Δήμος Μπροστά: “Ένα Mall με άνευ όρων παράδοση, ή ένα αναπτυξιακό έργο;”

0

Νέα τοποθέτηση εξέδωσε η παράταξη Δήμος Μπροστά για την επικείμενη δημιουργία mall στο Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης. Συγκεκριμένα αναφέρει

Επί σειρά ετών η  Λυκόβρυση ταλανίζεται από σοβαρά προβλήματα, μεταξύ των οποίων είναι η αναθεώρηση του ΓΠΣ της Λυκόβρυσης, το ημιτελές κλειστό της Λυκόβρυσης, η περίπτωση του οικοπέδου της ΑΓΕΤ και η επικείμενη επένδυση με την δημιουργία Mall, στα σύνορα της Λυκόβρυσης με την Μεταμόρφωση. Κανείς θα μπορούσε να ασκήσει έντονη κριτική στην τουλάχιστον προκλητικά αδιάφορη δημοτική αρχή για το γεγονός ότι αδυνατεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των κατοίκων του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, αλλά δεν είναι της παρούσης, η ανάδειξη των παραλήψεων της σημερινής διοίκησης.

Αυτό που πρέπει να αναδειχθεί είναι το εξής. Σύμφωνα με τα όσα έχουν λάβει το φως της δημοσιότητας και εμπεριέχονται στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εν λόγω επένδυσης, ο επενδυτής επιδιώκει να μην προσφέρει την εισφορά σε γη, μια υποχρέωση που προκύπτει από την πολεοδόμηση της περιοχής των 18 στρεμμάτων που ανήκουν στην Λυκόβρυση. Επί της ουσίας ο επενδυτής επιδιώκει να μην εισφέρει περισσότερα από έξι (6) στρέμματα στο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης, όπως προβλέπεται από την νομοθεσία. 

Ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης δεν έχει προβάλλει την παραμικρή ένσταση, αναφορά, γνώμη, ή παρατηρήσεις, για την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, γεγονός που οδηγεί σχεδόν στην απώλεια των περισσοτέρων από έξι (6) στρεμμάτων κοινόχρηστων χώρων, για την περιοχή της Λυκόβρυσης.  

Επιπλέον, σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα σχέδια που έχει καταθέσει ο επενδυτής επιδιώκει να παρεκκλίνει από την νομοθεσία με μείωση των πλάγιων αποστάσεων κατά πέντε μέτρα, αύξηση της κάλυψης κατά 10%-20%, αύξηση του ύψους κατά 8-10 μέτρα και δεκάδες άλλες παρεκκλίσεις.

Τέλος, εκτός από την υποχρέωση του επενδυτή για εισφορά σε γη, σε αντίστοιχες επενδύσεις οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης λαμβάνουν αντισταθμιστικά οφέλη, καθώς είναι βέβαιο ότι θα προκύψει επιβάρυνση της περιοχής, όχι μόνο περιβαλλοντική και κυκλοφοριακή, αλλά και σε κάθε άλλο επίπεδο. Στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει η παραμικρή δέσμευση, μνημόνιο συνεργασίας, πρωτόκολλο συνεργασίας, ή άλλο νομικά δεσμευτικό εργαλείο που να εξασφαλίζει στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης, οικονομικά και άλλα αντισταθμιστικά οφέλη.

Καθώς το εν λόγω θέμα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό για την ευρύτερη περιοχή καλούμε την δημοτική αρχή να φέρει άμεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο την συζήτηση για την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει δημοσιευθεί και αφορά την επικείμενη επένδυση του Mall.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας