Σεμινάριο με τίτλο «ΑΙΓΕΣ – Η Βασιλική Μητρόπολις των Μακεδόνων» στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δ. Κηφισιάς

0

Η Λένα ΜΑΝΟΥΣΟΥ, Αρχαιολόγος, στο πλαίσιο του κύκλου μαθημάτων «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» στο ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ του Δήμου Κηφισάς, παρουσιάζει το θέμα:

« ΑΙΓΕΣ – Η Βασιλική Μητρόπολις των Μακεδόνων »

Λίγα λόγια για το θέμα από την ίδια:

«Στις ΑΙΓΕΣ, την κοιτίδα των Μακεδόνων, την πατροπαράδοτη βασιλική καθέδρα, το λίκνο της δυναστείας των Τημενιδών , η  σκαπάνη ανακαλεί χρόνια τώρα, από τη Λήθη στο Φως, έναν λαμπρό πολιτισμό, που ΚΑΠΟΤΕ άλλαξε την ιστορία του κόσμου !!!

Ποια μυστική συγκίνηση μας φέρνει  σε ετούτα τα «Ωραία Ερείπια» που τα΄χει ποτίσει με τ΄αθάνατο νερό η πηγή της Μνημοσύνης;

«…σκάψε μέσα στο χώμα και θα βρεις τρεις ανάσες, το ήν, το εστί και το έσται» Ας ανιχνεύσουμε μαζί μέσα στο χώμα αυτές τις «ανάσες μνήμης» των Αιγών.

Αν η μνήμη είναι η πέτρα, το σμίλεμα της πέτρας είναι η ανάμνηση, που έρχεται να γεμίσει με έργο και λόγο τη Σιωπή των Ερειπίων !!!

Άρρηκτα δεμένες με τη μοίρα του μακεδονικού βασιλείου, οι Αιγές ήταν το σημείο απ΄όπου ξεκίνησε ο Μέγας Αλέξανδρος, την άνοιξη του 334 π.Χ. τη μεγάλη εκστρατεία του, αυτήν που έμελλε να τον καταστήσει κοσμοκράτορα και να κάνει το όνομά του γνωστό στα πέρατα της οικουμένης.

Μοναδικά έργα τέχνης, που μας έδωσαν οι Αιγές, φανερώνουν την εχέδωρο συνεισφορά των Μακεδόνων στον πολιτισμό και μαρτυρούν το μεγάλο πλούτο και τη δύναμη, το υψηλό καλλιτεχνικό αισθητήριο και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, που έζησαν και έδρασαν εκεί»

Από την ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Κηφισιάς

Υπεύθυνη για το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο: Μαρία – Χριστίνα Τσιάμα

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας