Ιορδάνης Βογιατζόγλου: «Δέσμευσή μας να μειώσουμε το ενεργειακό αποτύπωμα του Δήμου»

0

 

*Ο Ιορδάνης Βογιατζόγλου είναι δημοτικός σύμβουλος Λυκόβρυσης – Πεύκης

Με αφορμή την ανακοίνωση για την υπογραφή σύμβασης του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης με εταιρεία που θα αναλάβει την ενεργειακή αναβάθμιση δύο σχολικών κτιρίων του Δήμου μας, θα ήθελα να παραθέσω δημόσια τις ανησυχίες μας.

Από την παραπάνω ενέργεια, γεννώνται κάποια εύλογα ερωτήματα. Οφείλω, ωστόσο, εξαρχής να τονίσω πως, ως επόμενη δημοτική Αρχή, είμαστε ξεκάθαρα υπέρ της μείωσης του κόστους ενέργειας από όπου και αν αυτή προέρχεται. Η σπατάλη ενέργειας μπορεί να προέρχεται από κτίρια, μηχανές, αυτοκινούμενα οχήματα, αλλά επίσης και από κακοδιαχείριση των υπαρχόντων πόρων που χρησιμοποιεί ο Δήμος μας.

Η κακή διαχείριση των οικονομικών πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας, είναι από μόνη της μια βασική αιτία σπατάλης ενέργειας, γιατί τα χρήματα που σπαταλούνται θα μπορούσαν να έχουν δοθεί σε τεχνολογίες εξοικονόμησης και, σε βάθος χρόνου, να παραγάγουν ακόμα και κέρδη.

Θέτοντας, λοιπόν, τα ερωτήματα, θα πρέπει ο δήμαρχος να εξηγήσει στην μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα:

α) Πώς καταλήξαμε να αναβαθμίζουμε τα συγκεκριμένα κτίρια (σ.σ. το Λύκειο Λυκόβρυσης είναι το νεότερο κτίριο στο Δήμο μας)

β) Γιατί μόνο δύο σχολικά κτίρια;

γ) Έχει ο Δήμος καταθέσει προτάσεις για τα υπόλοιπα σχολικά και όχι μόνο κτίρια;

δ) Το ποσό του ενός εκατομμυρίου για δύο κτίρια δεν είναι αρκετά υψηλό;

ε) Τι γίνεται με την αντισεισμική προστασία των κτιρίων μας;

Αξίζει δε να αναφέρω πως, σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο και σε ερώτηση μου για την στατική επάρκεια των κτιρίων μας, καθώς και για την αντισεισμική προστασία, η απάντηση που πήραμε είναι πως δεν έχει διενεργηθεί έλεγχος από το 1999 μετά το σεισμό της Πάρνηθας και πως το κράτος δεν διενεργεί ελέγχους, γιατί αν βρει παρατυπίες, θα πρέπει να τις επισκευάσει. Φυσικά η δικαιολογία ήταν «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος»!

Επιπροσθέτως, θα ήθελα να τονίσω πως η στρατηγική για το λεγόμενο μηδενικό αποτύπωμα, θα πρέπει να είναι συνολική για όλες τις πτυχές του προβλήματος, από την διαχείριση των σκουπιδιών, την επαναχρησιμοποίηση των υλικών, τις συσκευές που καταναλώνουν λίγο, αλλά και την έξυπνη παραγωγή ενέργειας από εναλλακτικές πηγές, όπως τα οργανικά απόβλητα και σκουπίδια (σ.σ. οι καφέ κάδοι στην πόλη μας είναι… διακοσμητικοί), την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα δημοτικά κτίρια, την ελαχιστοποίηση χρήσης χαρτιού στις υπηρεσίες, την εκπαίδευση των δημοτών, τις δενδροφυτεύσεις, την ίση σε συγκράτηση CO2 αντικατάσταση των δέντρων που κόβονται κ.α.

Ο δήμαρχος, λοιπόν, για άλλη μια φορά μας πουλάει… φύκια για μεταξωτές κορδέλες και μάλιστα πανάκριβα, χρησιμοποιώντας το γραφείο τύπου του Δήμου και επικοινωνώντας μόνο αυτά που θέλει, αλλά όχι αυτά που πρέπει. Ακριβώς τα ίδια θα συνεχίσουν να κάνουν και οι εκλεκτοί του, αν το επιτρέψουμε…

Δεσμευόμαστε πως από 01/01/2024, η νέα δημοτική Αρχή με δήμαρχο τον Μάριο Ψυχάλη, θα διεκδικήσει και θα πάρει όλα τα απαιτούμενα κεφάλαια, ώστε τα παιδιά μας, οι υπάλληλοι του Δήμου μας, τα ΚΑΠΗ μας και όλοι όσοι χρησιμοποιούν τα δημοτικά κτίρια και εγκαταστάσεις να είναι ασφαλείς και με το χαμηλότερο ενεργειακό αποτύπωμα.

Ο Δήμος μας αλλάζει και οι δημότες πρέπει να είναι συμμέτοχοι και αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια.

 

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας