Στο επίκεντρο τα Δάση του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης

0

Τάσος Μαυρίδης «Η προστασία των δασών απαιτεί σοβαρότητα, επιστημονική γνώση και δουλειά»

Μετά την πρόσφατη κόντρα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ανάμεσα στη Διοίκηση και στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση που επικρατεί στα δάση του Δήμου, τώρα φαίνεται πως πρωτοβουλία αναλαμβάνουν και οι πολίτες. Σύμφωνα με μια δράση που έχουν αναλάβει δημότες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συγκεντρώνονται υπογραφές διαμαρτυρίας και ζητούν την ανάληψη ενεργειών τόσο από πλευράς Δήμου όσο και από το Δασαρχείο Πεντέλης.

Πιο συγκεκριμένα στο κείμενο που έχουν συντάξει οι ενεργοί πολίτες του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης αναφέρεται πως «Στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης υπάρχουν σημαντικοί πνεύμονες πρασίνου που εδώ και πολλά χρόνια αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα. Τα Δάση Μορέλλα και Κάσδαγλη, τα οποία πριν είκοσι χρόνια έσφυζαν από υγιή δέντρα , σήμερα παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης. Οι κάτοικοι απαιτούμε από όλους τους αρμοδίους να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα. Αιτούμαστε να γίνει μελέτη από ειδικούς επιστήμονες και να επιληφθεί ο Δήμος σε συνεργασία με το δασαρχείο, ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την επιβίωση των δέντρων. Χρειαζόμαστε υγιή δέντρα και να παρθούν όλα τα μέτρα προστασίας του οικοσυστήματος της περιοχής.

Τα Δάση είναι οι πνεύμονές μας. Δεν πρέπει να αφήνονται στην τύχη τους!»

Μάλιστα τον τελευταίο καιρό και πιο συγκεκριμένα μετά την τελευταία, έντονη κακοκαιρία του Φεβρουαρίου και άλλοι πολίτες ανέφεραν στην Εφημερίδα «ΑΘΜΟΝΙΟΝ ΒΗΜΑ» πως υπήρχαν ζημιές σε δέντρα και πως χρειάζονταν η άμεση παρέμβαση από το Δήμο και το Δασαρχείο της Πεντέλης. Όπως και τότε είχε δημοσιευθεί από την Εφημερίδα, ο Δήμος χρησιμοποιώντας τα εργαλεία και τις υπηρεσίες που διαθέτει έχει απομακρύνει, καταγράψει και φροντίσει για όλα τα δέντρα που είχαν υποστεί ζημιές κατά τον χιονιά. Μάλιστα και πριν από λίγες ημέρες είχαμε και πάλι ενημερώσει τους αναγνώστες μας πως η Διοίκηση είχε ήδη επικοινωνήσει με το Δασαρχείο Πεντέλης και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο καθώς είχαν εμφανιστεί δείγματα ξήρανσης, ενώ η Δημοτική Αρχή είχε δηλώσει την πρόθεσή της να αντικαταστήσει σε συνεργασία με το Δασαρχείο τα δέντρα που έπεσαν ή καταστράφηκαν και δρομολόγησε τη φύτευση νέων στη θέση όσων απομακρύνθηκαν αναγκαστικά.

Όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν η ευαισθησία της Δημοτικής Αρχής είναι μεγάλη στα ζητήματα περιβάλλοντος και δασών και η ανταπόκρισή της άμεση. Με τις νεότερες εξελίξεις το «ΑΘΜΟΝΙΟΝ ΒΗΜΑ» επικοινώνησε με τον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης και έθεσε τα θέματα αυτά οπότε και εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία σημειώνεται πως όπως είχε αναφερθεί σε Δελτίο Τύπου που είχε εκδοθεί στις 19/3/2021 επειδή έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα ξήρανσης σε κάποια πεύκα ο Δήμος απευθύνθηκε στο Δασαρχείο Πεντέλης και στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και  εστάλησαν δείγματα προς εξέταση.

Μετά την απάντηση του Δασαρχείου, ότι το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί και σε άλλες περιοχές της Αττικής και εξετάζεται από το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ελήφθη απάντηση και από το Μπενάκειο.

Σύμφωνα με την απάντηση την οποία υπογράφει ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Δρ. Π. Μυλωνάς: Διαπιστώθηκε προσβολή από το έντομο thaumetopoea pityocampa (κάμπια της πεύκης, πιτυοκάμπη). Για την αντιμετώπιση του εντόμου μπορούν να πραγματοποιηθούν επεμβάσεις με μικροβιακά εντομοκτόνα, που έχουν σαν βάση το εντομοπαθογόνο βάκιλλο Bacillus thurigiensis, που είναι κατάλληλα για βιολογική καταπολέμηση. Στη σχετική οδηγία του Ινστιτούτου αναφέρεται ότι η κατάλληλη εποχή για την αντιμετώπιση του εντόμου είναι η χρονική περίοδος μεταξύ Οκτωβρίου- Νοεμβρίου όταν εκκολάπτονται οι προνύμφες και πριν οι μικρές κάμπιες σχηματίσουν «σακούλες». Κατά την περίοδο του χειμώνα δεν μπορεί να γίνει επέμβαση με βάκιλο, επειδή οι κάμπιες είναι κλεισμένες στις «σακούλες»

Ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης- Πεύκης και Γενικός Γραμματέας της ΠΕΔ Αττικής Τάσος Μαυρίδης δήλωσε σχετικά: «Η προστασία των δασών και συνολικά του πρασίνου του Δήμου μας αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα για μας σε όλη τη διάρκεια της θητείας μας. Έχουμε εργαστεί για τη θεσμική θωράκιση, αλλά και εμπράκτως και με συνέπεια για την προστασία και τον εμπλουτισμού των δασών μας. Επειδή θέλουμε να κάνουμε τον Δήμο μας ακόμη πιο πράσινο, συνεχίζουμε τα κλαδέματα των τραυματισμένων δέντρων και τις φυτεύσεις και πάντα σε συνεργασία με το αρμόδιο Δασαρχείο. Στο ζήτημα της ξήρανσης κινηθήκαμε άμεσα, ζητώντας την εισήγηση των ειδικών, όπως πράττουμε πάντα και θα ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες που μας έδωσαν. Η προστασία των δασών – και γενικότερα – του φυσικού περιβάλλοντος δεν γίνεται εκ του προχείρου και με τη δημιουργία εντυπώσεων, ούτε με λαϊκισμός και μικροπολιτική σκοπιμότητα. Απαιτεί σοβαρότητα, επιστημονική γνώση και δουλειά».

 

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας