Αιφνίδια μείωση των δημοτικών τελών παρά την εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής

0

Ενάντια στην εισήγηση της Διοίκησης που ήταν σύμφωνη με την πρόταση της Οικονομικής Επιτροπής για παραμονή των δημοτικών τελών σε σταθερές τιμές, το Δημοτικό Συμβούλιο Λυκόβρυσης-Πεύκης ψήφισε τελικά 15% μείωση για την επόμενη χρονιά. Την μείωση πρότεινε κατά τη συνεδρίαση ο Αντιδήμαρχος κος Π. Πανταζής, ενώ ο κος Π. Μπόλλας υποστήριξε πως αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία του Δήμου.

Ωστόσο η συζήτηση αυτή στο Δημοτικό Συμβούλιο μοιάζει να έγινε προσχηματικά και για λόγους εντυπωσιασμού και αντιπολίτευσης καθώς σε όλη τη διάρκεια της τετραετίας δεν είχε προταθεί κάτι τέτοιο ενώ ακόμη και τώρα δεν ήταν πρόθεση της Διοίκησης ούτε εισήγησή της. Χαρακτηριστικό και μετά τη συνεδρίαση ακολούθησαν ανακοινώσεις και σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με διαξιφισμούς και αντεγκλήσεις.

Από την πλευρά του ο κος Γ. Λέων που από το νέο έτος θα βρίσκεται στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλογίζει στον νέο Δήμαρχο πως έλειπε εσκεμμένα από τη συνεδρίαση για να μην στηρίξει μια πρόταση την οποία ο ίδιος περιελάβανε στο προεκλογικό του πρόγραμμα αλλά επι της ουσίας είναι ανεφάρμοστη και μη ρεαλιστική.

Συγκεκριμένα, ο κος Λέων σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι νυν δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του αποφάσισαν να λείπουν από την κρίσιμη αυτή συνεδρίαση, δείχνοντας δυστυχώς στην πράξη πώς οι προεκλογικές τους υποσχέσεις δεν είναι και μετεκλογικές δεσμεύσεις. Ευτυχώς για αυτόν, ο Αναπληρωτής Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών κατέθεσε δική του πρόταση για μείωση των δημοτικών τελών κατά 15% η οποία και πέρασε -παρά τις αντίθετες ψήφους των λίγων στελεχών του κ. Ψυχάλη που ήταν παρόντες. Μάλιστα ο Αναπληρωτής Δήμαρχος «πλήρωσε» με τη θέση του την καλή του πράξη αφού ο σημερινός δήμαρχος -απών από το Δημοτικό Συμβούλιο και αυτός- τον καθαίρεσε μαζί με άλλους δύο αντιδημάρχους για αυτή τους την ψήφο».

Αντιδρώντας σε όσα ακούστηκαν μέσα και έξω από τη συνεδράιση ο νέος Δήμαρχος κος Μ. Ψυχάλης τονίζει για αυτήν την απόφαση πως «η απόφαση που έλαβαν στην ουσία στρέφεται κατά των εργαζομένων και κυρίως κατά της υγιεινής των πολιτών μας. Η απόφαση αυτή πυροδοτεί αλυσιδωτά προβλήματα στην καταβολή των υπερωριών εργαζομένων, την προμήθεια καυσίμων, κάδων αποκομιδής απορριμμάτων, όπως και την ποιότητα του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού μας».

Είναι γεγονός βέβαια πως οι προεκλογικές εξαγγελίες του νέου Δημάρχου κου Μ. Ψυχάλη έκαναν λόγο για μείωση των δημοτικών τελών και μάλιστα άμεσα όχι όμως αυθαίρετα, πρόχειρα και χωρίς σχεδιασμό αλλά στη βάση ενός σχεδιασμού που θα περιλάμβανε την αντιστάθμιση και την ισοσκέλιση της μείωσης των εσόδων από τα δημοτικά τέλη.

Το σκεπτικό της πρότασης του κου Ψυχάλη καθώς και τα τεκτενόμενα στην τελευταία συνεδρίαση σχολιάζει σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο κος Β. Μήκας τονίζοντας πως «Μην μπλέκετε την προγραμματική πρόταση του νεο-εκλεγέντος κ. Ψυχάλη για μείωση τελών με πυροτεχνήματα αυτού του απαράδεκτου επιπέδου. Η μείωση των τελών γνωρίζετε ότι πρέπει να ισοσκελίζεται με αντίστοιχη μείωση εξόδων ή αύξηση εσόδων, που συνοδεύει την πρόταση του κ. Ψυχάλη αν είχατε την ευκαιρία να την ακούγατε προσεκτικά και όπως θα την δείτε να αναπτύσσεται στη πράξη Η εισήγηση της παρούσας Δημοτικής Αρχής και της Οικονομικής υπηρεσίας και της Οικονομικής Επιτροπής είναι διατήρηση των τελών!!. Ορισμένοι όμως Δημοτικοί Σύμβουλοί της παρούσης Δημοτικής Αρχής θεώρησαν σκόπιμο στο τέλος της θητείας τους να γίνουν ΑΝΤΑΡΤΕΣ κόντρα στην εισήγηση του Δημάρχου τους και να προτείνουν μείωση τελών. Οι ΑΝΤΑΡΤΕΣ έχουν ονόματα. Τα πιθανά παράτυπα κίνητρα τους και η έλλειψη οποιασδήποτε μελέτης υποστήριξης της πρότασης τους θα τα κρίνουν τα αρμόδια όργανα».

Ωστόσο λίγο μετά την επίμαχη συνεδρίαση ο Δήμαρχος Τ. Μαυρίδης απομάκρυνε από τα καθήκοντά τους, τους Αντιδημάρχους κ.κ.  Παναγιώτη Πανταζή, Δημήτρη Κοκορόσκο και Γιώργο Καρύμπα, οι οποίοι ψήφισαν υπέρ της μείωσης των δημοτικών τελών ενώ στην αιτιολόγηση της παύσης τους αναφέρεται πως διαφοροποίησαν τη θέση τους σε βασικά ζητήματα της λειτουργίας του Δήμου.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας