Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Λυκόβρυσης Πεύκης ” ΕΦΚΑ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ”

0

 

Για το νεο νομοσχέδιο της κυβέρνησης η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Λυκόβρυσης Πεύκης εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση

Χρειάζεται άραγε ιδιαίτερη ευφυΐα για να κατανοήσει κανείς το ‘που το πάει’ η Κυβέρνηση με την Κοινωνική Ασφάλιση;

Τα δεδομένα:

  • Πάνω από 400.000 εκκρεμείς συντάξεις, κύριες και επικουρικές (μέχρι τις εκλογές του 2019 ο αριθμός αυτός ήταν λίγο πάνω από 100.000)
  • Αποδυνάμωση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) με τη μη ανανέωση των συμβάσεων 683 πτυχιούχων νέων ανθρώπων που εργάζονταν για την έκδοση αυτών των συντάξεων
  • Πρόσληψη Project Manager για την ταχύτερη έκδοση των εκκρεμών συντάξεων
  • Εξαγγελία του κου Χατζηδάκη, Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη συμμετοχή πιστοποιημένων επαγγελματιών, δικηγόρων ή λογιστών, στη διαδικασία έκδοσης της σύνταξης, παλαιάς ή νέας.

Κοντά στη δέσμευσή της για κεφαλαιοποιητική επικουρική σύνταξη, δηλ. μετατροπή της σε ατομικό κουμπαρά για τον  κάθε ασφαλισμένο, έρχεται τώρα ουσιαστικά να ‘βάλει χέρι’ και στις κύριες συντάξεις. Πως; Μα με την προσπάθειά της να …ιδιωτικοποιήσει τον ΕΦΚΑ. Με τη συμμετοχή πιστοποιημένων επαγγελματιών, δικηγόρων ή λογιστών, για την ταχύτερη έκδοση των συντάξεων. Αν όμως δικηγόροι ή λογιστές, με την όποια πιστοποίηση (από ποιόν άραγε; με απευθείας αναθέσεις, αγαπημένη μέθοδο εργασιών της κυβέρνησης της Ν.Δ.;) αναλάβουν τη διαδικασία προσδιορισμού όλων των παραμέτρων που αφορούν τον υπολογισμό του ύψους της σύνταξης (χρόνος ασφάλισης, αμοιβές κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου, ύπαρξη ή μη οφειλών, οικογενειακή κατάσταση, ατομική κατάσταση υγείας κλπ.) τι απομένει ως λειτουργία του ΕΦΚΑ, που είναι ο δημόσιος διαχειριστής της συνταγματικά κατοχυρωμένης κοινωνικής ασφάλισης; Απλά υπενθυμίζω ότι το κύριο πρόβλημα στην καθυστέρηση της έκδοσης των συντάξεων είναι τα χάρτινα αρχεία όπου καταγράφονταν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων μέχρι τη δεκαετία του 1990. Με ποια νομιμοποίηση και ευθύνη θα έχουν πρόσβαση στα αρχεία αυτά οι δικηγόροι/λογιστές του κου Χατζηδάκη;

Ας μη μιλήσουμε βέβαια για προσωπικά δεδομένα και πως αυτά μπορεί να ‘κυκλοφορήσουν’ στην Αγορά.

Αντί λοιπόν να ενισχυθεί με προσωπικό ο ΕΦΚΑ, π.χ. με την μονιμοποίηση των συμβασιούχων που απέκτησαν και σημαντική εμπειρία εργαζόμενα κοντά στα στελέχη του όλα αυτά τα χρόνια, ανοίγει ένα παράθυρο (ή πόρτα;) για μια ακόμη επικερδή για πάρα πολλούς δουλειά, με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να παραμονεύουν….

Τελευταίο, αλλά ίσως το καλλίτερο: οι ασφαλισμένοι αιτούντες τη σύνταξή τους θα πληρώνουν τους δικηγόρους/λογιστές για εκδίδουν τις συντάξεις τους!

Ρε τι σου είναι αυτοί οι νεοφιλελεύθεροι…

Υ.Γ.

‘Επί του πιεστηρίου’: Νομοσχέδιο «Αρμαγεδδώνα» έχει ετοιμάσει ο Υπουργός Εργασίας κος Χατζηδάκης, με το οποίο καταργείται ουσιαστικά το οκτάωρο, με απλήρωτες υπερωρίες και εργασία τις Κυριακές, θεσπίζονται ατομικές συμβάσεις εργασίας, περιορίζεται το δικαίωμα στην απεργία και άλλες, απορρυθμιστικές της αγοράς εργασίας, παρεμβάσεις….

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας