Η καθαριότητα σε πρώτο πλάνο στο Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με την Αντιδήμαρχο Μαρίνα Μαγκουρίλου 

0

 

Τη δύσκολη μάχη της καθημερινότητας και της καθαριότητας έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας η νέα Αντιδήμαρχος Λυκόβρυσης-Πεύκης κα Μαρίνα Μαγκουρίλου ακολουθώντας πιστά τις προεκλογικές δεσμεύσεις και τις οδηγίες του Δημάρχου κου Μάριου Ψυχάλη. Με Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεγάλη επαγγελματική εμπειρία στη Διοίκηση στον Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα, η κα Μ. Μαγκουρίλου έχει θέσει στόχο όχι απλά την καθαριότητα της πόλης αλλά κυρίως την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή με απώτερο σκοπό την μείωση του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν σε ταφή. Για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε το πρώτο αυτό διάστημα της θητείας της, τον νέο Κανονισμό Καθαριότητας και τις προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα μιλά στην συνέντευξη που μας παραχώρησε, στο ΑΘΜΟΝΙΟΝ ΒΗΜΑ.

 

Μαρίνα Μαγκουρίλου «Στο πρώτο εξάμηνο του 2024 μειώσαμε την ταφή απορριμμάτων κατά μέσο όρο 13,22%. Μπορούμε να πέτυχουμε ακόμα μεγαλύτερη μείωση και περισσότερη αύξηση της ανακύκλωσης!»

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

  1. Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά σας και με το πέρας του πρώτου εξαμήνου καταγράψατε την εικόνα της Υπηρεσίας. Σε ποια κατάσταση ήταν ο τομέας της καθαριότητας όταν αναλάβατε; Ο εξοπλισμός που παραλάβατε είναι επαρκής;

Το κύριο αίτημα των κατοίκων και φυσικά των συμπολιτών που μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους ήταν και είναι η καθαριότητα. Προφανώς, η κατάσταση που επικρατούσε δεν ήταν ικανοποιητική.  Εμείς όμως, ως νέα Δημοτική Αρχή δεν έπρεπε να επιτελέσουμε μόνο το έργο της συλλογής αλλά παράλληλα και της διαχείρισης των απορριμμάτων, ένα τεράστιο  έργο που έπρεπε να μπει σε τροχιά το συντομότερο δυνατό.

Ο εξοπλισμός του ενιαίου Δήμου που παραλάβαμε είναι επαρκής ναι μεν αλλά και γερασμένος. Πολλά μηχανήματα, όπως το καφέ απορριμματοφόρο χρειάζονταν συντήρηση λόγω πολύμηνης , αν όχι πολύχρονης, ακινησίας. Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι η έλλειψη προσωπικού, κυρίως οδηγών, χειριστών μηχανήματων αλλά και οδοκαθαριστών, το οποίο αντισταθμίζεται βέβαια από το γεγονός ότι οι περισσότεροι είναι υπάλληλοι με πολλά έτη υπηρεσίας και μεγάλη εμπειρία.

  1. Θα θέλατε να μας πείτε ποιες πρωτοβουλίες έχετε ήδη αναλάβει και σε ποιο στάδιο βρίσκονται;

Ως νέα Δημοτική Αρχή ενεργήσαμε άμεσα ώστε να μπει ένας καλύτερος προγραμματισμός στις βάρδιες, στις διαδρομές και στα καθήκοντα του προσωπικού, να καλύπτονται όσο το δυνατό περισσότερα σημεία στο δήμο μας σε συχνότερη βάση. Παρατηρήσαμε και καταγράψαμε τα σημεία που μαζεύουν τον μεγαλύτερο όγκο απορριμμάτων, κλαδιών, πράσινων, ογκωδών και υλικών οικοδομών  και τα εντάξαμε στο καθημερινό πρόγραμμα των φορτηγών μας. Αξιοποιήσαμε όσο το δυνατόν καλύτερα τα οχήματα μας με σκοπό την εξοικονόμηση προσωπικού αλλά και καυσίμων και βάλαμε σε λειτουργία μηχανήματα που είχαν να χρησιμοποιηθούν χρόνια όπως το καφέ απορριμματοφόρο, το καδοπλυντήριο, το μηχάνημα καθαρισμού γκράφιτι.

Αυξήσαμε τα δρομολόγια της ανακύκλωσης βάζοντας σε κίνηση τουλάχιστον 1 απορριμματοφόρο σταθερά για το σαββατοκύριακο  και την αποκομιδή του καφέ κάδου τρεις φορές την εβδομάδα.

Παράλληλα ο Δήμαρχος Μάριος Ψυχάλης έβαλε σε πρώτη προτεραιότητα όλες τις δυνατότητες που είχε ο δήμος οικονομικές και θεσμικές για την πρόσληψη προσωπικού. Στην καθαριότητα του δήμου περιμένουμε πάνω από 10 προσλήψεις χωρίς να υπολογίσουμε τους καθαριστές των δημοτικών δομών.

Συντάξαμε νέο κανονισμό καθαριότητας ο οποίος εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και μπηκε σε εφαρμογή, ο οποίος   περιλαμβάνει όλη τη νεότερη νομοθεσία και τις σύγχρονες ρυθμίσεις της διαχείρισης και συλλογής απορριμμάτων. 

  1. Προεκλογική δέσμευση της νέας Δημοτικής Αρχής είναι η μείωση του κόστους ταφής απορριμμάτων και γενικώς η περικοπή εξόδων. Μπορείτε να μας εξηγήσετε πώς σκοπεύετε να το πετύχετε αυτό;

Πράγματι, ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων, θέσαμε σαν πρώτο στόχο τη μείωση της κοστοβόρας και περιβαλλοντικά απαράδεκτης ταφής και την αύξηση της ανακύκλωσης.

Η Περιφέρεια Αττικής είχε παραχωρήσει στο Δήμο δυο απορριμματοφόρα για βιοαπόβλητα και πλήθος καφέ κάδων βιοαποβλήτων που παρέμεναν αναξιοποίητα. Μέσα στον πρώτο μηνά στήσαμε το συνεργείο του καφέ κάδου, εκπαιδεύσαμε το προσωπικό στη χρήση του καφέ απορριμματοφόρου  – που έχει και μηχανισμό ταυτόχρονου καθαρισμού των κάδων – ήρθαμε σε επαφή με τις επιχειρήσεις που είναι παραγωγοί βιοαποβλήτων, όπως σούπερ μάρκετ, μανάβικα, λαϊκές και λαχανόκηπους και στις 14 Φεβρουαρίου 2024 μαζέψαμε τα πρώτα βιοαπόβλητα του δήμου.

Ως σήμερα έχουμε συγκεντρώσει πάνω από 60 τόνους βιοαπόβλητα τα οποία οδηγήθηκαν στο κατάλληλο εργοστάσιο για κομποστοποίηση και συνεχίζουμε αυτή την προσπάθεια.  Ετοιμάζουμε μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης των συμπολιτών μας και τοποθετούμε καφέ κάδους σε παιδικούς σταθμούς. Στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε τους 100 καφέ κάδους στην πόλη, να εκπαιδεύσουμε , όχι μόνο τους κατοίκους αλλά και τα παιδιά με ειδικά προγράμματα στην απόρριψη βιοαπόβλητων και να επαληθεύσουμε το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) (ΠΥΣ 39/ΦΕΚ 85Α),  που δίνει ποσοστό 44,3% βιοαποβλήτων στο σύνολο των απορριμμάτων στην Ελλάδα.

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση των απορριμμάτων του πράσινου κάδου τα οποία πηγαίνουν αμέσως για υγειονομική ταφή. Υπολογίζουμε ότι η σωστή χρήση του καφέ κάδου θα μειώσει άμεσα  1 απορριμματοφόρο πράσινου κάδου από την αποκομιδή απορριμμάτων.

  1. Στο κομμάτι της ανακύκλωσης οι περισσότεροι δήμοι καταβάλλουν κάθε προσπάθεια, άλλοι τα καταφέρνουν περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Ο Δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης πού βρίσκεται και ποιες ενέργειες προγραμματίζετε για να την προωθήσετε;

Πέρα από τον καφέ κάδο, τοποθετήσαμε και άλλα ρεύματα ανακυκλώσιμων υλικών όπως τον κίτρινο κάδο που είναι μόνο για χαρτόνια συσκευασίας και χαρτί και σύντομα θα έχουμε τοποθετήσει σε συγκεκριμένα σημεία του Δήμου κόκκινους κάδους για την απόρριψη μετάλλων.

Επίσης, σε συνεννόηση με τον Εθνικό Διαβαθμικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής ξεκινήσαμε πρώτοι από όλους τους δήμους της Αττικής την αποκομιδή των 9 Γωνιών Ανακύκλωσης που είναι τοποθετημένοι σε διάφορα κεντρικά σημεία του Δήμου. Πρόκειται για βυθιζόμενους κάδους μεγάλης χωρητικότητας που συλλέγουν ξεχωριστά χαρτί, γυαλί, ξύλο, μέταλλο, ύφασμα και πλαστικό.

Σε συνεργασία με την εταιρεία ΤΕΧΑΝ που έχει τοποθετήσει 3 σπιτάκια ανακύκλωσης στο Δήμο, συμφωνήσαμε να τοποθετηθούν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο σε 50 σημεία σε όλες τις δομές του Δήμου ειδικές σακούλες για μέταλλο, πλαστικό και χαρτί – όπως αυτές που υπάρχουν στις εισόδους του Δημαρχείου Πεύκης και του Δημοτικού Καταστήματος Λυκόβρυσης.

Η κίνηση όμως που θεωρώ ότι προώθησε ξεκάθαρα τους στόχους μας ήταν η εναλλακτική διαχείριση του υπολείμματος του μπλε κάδου, δηλαδή του κάδου ανακύκλωσης συσκευασιών. Όπως ίσως γνωρίζετε, ο μπλε κάδος δεν περιέχει μόνο ανακυκλώσιμα υλικά αλλά και διάφορα απορρίμματα τα οποία, σύμφωνα με δειγματοληπτικές μετρήσεις που πραγματοποιεί τακτικά η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης,  ανέρχονται κατά μέσο όρο στο 54% της συνολικής ποσότητας μπλε κάδου. Τα σύμμεικτα αυτά υλικά οδηγούνται στο ΧΥΤΑ για ταφή. Για το Δήμο μας όμως πλέον οδηγούνται σε συνεργαζόμενο εργοστάσιο  το οποίο μετατρέπει το υπόλειμμα αυτό του μπλε κάδου σε καύσιμη ύλη πολύ χρήσιμη στης τσιμεντοβιομηχανίες. Δηλαδή, εφαρμόζουμε πλέον στο Δήμο μας την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων μας.

Άλλωστε τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία του Εθνικού Διαβαθμικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ),  στο πρώτο εξάμηνο του 2024 μειώσαμε την ταφή απορριμμάτων κατά μέσο όρο 13,22%. Μόνο το μήνα Ιούνιο η ταφή μειώθηκε κατά 26,11% σε σύγκριση με τον περσινό Ιούνιο. Ταυτόχρονα και στο ίδιο χρονικό διάστημα τα στοιχεία αποβλήτων για το Δήμο μας  σε σύγκριση με το 2023 δείχνουν ότι από 597 τόνους αποβλήτων μπλε κάδου ανακύκλωσης  στο 1ο εξάμηνο πέρυσι,  φέτος συλλέξαμε 1037 τόνους από τους οποίους υπόλειμμα 507 τόνων, αντί να οδηγηθεί στο ΧΥΤΑ έγινε εναλλακτικό καύσιμο.

Όλα αυτά μας κάνουν να αισιοδοξούμε ότι μπορούμε να πέτυχουμε μεγαλύτερη μείωση υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων και περισσότερη αύξηση της ανακύκλωσης, με ευεργετικά αποτελέσματα στο περιβάλλον και την υγεία μας εξοικονομώντας ταυτόχρονα φυσικούς, ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους.

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας