Στο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.), που διεξήχθη 14-16 Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη, με θέμα: «Ο κόσμος αλλάζει – Η Αυτοδιοίκηση βγαίνει μπροστά», συμμετείχε ο Αντιδήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης κ. Παν. Ιωάννου, μετά από προσωπική πρόσκληση του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, Δημάρχου Τρικκαίων.
Κατά την διάρκεια του Συνεδρίου συναντήθηκε με σημαίνοντα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από όλη την Ελλάδα, αλλά και με τους αρμόδιους Υπουργούς και Υφυπουργούς, τους σχετιζόμενους με την θεματολογία του Συνεδρίου (Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης κλπ.).
Στο Συνέδριο αποτυπώθηκε ξεκάθαρα η αποφασιστικότητά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να διεκδικήσει τον ρόλο, που της αξίζει στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των δημοσίων πολιτικών , που αφορούν τις πόλεις και τις τοπικές κοινωνίες.
Η Αυτοδιοίκηση είναι ενωμένη σε αυτό το διεκδικητικό πλαίσιο. Απαντήθηκαν μερικά από τα ζητήματα που τέθηκαν.
Κρίνεται θετική εξέλιξη το επιπλέον ένα δισεκατομμύριο ευρώ, που θα δοθεί για χρηματοδότηση έργων Δήμων μέσω του “Α. Τρίτσης”.
Είναι πολύ θετική εξέλιξη η διάθεση απευθείας στους Δήμους 320 εκ. ευρώ για Smart Cities, από το ΕΣΠΑ, αλλά και η αύξηση από 1-1-2023 κατά 15% των ΚΑΠ. Όμως υπάρχουν πολλά και σημαντικά που δεν έχουν απαντηθεί.
Για το προσωπικό, που λείπει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την κινητικότητα.
Για τα οικονομικά των Δήμων.
Για την αποκέντρωση και το ξεκαθάρισμα ρόλων κι αρμοδιοτήτων μεταξύ Α’ και Β’ Βαθμού.
Ζητήθηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την τακτοποίηση των αρμοδιοτήτων σε σχέση με τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, ως το τέλος του 2021.
Έγινε από τώρα πρόσκληση προς την Αυτοδιοίκηση σε Γενική Συνέλευση στις αρχές του 2022, προκειμένου να εξετασθεί τι θα έχει επιτευχθεί, για να επαναπροσδιορίσει τη στάση της.
Οι Δήμοι ασφαλώς και μπορούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο, κι αυτό αποδεικνύεται κάθε μέρα στην πράξη. Οι Δήμοι κράτησαν τις τοπικές κοινωνίες όρθιες, όχι μόνον στην πρόσφατη πανδημία, αλλά σε όλη τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης. Το ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει να αποτελέσει βασικό πυλώνα της ανάκαμψης στην Ευρώπη, αποτελεί διακηρυγμένη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία τονίζει ότι οι φορείς της αυτοδιοίκησης πρέπει να συμμετάσχουν στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των νέων πολιτικών, για την ενίσχυση της κοινωνική συνοχής και την οικονομική ανάκαμψη σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ο σχεδιασμός αυτός πρέπει να γίνει από τα κάτω προς τα πάνω, κι όχι αντίστροφα, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Οι Δήμοι μπορούν, αυτό που χρειάζεται είναι να δείξει το κεντρικό κράτος εμπιστοσύνη και να γίνει πράξη η μεγάλη μεταρρύθμιση , η αλλαγή του μοντέλου οργάνωσης της λειτουργίας του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης.