Με ένταση και αντιπαραθέσεις εγκρίθηκαν οι έκτακτες επιχορηγήσεις των Νομικών Προσώπων Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης

0

Συνεχόμενες επανατοποθετήσεις, διαξιφισμοί και συζήτηση που αρκετές φορές βγήκε εκτός θέματος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λυκόβρυσης-Πεύκης την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου για τις επιχορηγήσεις των Νομικών Προσώπων. Αρχικά συζητήθηκε η επιχορήγηση στο ΠΕΑΠ και στην εισήγησή της η Πρόεδρος κα Β. Νικολαροπούλου εξήγησε πως υπάρχουν πολλές εκρεμμότητες που πρέπει να τακτοποιηθούν προκειμένου να επιτευχθεί η ομαλή λειτουργία του Νομικού Προσώπου. Συγκεκριμένα ενημέρωσε πως τελειώνει η σύμβαση με το συνεργείο καθαρισμού που συντηρεί τα κτίρια τα οποία χρησιμοποιεί το ΠΕΑΠ, όπως τα δυο κολυμβητήρια που αποτελούν και τις μεγαλύτερες κτιριακές εγκαταστάσεις γι’ αυτό και το ύψος του ποσού για τον καθαρισμό τους είναι στα 50.000 ευρώ. Ένα ποσό ακόμα ύψους 3.000 ευρώ αφορά τη συντήρηση και επισκευές σε κτήρια καθώς και περίπου 14.000 ευρώ προμήθεια εξοπλισμού που έχει φθαρεί για το κολυμβητήριο. Επίσης ένα μεγάλο ποσό από αυτήν την επιχορήγηση αφορά μισθοδοσίες, περίπου 25.000 ευρώ.

Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κος Μ. Ψυχάλης έκρινε πως όταν προτείνονται έκτακτες επιχορηγήσεις σημαίνει πως δεν υπάρχει οικονομικός προγραμματισμός ενώ σημείωσε πως το να υπάρχουν τόσο σοβαρές ελλείψεις σε ένα Νομικό Πρόσωπο κάποια ευθύνη υπάρχει από εκείνους που διοικούσαν κατά το προηγούμενο διάστημα.

Ο κος Γ. Θεοδωρακόπουλος μίλησε επίσης για ευθύνες της προηγούμενης Διοίκησης του Νομικού Προσώπου.

Από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης ο επικεφαλής κος Α. Κυριακίδης σημείωσε πως θα έπρεπε να καταργηθεί η ανταποδοτικότητα και όλες αυτές οι δομές να χρηματοδοτούνται από το κράτος. Όσο για τη σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία για καθαριότητα υπογράμμισε πως ίσως έτσι ανοίγει η πόρτα για ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών.

Ο κος Ι. Ιωαννίδης εξέφρασε την άποψη πως θα πρέπει να συγκεντρώνονται όλες οι ανάγκες να γίνεται ένας προγραμματισμός και να εγκρίνονται επιχορηγήσεις και όχι αποσπασματικά.

Απαντήσεις σε όλα αυτά έδωσε η Πρόεδρος κα Β. Νικολαροπούλου η οποία τόνισε πως οι ανάγκες που έχουν παρουσιαστεί αυτή τη στιγμή δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως η προηγούμενη Διοίκηση του ΠΕΑΠ κάτι δεν έκανε καλά ή ότι άφησε ελλείψεις. Ξεκαθάρισε πως αρκετά από αυτά αφορούν φυσικές φθορές στο χρόνο. Επίσης τα κτίρια δόθηκαν για συντήρηση πρόσφατα στη δικαιοδοσία του ΠΕΑΠ οπότε δεν είχε προβλεφθεί ποσό ενώ σε ένα μήνα θα προστεθεί στη δικαιοδοσία του Νομικού Προσώπου και το νέο διαδημοτικό κέντρο, υποχρεώσεις που αυξάνουν κατά πολύ το κόστος συντήρησης και καθαρισμού.

Παρότι οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν εξαιρετικά σαφής και τεκμηριωμένες, συνεχίστηκε η συζήτηση με τους περισσότερους Συμβούλους να παίρνουν το λόγο ξανά και ξανά ανοίγοντας το θέμα ως προς τη λειτουργία του Νομικού Προσώπου και τα προγράμματα σχεδόν εφ΄όλης της ύλης. Ο Πρόεδρος κος Κ. Νικολιδάκης προσπάθησε να επαναφέρει τη συζήτηση καλώντας τους ομιλητές να παραμείνουν εντός θέματος ωστόσο η άποψη των Συμβούλων τς αντιπολίτευσης ήταν πως για μια τόσο μεγάλη έκτακτη επιχορήγηση θα έπρεπε να εξεταστούν όλα τα στοιχεία.

Περίπου στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και η συζήτηση για την επιχορήγηση και του δεύτερου Νομικού Προσώπου του ΚΟΙΠΑΠ. Στην εισήγησή της η Πρόεδρος κα Μ. Μαμαλάκη εξήγησε πως σύμφωνα με τον νόμο, πλέον απαιτούνται ειδικές εγκαταστάσεις για την πυροπροστασία των Παιδικών Σταθμών. Μετά την έγκριση των μελετών πυρασφάλειας από την πυροσβεστική για τον πρώτο και δεύτερο Παιδικό Σταθμό Πεύκης, η Τεχνική Υπηρεσία εκτίμησε το έργο που πρέπει να γίνει στο ύψος των 255.000 ευρώ. Καθώς οι 60.000 ευρώ υπήρχαν ήδη στον προϋπολογισμό και ακόμη 40.000 ευρώ από προηγούμενη έκτακτη επιχορήγηση η κα Μ. Μαμαλάκη εισηγήθηκε την έγκριση των υπόλοιπων 156.000 ευρώ προκειμένου το Νομικό Πρόσωπο να προχωρήσει σε ανοιχτό διαγωνισμό για την εκτέλεση του έργου της πυρασφάλειας στους δύο Παιδικούς Σταθμούς.

Παρότι η αντιπολίτευση έκρινε πως αφενός η εισήγηση ήταν πολύ σωστά τεκμηριωμένη και πως το έργο αφορούσε την ασφάλεια μικρών παιδιών και ήταν απαραίτητο, ακούστηκαν και οι απόψεις για προχειρότητα και έλλειψη σχεδιασμού.

Απαντώντας η κα Α. Ασπραδάκη για την προηγούμενη θητεία που ήταν εκείνη Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου διευκρίνισε πως είχαν γίνει πάρα πολλά πράγματα στους Παιδικούς Σταθμούς και για να δοθεί η έγκριση από την πυροσβεστική η διαδικασία ήταν μεγάλη και χρονοβόρα.

Αντίστοιχα και ο κος Κ. Νικολιδάκης ξεκαθάρισε πως σε καμία περίπτωση οι Παιδικοί Σταθμοί δεν ήταν ανοχύρωτοι από πυρασφάλεια αντιθέτως είχαν και πιστοποιητικά, όμως χρειάζονταν επικαιροποίηση σύμφωνα και με τους νέους νόμους.

Το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας