ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ-ΣΤΙΒΟΣ 1-0 στο Ζηρίνειο- Σάλος αντιδράσεων και διαμαρτυρίες για τα έργα που μειώνουν το στίβο

0

Τα νέα έργα που έχουν ξεκινήσει στο «Ζηρίνειο» δημοτικό στάδιο Κηφισιάς έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο από αθλητικές Ενώσεις και Σωματεία, την αντιπολίτευση του Δήμου αλλά και βουλευτές του Βόρειου Τομέα. Τα έργα στόχο έχουν να εξοικονομήσουν χώρο για το γήπεδο ποδοσφαίρου, αφαιρώντας ωστόσο ζωτική έκταση από τον στίβο.

Αναφορά κατέθεσε  προς τους κ.κ. Υπουργούς Εσωτερικών, Πολιτισμού και Αθλητισμού ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Ζαχαριάδης – Τομεάρχης Εσωτερικών σχετικά με τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την πρόθεση για επέκταση κατά πλάτος του χώρου του χλοοτάπητα του Σταδίου με σκοπό να επιτευχθούν οι προβλεπόμενες διαστάσεις για τη μελλοντική διεξαγωγή αγώνων ποδοσφαίρου.  Στην αναφορά σημειώνεται εκτός των άλλων πως θα μειωθεί το πλάτος του ταρτάν (ελαστικού τάπητα) και ως εκ τούτου θα μειωθεί και ο αριθμός των διαδρομών που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία των προπονήσεων των τμημάτων στίβου των συλλόγων της περιοχής.

Την Ερώτηση συνυπογράφουν μεταξύ  άλλων και οι 19 Βουλευτές του Βορείου τομέα Αθηνών. Οι Βουλευτές τονίζουν ότι δεν τίθενται υπόψιν των ιθυνόντων του σχεδίου τα προβλήματα που δημιουργούνται στην περιοχή και στην καθημερινότητα των αθλούμενων, όπως το γεγονός ότι αποτελεί έναν ιστορικό χώρο, όπου καθημερινά δίνουν το παρών μεγάλοι αθλητικοί σύλλογοι.

Σε δηλώσεις του ο Βουλευτής κος Κ. Ζαχαριάδης τονίζει πως «Θλιβερό το θέαμα στο Ζηρίνειο Δημοτικό Στάδιο, έναν ιστορικό χώρο για τον στίβο και τον κλασικό αθλητισμό. Με ξαφνική απόφαση της δημοτικής αρχής ξηλώνεται ένας διάδρομος του στίβου (κουλουάρ), προκειμένου να επεκταθεί ο χλοοτάπητας για τις ανάγκες ποδοσφαιρικής ομάδας της superleaque 2, ενώ προ λίγων ημερών υπήρξαν ρητές διαβεβαιώσεις για διαβούλευση τόσο με τους συλλόγους, όσο και με τους δημοτικούς συμβούλους της Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας και Εκάλης.

Έντονες διαμαρτυρίες έχουν ήδη υποβληθεί από κορυφαίους αθλητές μας, από τον ΣΕΓΑΣ από τους αθλητικούς συλλόγους της Κηφισιάς, από δημοτικές παρατάξεις και συμβούλους και από πλήθος δημοτών, καθόσον προπονήσεις και αγώνες του στίβου και του κλασικού αθλητισμού περιορίζονται ως και οδηγούνται σε ανυπαρξία.

Πως αποφασίστηκε κάτι τέτοιο τόσο ξαφνικά, ενώ υπήρχε εδώ και πάρα πολύ καιρό γνώση για τις ανάγκες  της ποδοσφαιρικής ομάδας, πλην όμως δεν σχεδιάστηκε κάποια λύση που να ικανοποιήσει όλες τις πλευρές και να μην αδικεί το οιοδήποτε άθλημα, με αποτέλεσμα  η κατάσταση να έχει φτάσει στο απροχώρητο;

Πανθομολογούμενος στόχος ο σεβασμός σε όλα τα αθλήματα, που προωθεί τον μαζικό αθλητισμό, που σέβεται την ιστορικότητα ενός τέτοιου αθλητικού χώρου καθώς και το κληροδότημα που το συνοδεύει».

Σε επιστολή της προς τον Δήμο Κηφισιάς η Περιφερειακή Σύμβουλος Βορείου Τομέα, εντεταλμένη για θέματα Αθλητισμού κα Μαργαρίτα Β. Βάρσου εκφράζει την αντίθεσή της σε κάθε προσπάθεια καταστροφής του Σταδίου και σημειώνει πως «Το Δημοτικό Στάδιο Ι. Ζηρίνης κατασκευάστηκε για την άθληση της ελληνικής νεολαίας και την ανάπτυξη όλων των αθλημάτων, ως εκ τούτου δεν νομιμοποιείται καμία ενέργεια αλλαγής χρήσης ή έμμεσης παραχώρησής του σε ιδιώτη.

Η ολέθρια ενέργεια αφαίρεσης του ελαστικού τάπητα (ταρτάν), θα προκαλέσει την παύση λειτουργίας των τμημάτων στίβου των Συλλόγων της Κηφισιάς και δη του πρωταθλητή Ελλάδος στον στίβο. Η έξωση εν μια νυκτί δυο ιστορικών ερασιτεχνικών Σωματείων της Κηφισιάς από το στάδιο που εδρεύουν για την εξυπηρέτηση ενός επαγγελματικού είναι αδιαμφησβήτητα απόρροια συναλλακτικής δραστηριότητας.

Ο ρόλος των εκπροσώπων των πολιτών στη Διοίκηση του Δήμου είναι να κάνουν έργα και να λαμβάνουν αποφάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Οι μονομερείς εν κρυπτώ ενέργειες υποθάλπουν τις αξίες της δημοκρατίας  όπως ο σεβασμός, η συμμετοχή και η δικαιοσύνη. Σας καλώ λοιπόν, από σεβασμό προς τους δημότες του Δήμου Κηφισιάς-Ν. Ερυθραίας-Εκάλης να θέσετε άμεσα προς συζήτηση το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο».

Επιστολή προς τον Δήμαρχο κο Γ. Θωμάκο έχει στείλει και ο ΣΕΓΑΣ την οποία υπογράφουν οι Πρόεδρος κα Σ. Σακοράφα και ο Γεν. Γραμματέας κος Γ. Γιατρουδάκης. Στο κείμενο αναφέρουν πως «τόσο η έκπληξη όσο και η ανησυχία μας είναι μεγάλη, καθώς μια τέτοια κίνηση, ουσιαστικά, όχι μόνο καταργεί και εξοβελίζει το άθλημα του Στίβου από το Στάδιο, παραχωρώντας το χώρο σε αποκλειστική χρήση του ποδοσφαίρου , αλλά και ακυρώνει όλες τις εργασίες που για μια ολόκληρη τετραετία πραγματοποιήθηκαν με τεράστια έξοδα της Περιφέρειας και είχαν σαν στόχο την ολοκληρωτική ανακατασκευή του Ελαστικού Τάπητα του Στίβου.

Κε Δήμαρχε, σε περίπτωση που διαφεύγει της προσοχής σας παρακαλούμε να μας επιτρέψετε να σας υπενθυμίσουμε ότι για να πραγματοποιηθούν Αγώνες Στίβου, χρειάζονται 6 διάδρομοι (κατ΄ελάχιστο) για τη διεξαγωγή δρομικών Αγωνισμάτων (δρόμοι μικρών και μεγάλων αποστάσεων, σκυτάλες) και ο χλοοτάπητας, για την διεξαγωγή αγωνισμάτων Κονίστρου (άλματα και ρίψεις).

Συνεπώς είναι αδύνατη η διεξαγωγή αγώνων με 4 διαδρόμους, δεν υφίσταται πουθενά στον κόσμο, ή στους Διεθνείς Κανονισμούς τέτοιο δεδομένο!»

Κλείνοντας την επιστολή τους αναφέρουν πως «Απευθύνουμε έκκληση για να πρυτανεύσει η λογική και το δίκαιο, έννοιες θεμελιώδεις για την λειτουργία της κοινωνίας αλλά τελικά τόσο δυσεύρετες και να ματαιώσετε τα σχέδια αυτά, δίνοντας στους πολίτες του Δήμου σας έναν χώρο άθλησης και διαμόρφωσης υγειών προσωπικοτήτων, αλλά και στον εαυτό σας και στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου μια καλή υστεροφημία. Είναι κρίμα να καθιερωθεί η Δημοτική Αρχή στην συνείδηση των πολιτών της Κηφισιάς σαν ο Δήμος που έδιωξε τον Στίβο από έναν ιστορικό χώρο, που παραδοσιακά τιμά εδώ και πολλές δεκαετίες το Άθλημα αυτό, αλλά και την Ελλάδα».

Τέλος επιστολή διαμαρτυρίας έχει στείλει και ο Α.Ο ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΚΗΦΙΣΙΑΣ στην οποία σημειώνει πως «Μια τέτοια ενέργεια, ακόμα και ως σκέψη είναι απαράδεκτη, καθ΄όσον και η παραμικρή μείωση του ελαστικού τάπητα, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των τμημάτων στίβου των συλλόγων μας, αφού θα πρέπει σε μικρό χώρο να συνωστίζονται αθλητές υψηλού αγωνιστικού επιπέδου με αθλητές των μικρότερων κατηγοριών και των ακαδημιών.

Ένας χώρος που υπήρξε πόλος έλξης πλήθους παιδιών και εστία ανάπτυξης του κλασικού αθλητισμού, οδηγείται στον μαρασμό και την αφάνεια».

Στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Κηφισιάς σημειώνει για τις αντιδράσεις που έχουν σημειωθεί.

ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ: ΖΗΡΙΝΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ

ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΚΗΦΙΣΙΑ

Ο Δήμος Κηφισιάς είναι υπέρ του Αθλητισμού.

Υπέρ του Στίβου, υπέρ του Ποδοσφαίρου, υπέρ των Αθλούμενων, υπέρ των Φιλάθλων.

Το Δημοτικό Στάδιο Κηφισιάς «Ιωάννης Ζηρίνης», εδώ και 70 χρόνια αγκαλιάζει όλα τα αθλήματα και τους προσφέρει τις απαραίτητες υποδομές για την καλλιέργεια και την ανάπτυξή τους.

Επιστολή της Super League 2 γνωστοποίησε στον Δήμο ότι η ποδοσφαιρική μας ομάδα, «Αθλητική Ένωση Κηφισιάς» μπορεί να αγωνιστεί σε γήπεδο το οποίο θα έχει διαστάσεις 100 x 64 κατ’ ελάχιστον, σύμφωνα με τον Κανονισμό Γηπέδων Ασφαλείας και Προστασίας Αγώνων της UEFA.

Και ενώ θα χρειαζόταν να καταργηθούν έως και τρεις (3) διαδρομές πραγματικά εντελώς αδιανόητο για τον Δήμο μας, με τον περιορισμό ενός μόνο διαδρόμου εξασφαλίζεται αγωνιστικός χώρος διαστάσεων 99,50 x63,50 χωρίς ζώνες ασφαλείας από φυσικό χλοοτάπητα.

Με πλήρη συνείδηση ευθύνης προχωρήσαμε σε λύση η οποία προσφέρει λειτουργικότητα στον κλασικό αθλητισμό ακόμα και αγώνων και συμμετοχή της ποδοσφαιρικής ομάδας μας,  στο πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής Κατηγορίας, στην ιστορική της έδρα.

Ποτέ δεν θα αδικούσαμε τον Στίβο τον οποίο και ενισχύουμε με πολλούς τρόπους.

Ποτέ δεν θα αδικούσαμε το Ποδόσφαιρο. Όπως στο σπίτι μας δεν διώχνουμε το παιδί μας επειδή μεγάλωσε και χρειάζεται χώρο, έτσι δεν θα χαρίζαμε σε άλλη πόλη την ομάδα μας, την «Αθλητική Ένωση Κηφισιάς». Θέλουμε οικογένειες με παιδιά να μπορέσουν να την απολαύσουν στην πόλη μας.

Δεν θέλουμε να δημιουργηθεί ενδο-αθλητικός εμφύλιος. Κινούμαστε με νομιμότητα και επεξεργαζόμαστε τη σταδιακή διαμόρφωση δύο νέων χώρων για Στίβο.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας