Ενημερωτικό Σημείωμα για τους ψηφοφόρους του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης   από τον Παύλο Καμάρα   Πρόεδρο ΄Ενωσης Δημάρχων Αττικής και Πρ. Δήμαρχο Λύκόβρυσης – Πεύκης

0

Σε άρθρο του ο κος Π. Καμάρας σημειώνει πως

Προς διευκόλυνση των ψηφοφόρων καταθέτω κάποια δεδομένα και μια προσωπική εκτίμηση που πρέπει να έχουν υπ’ όψη τους, εν όψει της κρίσιμης για μια πενταετία επιλογής τους για τον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης.

Α1. Εκλογικό σύστημα

Το ισχύον εκλογικό σύστημα στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι η ενισχυμένη αναλογική.

Ο πρώτος συνδυασμός θα πρέπει να συγκεντρώσει 43% +1 ψήφο για να εκλεγεί Δημοτική Αρχή, σε αντίθετη περίπτωση, οι δύο πρώτοι συνδυασμοί πάνε σε β΄ Κυριακή (15/9).

Επίσης υπάρχει προς τα κάτω το πλαφόν, του 3% που θα πρέπει να επιτύχει ένας συνδυασμός κατ’ ελάχιστον για να μπει στην κατανομή των εδρών.

 

Α2. Ο Δήμος της Λυκόβρυσης – Πεύκης

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου, απαρτίζεται από 29 έδρες, Δημοτικών Συμβούλων.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι

  1. Οι υποψήφιοι Συνδυασμοί είναι 7 (επτά)
  2. Ο πλειοψηφήσας συνδυασμός στην Α΄ Κυριακή με ποσοστό άνω 43% +1 ψήφο μέχρι 50% +1 ψήφο, εκλέγεται από την Α’ Κυριακή και καταλαμβάνει τις 17 έδρες του Δ.Σ. Τις ίδιες έδρες καταλαμβάνει εάν εκλεγεί στον β΄ γύρο. Εάν υπερβεί στον α΄ γύρο το 50% οι έδρες αυξάνονται αναλογικά.
  3. Το σύνολο των υποψηφίων παρατάξεων εκτός της πλειοψηφούσας, θα μοιρασθούν 12 έδρες, συμπεριλαμβανομένων σ’ αυτές των επικεφαλής των συνδυασμών.
  4. Σε ένα λογικό σενάριο, που αφορά στους 7 συνδυασμούς του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, αναμένεται οι παρατάξεις να εκλέξουν τους εξής Δημοτικούς Συμβούλους

1η παράταξη ( Δήμαρχος)

17 έδρες (εκτός εάν υπερβεί στον α΄ γύρο το 50% + 1 ψήφο. Ο Δήμαρχος δεν μετέχει στο Δ.Σ.)

2η παράταξη(αξ/κή αντιπολίτευση)

3-5 έδρες (συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής)

3η παράταξη

2-3 έδρες (συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής)

4η  παράταξη

1-2 έδρες (συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής)

5η παράταξη

1 έδρα (εκλέγεται ο επικεφαλής)

6η παράταξη

1 έδρα (εκλέγεται ο επικεφαλής)

7η παράταξη

1 έδρα (εκλέγεται ο επικεφαλής)

Η παραπάνω εκτίμηση μπορεί να έχει απόκλιση  +/-  1 έδρα, ανάλογα με τα ποσοστά επιτυχίας της κάθε παρατάξεως (και τα υπόλοιπα στην β΄ και γ΄ κατανομή)

Παραθέτω την εκτίμηση αυτή για να γνωρίζουν οι Δημότες τις δυνατότητες εκλογής Δημοτικών Συμβούλων, ώστε η ψήφος τους να είναι στοχευμένη στους αρίστους από αυτούς με αποτέλεσμα να έχουμε την επόμενη πενταετία ένα Δημοτικό Συμβούλιο που θα λειτουργήσει εποικοδομητικά και σε στήριξη του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής και σε όφελος της τοπικής μας κοινωνίας.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας