Παρουσίαση βιβλίου από το ΠΕΑΠ «Πνεύμα Αντιλογίας» του Νίκου Λάζαρη

0

 

 

Mια ξεχωριστή Εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το ΠΕ.Α.Π. του Δήμου Λυκόβρυσης – Πέυκης και οι εκδόσεις «Κουκκίδα» το Σάββατο 16 Μαρτίου, ώρα 19.30, στο Δημοτικό θέατρο Πεύκης παρουσιάζοντας το νέο βιβλίο του συμπολίτη μας ποιητή και κριτικού λογοτεχνίας Νίκου Λάζαρη, «Πνεύμα Αντιλογίας».
Το βιβλίο παρουσίασαν, από κοινού, ο καθηγητής Πανεπιστημίου, ποιητής και μεταφραστής Αντώνης Μακρυδημήτρης και ο συγγραφέας.
Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν: ο ηθοποιός Πάνος Ζαχαρόπουλος και η υποψήφια διδάκτωρ φιλοσοφίας Νάσια Λυκούρα.
Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια του συνθέτη Γιώργου Λυκούρα σε ποίηση Νίκου Λάζαρη. Συμμετείχαν εννέα μουσικοί και δύο τραγουδιστές. 
Ο Νίκος Λάζαρης γεννήθηκε το 1947 στη Νίκαια του Πειραιά, αλλά έζησε τα παιδικά του χρόνια στη Λυκόβρυση, όπου και κατοικεί μόνιμα. Σπούδασε Δημοσιογραφία και Κινηματογράφο. Επαγγελματικά, ασχολήθηκε αρχικά με τη δημοσιογραφία (δημοσιογράφος σε μεγάλες αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά) και στη συνέχεια, με τη διαφήμιση (κειμενογράφος και διευθυντής δημιουργικού τμήματος σε πολυεθνικές διαφημιστικές εταιρείες). Εργάστηκε επίσης ως Καλλιτεχνικός διευθυντής στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λυκόβρυσης (1994-2002) και ως διευθυντής στο Ίδρυμα «Τάκης Σινόπουλος-Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης» (2003-2006). Στα Γράμματα εμφανίστηκε το 1974, με τέσσερα ποιήματα στον τόμο «Κατάθεση ’74». Ακολούθησαν πέντε ποιητικές συλλογές και η συγκεντρωτική έκδοση (εκτός εμπορίου) «Ο βυθός της γκαζόζας και άλλα ποιήματα» (1995). Ο Νίκος Λάζαρης διετέλεσε μέλος της συντακτικής επιτροπής στα λογοτεχνικά περιοδικά «Γράμματα και Τέχνες» και «Πλανόδιον», ενώ με την ιδιότητα του κριτικού λογοτεχνίας, συνεργάζεται με τη «Νέα Εστία» και το «Πλανόδιον». Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες. Είναι μέλος της Εταιρείας συγγραφέων. 
Ο Δήμαρχος του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης κ. Τάσος Μαυρίδης δήλωσε σχετικά: «Έχω τη χαρά και την τιμή να συναντηθώ και να παρευρεθώ στην παρουσίαση βιβλίου ενός σπουδαίου ανθρώπου με πολυσχιδή δράση, του Νίκου Λάζαρη. Εξαιρετικό και αναγνωρισμένο λογοτέχνη, ποιητή, δοκιμιογράφο, δημοσιογράφο και κριτικό λογοτεχνίας, καλό φίλο και ενεργό συμπολίτη μας. Δέχθηκα ως δώρο το νέο ‘λογοτεχνικό του τέκνο’, που θα κοσμεί στο εξής τη βιβλιοθήκη μου. Εύχομαι από καρδιάς να είναι καλοτάξιδο».
Ο Πρόεδρος του ΠΕ.Α.Π. κ. Χρήστος Φωτίδης αφού διάβασε ένα εξαιρετκό απόσπασμα από το βιβλίο του Συγγραφέα περιγράφοντας την Λυκόβρυση μέσα από έναν τρόπο μοναδικό, ευχαρίστησε θερμά τους Ακαδημαϊκούς φίλους – προσκεκλημένους που τίμησαν με την παρουσία τους και όλους τους παρευρισκόμενους που στήριξαν την εκδήλωση αυτή. Ο Νίκος Λάζαρης δήλωσε, ένας δικός μας συμπολίτης, είναι ο ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας της χώρας μας που με το έργο του, την πορεία του και τη στάση ζωής του γενικότερα πρεσβεύει το ήθος, την ποιότητα, την αντικειμενική επιστημονική οπτική ματιά ως κριτικός συνδιαστικά με την ύψιστη μορφή τέχνης, την ποίηση. Σαν Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. του Πολιτιστικού Οργανισμού θέλω να συγχαρώ τον Νίκο Λάζαρη για την προσφορά του στον Πολιτισμό του τόπου μας ,στην οικογένειά του και φυσικά να αναφερθώ και στην πρώην αθλητική του ιδιότητα, του ποδοσφαιριστή, που αποδεικνύει ότι ο Αθλητισμός είναι πάνω απ όλα Πολιτισμός. Αφού η προσωπικότητα του Νίκου Λάζαρη μαρτυρά ακριβώς αυτό και σήμερα το μήνυμα απέναντι σε όλα τα νέα παιδιά είναι ότι ο Πολιτισμός είναι τρόπος σκέψης και συμπεριφοράς απέναντι σε κάθε έκφρασή μας. Ο Πολιτισμός ενώνει τους ανθρώπους, δυναμώνει την πόλη μας και πηγαίνει ψηλότερα τη χώρα μας! Το ΠΕ.Α.Π. θα τιμά και θα αναδεικνύει πάντα ανθρώπους που ξεχωρίζουν στις τέχνες και τα γράμματα με στόχο να αποτελεί παράδειγμα Πολιτιστικού ήθους και καλλιέργειας απέναντι σε όλα τα νέα παιδιά της πόλης μας που αναζητούν καλύτερους δρόμους καλλιτεχνικής, επιστημονικής, αθλητικής και όχι μόνο έκφρασης.

 

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας