Σε τηλεδιάσκεψη με τον νέο Υπουργό Εσωτερικών συμμετείχε ο Δήμαρχος

0

Ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης και Γενικός Γραμματέας της ΠΕΔ Αττικής  Τάσος Μαυρίδης συμμετείχε την Τρίτη 26 Ιανουαρίου σε τηλεδιάσκεψη με τον νέο Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη.  Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής Γιώργος Μαρκόπουλος,  το σύνολο των Δημάρχων της Αττικής, Αντιπεριφερειάρχες, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας και Εντεταλμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης καλωσόρισε τον κ. Βορίδη και ευχαρίστησε το σύνολο των συμμετεχόντων και επισήμανε ότι η καθολική συμμέτοχή των δημάρχων της Αττικής στην τηλεδιάσκεψη επιβεβαιώνει,  τόσο το καλό κλίμα συνεργασίας μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησής και της Κεντρικής Διοίκησης, όσο και την ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων που απασχολούν τους Δήμους και την Περιφέρεια Αττικής.

Από την πλευρά του ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους  της Αττικής ως συμμάχους του στο έργο που έχει αναλάβει και υπογράμμισε ότι θα συνεργαστούν στενά για να εισέλθει σε μια νέα φάση η Τοπική Αυτοδιοίκηση.  Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο κ. Βορίδης έκανε εκτενή αναφορά στον εκλογικό νόμο, την κινητικότητα, την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, το πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», καθώς και σε θεσμικά και σε αναπτυξιακά ζητήματα.

Σχετικά με τον εκλογικό νόμο ανέφερε ότι θα παρουσιάσει το σύνολο των προωθούμενων αλλαγών που αφορούν στον εκλογικό νόμο και συνιστούν υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης της Νέας Δημοκρατίας στο Υπουργικό Συμβούλιο της 28ης Ιανουαρίου 2021 και θα ακολουθήσει διάλογος με την ΕΝΠΕ και τη ΚΕΔΕ. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η πρόταση, που θα καταθέσει, προβλέπει την κατάργηση της απλής αναλογικής, την κατάργηση του ποσοστού άνω του 50% που απαιτείται για την εκλογή Δημάρχων και Περιφερειαρχών από τον πρώτο γύρο, την εκλογή από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 43%, τη θέσπιση πλαφόν εισόδου στα Δημοτικά Συμβούλια το 3% και κατάργηση της  τέταρτης κάλπης που αφορά τους Διαμερισματικούς και Κοινοτικούς Συμβούλους, ενώ σημείωσε ότι ο νικητής συνδυασμός θα καταλαμβάνει τα 3/5 των εδρών, υπογραμμίζοντας ότι σε περίπτωση που αυτός συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 60% θα εφαρμόζεται η απλή αναλογική. Όπως τόνισε ο κ. Βορίδης, στόχος των αλλαγών είναι να εξαλειφθούν τα ζητήματα κυβερνησιμότητας που προέκυψαν από την απλή αναλογική και να διασφαλίζεται στον νικητή η απαραίτητη πλειοψηφία προκειμένου να μπορεί να διοικήσει.

Αναφερόμενος στα ζητήματα της κινητικότητας προσωπικού παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία του υφιστάμενου συστήματος και τόνισε ότι θα προωθηθούν μεταρρυθμίσεις που θα σχετίζονται με τη βελτίωσή του.  Για το Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», ο κ. Βορίδης έκανε λόγο για τη θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων ενώ υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να ληφθούν υπόψη και παράγοντες που αφορούν στην παρούσα οικονομική και κοινωνική κατάσταση. Ειδική αναφορά έκανε στην προετοιμασία για τις θεσμικές αλλαγές που θα επιτρέψουν την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση.

Τέλος, αφού απάντησε σε σειρά ερωτήσεων των Δημάρχων, τόνισε ότι καταγράφει τις επισημάνσεις τους και με δεδομένες τις αναφορές τους κατανοεί τις προτεραιότητες που θέτουν. Μάλιστα πρόσθεσε ότι σε κάθε ζήτημα που απασχολεί την Αυτοδιοίκηση θα υπάρξουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα μέσα στα οποία θα επιλύονται.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας