Νέα Πρόεδρος στο Σικιαρίδειο Ίδρυμα η Κορίνα Λιούτα

0

Θ. Αμπατζόγλου: «Ο Δήμος Αμαρουσίου συμπαραστάτης και αρωγός στο σπουδαίο κοινωνικό έργο του Σικιαριδείου Ιδρύματος»

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου με αφορμή τον ορισμό από την Υφυπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα – Μαρία Μιχαηλίδου,  της νέας Διοίκησης στο Σικιαρίδειο Ίδρυμα με Πρόεδρο την Κορίνα Λιούτα, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«H καταξιωμένη για την κοινωνική της προσφορά Μαρουσιώτισα, Κορίνα Λιούτα, αναλαμβάνει τα ηνία του Σικιαριδείου Ιδρύματος. Ο Δήμος Αμαρουσίου συμπαραστάτης και αρωγός στο σπουδαίο έργο του Σικιαριδείου Ιδρύματος θα σταθεί στο πλευρό της νέας διοίκησης προκειμένου να αρθούν αδιέξοδα πολλών ετών. Η στήριξη του Δήμου Αμαρουσίου σήμερα είναι συγκεκριμένη και αφορά στην υλοποίηση του μνημονίου συνεργασίας για τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ η οποία αποσκοπεί στην ανακαίνιση των σχετικών χώρων του Ιδρύματος και στην λειτουργική υποστήριξη των προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης για τα ΑμεΑ. Είμαστε σίγουροι πως με την Κορίνα Λιούτα στο τιμόνι του Σικιαριδείου θα αναβαθμιστεί ο ρόλος του Ιδρύματος και θα προσεγγιστούν πολύ καλύτερα οι στόχοι της οικονομικής του βιωσιμότητας. Της ευχόμαστε καλή δύναμη στο δύσκολο έργο της».

Η Κορίνα Λιούτα είναι Πρόεδρος του «ΘΕΛΩ και Ακαδημίας Εθελοντισμού», Αντιπρόεδρος Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος – ΕΝΕ, Πρόεδρος της Επιτροπής Προσβάσιμου Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Προσβασιμότητας του Υπουργείου Επικρατείας.

H Ένωση Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων των Παιδιών του Σικιαριδείου Ιδρύματος σε ανακοίνωσή της καλωσορίζει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και τονίζει τα εξής

“Αξιότιμες κυρίες, Αξιότιμοι κύριοι,
Σαν εκπρόσωποι της Ένωσης Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων των Παιδιών του Σικιαριδείου Ιδρύματος,
καλωσορίζουμε το νέο Δ.Σ. του Ιδρύματος και ευχόμαστε σε όλα τα μέλη του καλή επιτυχία στο
δύσκολο έργο που αναλαμβάνουν.
Όπως όλοι γνωρίζουμε, το Σικιαρίδειο είναι ένα ιστορικό Ίδρυμα που παλαιότερα αποτελούσε πρότυπο
στην εκπαίδευση επί της Ειδικής Αγωγής και την φροντίδα που παρείχε σε άτομα με Νοητική στέρηση, Αυτισμό, Σύνδρομο Down κ.α. Είχε δε δυναμικότητα που ξεπερνούσε τους 300 ωφελούμενους.

Τα τελευταία όμως χρόνια βρίσκεται σε συνεχή καθοδική πορεία και βιώνουμε καθημερινά την
απαξίωσή του. Σαν Γονείς και Κηδεμόνες θεωρούμε ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί και
είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε το Ίδρυμα να αναγεννηθεί.
Ελπίζουμε με την νέα Διοίκηση του Ιδρύματος να γίνει ένα πιο ουσιαστικό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η επίλυση των προβλημάτων που χρονίζουν και που στο τέλος αυτής της προσπάθειας θα εξασφαλισθεί η αυτόνομη πορεία του Ιδρύματος.
Για να επιτευχθεί όμως ο παραπάνω στόχος χρειάζεται πολύ δουλειά και συντονισμένη προσπάθεια
από όλους τους βασικούς πυλώνες που απαρτίζουν αυτό τον μικρόκοσμο που ονομάζεται ΣΙΚΙΑΡΙΔΕΙΟ.
Οι βασικοί πυλώνες, λοιπόν, είναι :
 Η Πολιτεία που έχει την ευθύνη να διορίζει το Δ.Σ. , να συντηρεί και ενισχύει το Ίδρυμα με τις δομές της, όπως είναι η Περιφέρεια, Ο ΕΟΠΥΥ, ο Δήμος, κ.α.
 Οι Εργαζόμενοι που έχουν την ευθύνη της εκπαίδευσης και φροντίδας όλων των ωφελούμενων παιδιών μας, για όσο διάστημα αυτά διαβιούν εκεί.
 Οι Γονείς – Κηδεμόνες οι οποίοι εκπροσωπούν τα ανήμπορα να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, παιδιά.
– Μία σημαντική κίνηση που περιμένουμε να κάνει η καινούργια Διοίκηση, είναι η θετική εισήγησή της στην υφυπουργό για αναδιάρθρωση του Δ.Σ. του Iδρύματος ώστε να εξασφαλισθεί η θεσμική εκπροσώπηση των Γονέων – Κηδεμόνων σε αυτό.
Είναι πάγιο αίτημα του συλλόγου μας που δεν έχει κανένα οικονομικό κόστος, τουναντίον έχει πολλαπλά οφέλη. Πιστεύουμε ότι δεν νοείται χρηστή Διοίκηση με απουσία των αυτονόητων εκπροσώπων των ωφελούμενων, τους γονείς και κηδεμόνες των παιδιών μας, για τα οποία υπάρχει και λειτουργεί ουσιαστικά το Σικιαρίδειο Ίδρυμα.
– Τα οικονομικά προβλήματα, από τη λιγοστή ενημέρωση που έχουμε, είναι πολλά, αλλά όχι
αξεπέραστα, κατά την γνώμη μας. Το Ίδρυμα έχει δυνατότητες αξιοποίησης που και έσοδα θα φέρουν και ποιοτικά μπορεί να αναβαθμίσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες του. Σωστή διαχείριση χρειάζεται από όλους, θέληση για προσφορά και συνειδητοποίηση ότι όλοι δουλεύουμε για ένα κοινό στόχο που είναι η απρόσκοπτη λειτουργία του Ιδρύματος, πράγμα που εξασφαλίζει το κοινό συμφέρον εκπαιδευτών και εκπαιδευόμενων.
– Έχουμε επανειλημμένα επισημάνει την αναγκαιότητα της άμεσης μετατροπής της Δομής σε Κ.Δ.Η.Φ. , η οποία θα επιφέρει τον τετραπλασιασμό του Νοσηλίου από τον ΕΟΠΥΥ και σε συνδυασμό με την συνεπακόλουθη αύξηση των ωφελούμενων θα δώσει σημαντική οικονομική ανάσα.
– Υπάρχουν επίσης δυνατότητες αξιοποίησης σημαντικά προσοδοφόρες. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους χώρους για αθλητικές δραστηριότητες, το ημιτελές θέατρο, την εκκλησία, την κτηριακή υποδομή, την δυνατότητα φιλοξενίας πολλαπλών κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Εδώ να επισημάνουμε τις συνέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν με το Δήμο Αμαρουσίου τις οποίες είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σχετικά πρόσφατα, σε συνάντηση, με την Δημοτική αρχή, κατά την οποία διαπιστώσαμε ειλικρινή διάθεση για ουσιαστική βοήθεια από πλευράς τους, με αμοιβαίο όφελος.

– Φυσικά και θα πρέπει να συνεχισθεί ο αγώνας με μεγαλύτερη ένταση για εύρεση πόρων από
χορηγούς. Ανήκουμε Γεωγραφικά και Διοικητικά σε μια περιοχή όπου βρίσκονται σημαντικές εταιρείες
που μπορούμε να επιδιώξουμε την βοήθειά τους μέσα από τα προγράμματα Κοινωνικής Ευθύνης και Αλληλεγγύης που διαθέτουν.
– Εξασφάλιση με κάθε τρόπο της συμμετοχής του Ιδρύματος σε οποιοδήποτε Κοινοτικό Πρόγραμμα μπορεί να ενταχθεί. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να συνεργασθεί η Διοίκηση με εξειδικευμένους φορείς που γνωρίζουν τις κατάλληλες διαδικασίες.
– Τέλος η ανίχνευση αξιοποίησης προγραμμάτων εθελοντισμού και συνεργασίας με διάφορες Σχολές Κοινωνικών Επιστημών που στα πλαίσια εκπαίδευσης των φοιτητών τους θα συμβάλουν στην αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους ωφελούμενους.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ!
Είναι γεγονός ότι στο παρελθόν υπήρξαν φαινόμενα κατασπατάλησης των πόρων του Ιδρύματος, κακοδιαχείρισης, ανικανότητας και εγκληματικής αδιαφορίας. Όλα αυτά άλλωστε έχουν οδηγήσει το Ίδρυμα στην δυσχερή κατάσταση που βρίσκεται σήμερα και φυσικά τα καταδικάζουμε.
Όμως!
Πρέπει και οφείλουμε όλοι να κοιτάξουμε στο μέλλον. Περιθώρια να συνεχισθεί αυτή η κατάσταση δεν υπάρχουν, πρέπει το Ίδρυμα να ανασυνταχθεί. Δυνατότητες όπως προαναφέραμε υπάρχουν και εκείνο που χρειάζεται είναι η πίστη σε αυτές και η θέληση για δουλειά από όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες.
Όλοι μαζί μπορούμε να ξανακάνουμε το ΣΙΚΙΑΡΙΔΕΙΟ βιώσιμο προς όφελος των παιδιών μας.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
O Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Κοκόρας Θεόδωρος Πετράς Αλέξανδρος

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε εδώ το όνομά σας