Γ. Ιωαννίδης: “Επενδύουμε στην Υγεία. Είναι υποχρέωσή μας”

0

Το παρακάτω άρθρο κοινοποίησε ο κ. Γ. Ιωαννίδης, Ιατρός-Γυναικολόγος και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης:

Είναι βέβαιο πως η υγειονομική κρίση άλλαξε όχι μόνο την αντίληψη μας για τις δημόσιες δομές υγείας, αλλά και για την ανάγκη επενδύσεων τόσο στο ανθρώπινο κεφάλαιο όσο και στις υποδομές στον τομέα της δημόσιας υγείας. Βεβαίως είναι αλήθεια ότι όχι μόνο οι δημόσιες δομές, αλλά το σύνολο των φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον κλάδο της υγείας συνεισφέραν τα μέγιστα στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Βεβαίως, σε ό,τι αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση είναι αλήθεια ότι απαιτούνται γενναία βήματα, ώστε να συνδεθεί ο πρώτος βαθμός υγειονομικής φροντίδας, αλλά και η πρόληψη με τις δημόσιες και τις δημοτικές δομές υγείας.

Πως μπορεί να επιτευχθεί η σύνδεση της τοπικής αυτοδιοίκησης με την υγεία; Η αλήθεια είναι υπάρχουν πολλές δυνατότητες, ενώ ήδη αρκετές από αυτές έχουν αναπτυχθεί. Για παράδειγμα τα ΚΕΠ Υγείας αποτελούν ένα φωτεινό παράδειγμα σύνδεσης της τοπικής αυτοδιοίκησης με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Το πρόγραμμα «Δημιουργία και Δικτύωση Δημοτικών Κέντρων Πρόληψης Υγείας (ΚΕΠ Υγείας) για την ανάπτυξη Προγραμμάτων Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας» υλοποιείται από το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων– Προαγωγής Υγείας, επιβεβαιώνοντας την δυναμική που μπορεί να αναπτυχθεί και από τους δύο βαθμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, σε ό,τι αφορά τον υγειονομική περίθαλψη. Είναι μόνο αυτό; Βεβαίως όχι. Απαιτούνται επενδύσεις σε υποδομές, όπως η σύσταση πρωτοβάθμιων μονάδων υγείας, ακόμα και στο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης.

Τονίζεται δε, ότι υπάρχει ΦΕΚ σύστασης του Κέντρου Υγείας Λυκόβρυσης – Πεύκης, ενώ είναι σαφές ότι η δημοτική αρχή οφείλει να ασκήσει τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να αποκτήσει ο Δήμος μας μια δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Θα αρκούσε όμως το ΚΕΠ Υγείας και η νέα μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας; Όχι φυσικά. Επενδύσεις στο ανθρώπινο κεφάλαιο με την αύξηση του χρόνου απασχόληση συμβασιούχων ιατρών στο Δήμο, την δημιουργία νέων μόνιμων θέσεων στον χώρο της υγείας, η έμφαση σε προγράμματα πρόληψης, η προώθηση πολιτικών υγειούς καθημερινού προτύπου (διατροφή, άθληση) και πολλές δημόσιες πολιτικές αποτελούν εργαλεία για την βελτίωση της ποιότητας υγείας.

Η αλήθεια είναι ότι κανείς θα μπορούσε να αναπτύξει επιπλέον πολιτικές σύνδεσης της τοπικής αυτοδιοίκησης με την υγεία, όπως η συνεργασία των ΟΤΑ με τα ιδιωτικά κέντρα υγείας και των διαγνωστικών κέντρων, την ενίσχυση του κοινωνικού πολυιατρείου με υλικοτεχνικές υποδομές και την ένταξη νέων ειδικοτήτων. Επίσης, η λειτουργία και η στήριξη  των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, των ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ και ο εμπλουτισμός των δράσεων τους θα πρέπει να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα για την δημοτική αρχή. Είναι σαφές ότι πρέπει να δημιουργηθούν νέες θέσεις ιατρών, νοσηλευτών, ψυχολόγων, επισκεπτών υγείας, φυσιοθεραπευτών, διαιτολόγων, εργοθεραπευτών και λογοθεραπευτών, αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και έμφαση στην ανάπτυξη υπηρεσιών κατ’ οίκον νοσηλείας και φροντίδας.

Η ουσία όμως είναι αλλού. Η ουσία που πρέπει να υπογραμμιστεί είναι η ανάγκη αλλαγής προτύπου διακυβέρνησης ειδικά στην τοπική αυτοδιοίκηση. Απαιτείται διάλογος, απαιτείται εμπιστοσύνη, απαιτείται επαγγελματισμός και ειλικρίνεια. Για όλους αυτούς τους λόγους επενδύουμε στην τοπική αυτοδιοίκηση, για να προσφέρουμε τις γνώσεις μας στην κοινωνία.

Κλείνοντας, θα ήθελα ταυτόχρονα με τις ευχαριστίες μου για την τιμή που μου έγινε να εκπροσωπήσω τον Δήμο μας στην Επιτροπή της ΠΕΔΑ για την υγεία, θα ήθελα να προσκαλέσω την δημοτική αρχή και όλες τις παρατάξεις ανοίξει ένας διάλογος και να οριστεί έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα «Υγεία στο Δήμο μας». Είναι το πιο πολύτιμο μας αγαθό ας το διαφυλάξουμε όσο μπορούμε.

Γιάννης Ιωαννίδης,
Ιατρός – γυναικολόγος
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας