ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του Δημάρχου Λυκόβρυσης-Πεύκης και ΓΓ ΠΕΔ Αττικής Τάσου Μαυρίδη στο ΑΘΜΟΝΙΟΝ ΒΗΜΑ

0

Τ. Μαυρίδης «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να υλοποιήσουμε έργα πνοής για το παρόν, την καθημερινότητα και το μέλλον, τη νέα γενιά του Δήμου μας».

Συμπληρώνονται δυο χρόνια από τις τελευταίες δημοτικές εκλογές και βρίσκεστε ήδη στο μέσο της θητείας σας. Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό ποια θα λέγατε πως ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε;

Χωρίς αμφιβολία η μεγαλύτερη πρόκληση αυτά τα χρόνια, όχι μόνο για τον Δήμο μας, αλλά για ολόκληρο τον πλανήτη, ήταν η αντιμετώπιση των συνεπειών που επέφερε η πανδημία.

Η υγειονομική κρίση μας ανάγκασε να προσαρμόσουμε τη λειτουργία των υπηρεσιών μας, σύμφωνα με τις νέες συνθήκες και τις κυβερνητικές αποφάσεις. Ήδη από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας,  χρειάστηκε να κάνουμε περισσότερα για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας και γενικότερα για τις ευάλωτες ομάδες (κατ’ οίκον παραδόσεις στους ωφελούμενους των δομών μας συνταγογράφηση από την ιατρό των ΚΑΠΗ, γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης, κ.α.) ενώ σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και άλλους φορείς ήμασταν από τους πρώτους Δήμους που πραγματοποιήσαμε δωρεάν rapid tests για τους κατοίκους της πόλης μας και έκτοτε έχουμε φιλοξενούμε τη διενέργεια τεστ σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Το σημαντικότερο όμως για μένα είναι ότι αξιοποιήσαμε την τεχνολογία για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία. Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε κάνει σημαντικά βήματα όσον αφορά στον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών μας αξιοποιώντας τις δυνατότητες που μας παρέχει η τεχνολογία και πιο συγκεκριμένα με τη εφαρμογή για κινητά, citify, με την ιστοσελίδα μας, τη σελίδα μας στο facebook, με το newsletter του Δήμου με την ψηφιοποίηση αρχείων και με την χρήση του συστήματος ΙΡΙΔΑ για τη διακίνηση εγγράφων και ηλεκτρονικών υπογραφών, που έχει ήδη επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα. Η περίοδος της πανδημίας μας ώθησε να κινηθούμε ακόμη γρηγορότερα για την καλύτερη εξυπηρέτηση του δημότη. Η χρήση καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών, όπως τα e-ραντεβού, αποτελεί κομμάτι αυτής της προσπάθειας με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής ελαχιστοποιώντας παράλληλα την κατανάλωση πόρων. Και προχωράμε τις επόμενες ημέρες στη δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης δικαιολογητικών στις υπηρεσίες μας και στον ηλεκτρονικό οδηγό πόλης. Όλα αυτά θα μείνουν στη λειτουργία του Δήμου και μετά την πανδημία με στόχο να κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη.

Θέλω για μια ακόμη φορά να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους  και τους εθελοντές στον Δήμο και στα Νομικά μας Πρόσωπα για την προσπάθεια που καταβάλουν υπό δύσκολες συνθήκες, τις επιχειρήσεις της πόλης και τους πολίτες που ενισχύουν τις κοινωνικές μας δράσεις και δομές με εθελοντική συμμετοχή ή με δωρεές. Ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν οι επιχειρήσεις  που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μου, ώστε να προσφέρουμε tablets στους μαθητές των σχολείων μας που αδυνατούν ή δυσκολεύονται στην τηλεεκπαίδευση και επίσης με την ενίσχυση του Κοινωνικού μας Παντοπωλείου και τη στήριξη των ευπαθών ομάδων. Και θα συνεχίσουμε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας να στεκόμαστε αρωγός στους πολίτες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη στήριξης, ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο υγειονομικής κρίσης, που συνεχίζουμε να διανύουμε.

 

Έχετε δώσει μεγάλη έμφαση στο κομμάτι της ένταξης έργων και μελετών στο νέο Πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης». Πόσο κοντά στην ένταξη πιστεύετε πως βρίσκονται οι προτάσεις σας; Ποια θα είναι τα έργα που φιλοδοξείτε να ξεκινήσουν μέσα από τις χρηματοδοτήσεις αυτές;

 

Είναι αλήθεια ότι εργαστήκαμε σκληρά για να αξιοποιήσουμε το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, υποβάλλοντας προτάσεις για μεγάλα έργα υποδομών. Και ήδη έχουμε θετικά νέα, καθώς οι δύο πρώτες μας αιτήσεις έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα.

Η πρώτη αφορά στην υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής που έχουν συνολικό προϋπολογισμό 10.703.957,69€ με την ένταξη του έργου «Ανάπτυξη αστικών περιοχών του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης». Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται η κατασκευή της Κεντρικής Πλατείας της Πεύκης και του υπογείου χώρου στάθμευσης με προϋπολογισμό 4.564.200€, η ανάπλαση περιοχών με στόχο την ασφαλή πρόσβαση των μαθητών στα σχολεία του Δήμου με προϋπολογισμό 2.066.667€ και η Βιοκλιματική Αναβάθμιση Κοινοχρήστων Χώρων που συνδέουν τις δύο Δημοτικές Ενότητες με προϋπολογισμό 5.799.067,00€.

Δύο ακόμη μεγάλα έργα αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών προχωρούν με την ένταξη του έργου «Μελέτες ωρίμανσης έργων του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης» με το ποσό χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Τρίτσης να ανέρχεται στα 620.000€.    Πρόκειται για τη «Μελέτη ανάπλασης Δημοτικού Σταδίου Πεύκης» και τη «Μελέτη ανακατασκευής και προσθήκης καθ’ ύψος Πνευματικού Κέντρου Λυκόβρυσης».

Μέσω του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» σχεδιάζουμε ακόμη έργα στις σχολικές μονάδες της πόλης, έργα που αφορούν στη συλλογή βιοαποβλήτων, την ανακύκλωση, την ηλεκτροκίνηση, την ψηφιακή σύγκληση, την πολιτική προστασία, την πολιτιστική μας κληρονομιά. Για όλα αυτά έχουμε υποβάλει αντίστοιχες αιτήσεις και αναμένουμε την ένταξη τους, προκειμένου να προχωρήσουμε σε έργα που θα αλλάξουν την εικόνα του Δήμου μας, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 20.000.000€

 

Στο κομμάτι της καθημερινότητας, το τελευταίο διάστημα ήταν ιδιαίτερα αυξημένες οι απαιτήσεις με αποκομιδές κλαδιών και πεσμένων δέντρων του χειμώνα, αποψιλώσεις ξερών εν όψει αντιπυρικής περιόδου και καθαρισμούς. Σε ποιο βαθμό ανταποκρίθηκε ο Δήμος; Τι σχεδιάζετε για το διάστημα που έρχεται προκειμένου να αποφευχθούν και φαινόμενα πλημμυρών.

Ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης από την αρχή της πρωτοφανούς χιονόπτωσης που έπληξε την Αττική αξιοποιώντας το σύνολο του διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού και του εξοπλισμού του έπραξε, ότι ήταν δυνατό, ώστε να διευκολύνει με κάθε τρόπο τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και της Πυροσβεστικής, προκειμένου να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση, σε περιοχές, όπου είχε διακοπεί.

Μετά τη λήξη της κακοκαιρίας τα συνεργεία του Δήμου ξεκίνησαν να απομακρύνουν πεσμένα δέντρα και σπασμένα κλαδιά, ξεκινώντας από εκείνα, που έκλειναν τους δρόμους προκειμένου να αποκατασταθεί η κυκλοφορία. Πέραν των φορτηγών του Δήμου μας, αξιοποιήθηκε και εξωτερική βοήθεια ιδιωτικού συνεργείου μέσω σύμβασης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Ο όγκος των κλαδευμάτων ήταν τεράστιος,  λόγω της υπερκλάδευσης που προέκυψε από τη δικαιολογημένη αγωνία των πολιτών για την αποφυγή ατυχημάτων, μετά την πρωτοφανή κακοκαιρία, ενώ  λόγω κρουσμάτων covid -19 σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΔΥ, επανειλημμένως στερηθήκαμε μέρος του ανθρώπινου δυναμικού της υπηρεσίας καθαριότητας και πρασίνου.

Παρά τον ασύμμετρο όγκο για τα δεδομένα του Δήμου και τα προβλήματα που εμφανίστηκαν, οι περισσότερες περιοχές καθαρίστηκαν πλήρως σε εύλογο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια καθαρίστηκαν τα δάση του Δήμου μας από πεσμένα  και τραυματισμένα δέντρα μετά την απαραίτητη  άδεια από το Δασαρχείο Πεντέλης, ενώ πραγματοποιήθηκαν χλοοκοπές σε δάση και κοινοχρήστους χώρους, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πυρκαγιών. Επίσης καθαρίζουμε τα φρεάτια, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουμε ζητήματα με πλημμύρες.

Έχουμε ευχαριστήσει τους εργαζόμενους του Δήμου επανειλημμένως, ιδιαίτερα αυτούς της υπηρεσίας Καθαριότητας και Πρασίνου για την άοκνη προσπάθεια και για το γεγονός ότι υπερέβαλαν εαυτούς προκειμένου να ολοκληρωθεί ένα τιτάνιο έργο για τα δεδομένα του Δήμου μας, αλλά και τους πολίτες για την κατανόηση και την υπομονή που επέδειξαν. Δυστυχώς, βρέθηκαν κάποιοι που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την πρωτοφανή κακοκαιρία και τον τεράστιο όγκο κλαδευμάτων που αυτή προκάλεσε. Άλλωστε αυτή είναι η προσφιλής τους τακτική η δημιουργία σύγχυσης και η προσπάθεια να εκμεταλλευτούν αυτή τη σύγχυση για να προσποριστούν εκλογικό όφελος.

 

Ένας από τους συχνότερους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης είναι πως έχετε καθυστερήσει την υλοποίηση έργων. Θα μπορούσατε να μας πείτε τι έχει δρομολογηθεί και τι βρίσκεται σε εξέλιξη; Μπαίνοντας στο δεύτερο μισό της θητείας ποιοι είναι οι πιο άμεσοι στόχοι σας;

Δυστυχώς μέρος της αντιπολίτευσης προσπαθεί επανειλημμένα να οξύνει το κλίμα και να λαϊκίσει, σε μία περίοδο που δεν ενδείκνυται καθόλου για τέτοιες πρακτικές. Κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι άλλοτε απέχουν, άλλοτε καταψηφίζουν και άλλοτε υπονομεύουν τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στον Δήμο μας. Άλλες φορές από άγνοια και άλλες καθαρά για λόγους πολιτικού οφέλους προχωρούν σε ανακοινώσεις και καταγγελίες, θεωρώντας πως έτσι κερδίζουν. Εμείς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να υλοποιήσουμε έργα πνοής για το παρόν, δηλαδή την καθημερινότητα και το μέλλον, τη νέα γενιά του Δήμου μας.

Ο στόχος είναι να γινόμαστε κάθε μέρα καλύτεροι σε όλους τους τομείς. Ένας τομέας που δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα, όπως σας είπα, είναι η καθημερινότητα του πολίτη. Αναφέρθηκα προηγουμένως στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, προκειμένου να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση των πολιτών από τις δημοτικές μας υπηρεσίες. Άλλος ένας στόχος είναι βελτιώσουμε την καθαριότητα αξιοποιώντας τον νέο εξοπλισμό από το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, συνολικού προϋπολογισμού 1.600.000€ τα δύο νέα υπερσύγχρονα απορριμματοφόρα, που έχουμε ήδη εντάξει στον στόλο μας καθώς και άλλον εξοπλισμό όπως σάρωθρο, φορτηγό κ.λπ.

Ένας άλλος τομέας που έχει μεγάλη σημασία για μας είναι τα έργα για τη νέα γενιά της πόλης μας. Έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση, που εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Αττικής με παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης και στο Λύκειο Λυκόβρυσης, με προϋπολογισμό περίπου 1.000.000€. Έχουμε υποβάλει πρόταση προς την ΚΤΥΠ ΑΕ για την κατασκευή του 6ου Νηπιαγωγείου Πεύκης, ενώ αναμένουμε την ολοκλήρωση του νέου σχολικού συγκροτήματος στο Ηλιακό Χωριό και επιπλέον προχωράμε στην ανακατασκευή των 17 Παιδικών μας Χαρών.

Επίσης σχεδιάζουμε την ανακατασκευή του Κλειστού Γυμναστηρίου ‘’ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ’’», προϋπολογισμού 230.000,00€,  έχοντας ολοκληρώσει τις χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδότησης – νομιμοποίησης του ακινήτου και προωθούμε την ολοκλήρωση του Κλειστού Γηπέδου Καλαθοσφαίρισης Λυκόβρυσης με πόρους της Περιφέρειας Αττικής.

Έργα υποδομών χρηματοδοτούνται ακόμη από το Πράσινο Ταμείο, όπως η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του προαυλίου του Γυμνασίου Λυκόβρυσης», προϋπολογισμού 268.000,00€, η οποία ολοκληρώθηκε, η εγκατάσταση υπογείων κάδων με χρηματοδότηση από 184.922,40€ από το Πράσινο Ταμείο και 46.230,60€ από δημοτικούς πόρους και οι  Σταθμοί Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων.

Αξιοποιούμε όλα τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις προσκλήσεις όλων των υπουργείων και των φορέων, προκειμένου να υλοποιήσουμε έργα πνοής στις δύο δημοτικές μας ενότητες. Μια τέτοια περίπτωση είναι η δημιουργία ΚΑΠΗ στην Κάτω Πεύκη, για το οποίο έχει παραχωρηθεί από το Υπουργείο Εργασίας στον Δήμο ακίνητο ιδιοκτησίας του ΕΦΚΑ στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, ενώ με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής η κατασκευή του νέου ΚΑΠΗ έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων της Περιφέρειας με προϋπολογισμό 750.000€.

 

Πρόσφατα καλέσατε τους συμπολίτες σας να απογραφούν στον Δήμο Λυκόβρυσης- Πεύκης. Τι σας ώθησε σε αυτό το κάλεσμα;

Ζήτησα από τους κατοίκους του Δήμου μας να απογραφούν εδώ, ώστε η δημόσια διοίκηση να έχει τα σωστά δεδομένα για τη λήψη σωστών και δίκαιων αποφάσεων, αλλά και γιατί τα αριθμητικά δεδομένα ενός Δήμου μιας πόλης είναι καίριας σημασίας για τις χρηματοδοτήσεις και για οποιεσδήποτε άλλες χρήσεις. Η αύξηση πληθυσμού που σημειώνεται και στις δύο Δημοτικές μας Ενότητες πρέπει να αποτυπωθεί. Από τα αποτελέσματα αυτής της απογραφής εξαρτώνται πολλά για τον Δήμο μας τα επόμενα δέκα χρόνια.

 

Ο εκλογικός νόμος άλλαξε πρόσφατα. Τι σημαίνει αυτό για τον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης; Πως βλέπετε την επόμενη εκλογική αναμέτρηση;

Τον Δήμαρχο δεν τον εκλέγουν τα εκλογικά συστήματα, αλλά οι πολίτες με την ψήφο τους. Εμείς ψηφιστήκαμε από τους συμπολίτες μας και με τον Νόμο που ίσχυε το 2014 και με τον Νόμο που ίσχυε το 2019. Και στις δύο θητείες βρήκαμε τον τρόπο να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να κάνουμε, αυτά για τα οποία μας εξέλεξαν. Οι πολίτες είναι αυτοί που μας κρίνουν για αυτά που λέμε και κυρίως για αυτά που κάνουμε, πάντα με χρηστή οικονομική διαχείριση, με μεθοδικότητα, οργάνωση, προγραμματισμό και ουσιαστικές παρεμβάσεις για το μέλλον του Δήμου μας. Για αυτό αγωνιζόμαστε οι συνεργάτες μου κι εγώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας