατρείες και τις σχετικές τελετουργικές πρακτικές. Ελπίζουμε σύντομα να δημοσιευθεί το πολύ ενδιαφέρον υλικό της ανασκαφής»

Από την ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Κηφισιάς.

Καλή Απόλαυση,
Μαρία – Χριστίνα ΤΣΙΑΜΑ
Υπεύθυνη για το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς

Δείτε την ομιλία στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://youtu.be/r0F3KK6RXZY

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας